У Вінниці 20 березня біля “Roshen” діти через телескоп спостерігатимуть сонячне затемнення

У Вінниці 20 березня біля “Roshen” діти через телескоп спостерігатимуть сонячне затемнення
Вінничанам випадає рідкісна можливість спостерігати сонячне часткове затемненням, яке відбудеться 20 березня 2015 року.

Як вінницькі школярі збираються спостерігати рідкісне природне явище розповіла Надія Іванівна Почапська. Вона веде безкоштовний гурток з астрономії у обласному центрі технічної  творчості учнівської молоді, який знаходиться за адресою вулиця Шолома Алейхема, 9.

За словами Надії Почапської діти збираються 20 березня о 10 годині. Всього гурток відвідує близько 60 дітей від 8 років до студентів. На спостереження запрошують всіх, хто зможе.

Перших 20 хвилин буде проводитись інструктаж. Тому що дуже небезпечно використовувати біноклі та інші прилади  без світофільтрів для спостереження Сонця.

Відео дня

- Якщо мінер помиляється один раз, то астроном має дві спроби. Коли він подивиться на Сонце  в телескоп без світофільтра один раз -  він залишається без правого ока, під час другої спроби -  без лівого, -  жартома розповідає про страшні наслідки неправильного спостерігання за сонячним затемненням пані Надія. Тому обов’язковим елементом спостерігання за Сонцем є використання світофільтру.

Біля фабрики «РОШЕН» на березі Південного Бугу діти з викладачем будуть дивитися на сонячне часткове затемнення. Чому саме обрали це місце, тому що там відкритий горизонт і там найкраще спостерігати. Перший контакт планується о 10:59. Максимальна фаза буде в 12:09. Юні астрономи поставлять телескоп та будуть спостерігати рідкісне природне явище.

Діти з асрономічного  гуртка, за словами Надії Почапської, вже не вперше роблять такі виходи. У 2011 році було затемнення сонця 4 січня. «Ми його спостерігали, - розказує лектор планетарію, яка по сумісництву ще й працює викладачем з астрономії. - Якщо 20 березня 2015 року буде погана погода та дощ, є проектор та комп’ютер, тож будемо спостерігати в он-лайн режимі через інтернет».

Донька Надії Іванівни, яка зараз працює теж лектором у вінницькому планетарії розповіла про своє найяскравіше враження, яке вона отримали від сонячного затемнення 11 серпня у 1999 році. Як переможець багатьох конкурсів дівчинка отримала путівку в смугу повного затемнення сонця.  Тоді вона з мамою приїхала в Румунію дивитись на сонячне затемнення .

-  Ми приїхали на «Ікарусі». Поруч зупинилось ще близько 200 машин,  пасажири яких теж спостерігали за затемненням. Ми витягнули свої телескопи. Перше, що привернуло увагу коли місяць повністю закрив сонце - навкруги стояла така тиша. Знаєте, тихо-тихо. І раптом починають гавкати собаки.  Ми спостерігали далі. Температура повітря впала на градусів 10. Тонометри показали, що в  людей став скакати тиск. Коли закінчилась повна фаза затемнення, все небо осяло зарево. І почали співати десь неподалік півні, як на світанку. Коли все закінчилось, ми пішли до автобуса. Автобус стояв поруч з відкритими дверима та був повністю забитий роєм великих мух. Напевно вони злякались такого явища та шукали собі прихисток в автобусі. Мух було так багато, що ми не могли зайти в автобус. Нам довелось виганяти їх кофтами  та шарфами. Але все закінчилось добре,  - ділиться враженнями Олена Почапська.

На світанку 28 вересня 2015 року у Вінниці буде спостерігатись затемнення місяця.  Явища затемнення Сонця та Місяця  можна побачити на куполі оновленого планетарію.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Діти будуть в захваті, добре придумали. Але на таку кількість дітей потрібно не один телескоп, поки всі подивляться.
  • Анонім

    В телескоп через светофильтр - так написано. И так можно делать.
  • Торонтуй

    В телескоп? На солнце? Да, Оля, я думал ты умнее...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:04 На Донеччині загинув Юрій Іванина з Іллінців 20:18 Вінничан запрошують на відкриття фотовиставки Максима Кривцова на псевдо «Далі» 19:35 У першому кварталі понад 320 переселенців знайшли роботу на Вінниччині. На яких підприємствах? 19:12 До Міжнародного дня сім'ї у Вінниці проведуть захід «Сильні, вільні та спортивні» Від читача 13:38 На Вінниччині відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 18:44 Після десятків років занепаду легендарний «Шоколадний будинок» відреставрували. Ми побували всередині play_circle_filled 18:23 До п'яти років за ґратами засудили бухгалтерку за привласнення бюджетних коштів 18:05 У Вінниці складно врятувати безпритульну тварину? Історія загибелі кота оголила великі проблеми photo_camera 17:19 Нічний дебош у Вінниці: п'яні хулігани розбили вікно та шуміли у під'їзді photo_camera 17:08 Кому належить недобудова на Соборній? І ще про історію її «вічного ремонту» photo_camera 16:19 Минулої доби у двох ДТП травмувалися троє дітей та троє дорослих photo_camera 15:25 На війні загинув легендарний боєць «Азова» 21-річний вінничанин Назарій «Грінка» Гринцевич play_circle_filled photo_camera 14:22 Захисник з Вінниччини Василь Грабійчук отримав нагороду від Головкома ЗСУ photo_camera 14:20 Від шпаклівки до декору: Як «ВінЄвроБуд» вчить дітей креативності та майстерності (новини компаній) 13:21 У восьми криницях Вінниці виявили неякісну воду. Адреси 12:23 З початку травня на навчальних автівках змінилося маркування 11:51 Запустили масштабний волонтерський проєкт «Подільські дрони». Мета — збирати по тисячі FPV щомісяця photo_camera 11:25 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:21 Небайдужі вінничани повідомили патрульним про п'яного водія photo_camera 10:23 Без води та світла. Де у Вінниці 7 травня відключатимуть послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up