На станції юннатів з’явилися їстівні та ... наркотичні кактуси

На станції юннатів з’явилися їстівні та ... наркотичні кактуси
Підприємство “Вінницяоблагроліс”, яке опікується Подільським зоопарком, подарувало Вінницькій обласній станції юних натуралістів (СЮН) 1440 кактусів. Це трапилося вчора, 26 листопада.

 

Колекція збільшилася вдвічі

Подаровані рослини розмістили у спеціальному кактусонарії, що знаходиться на території тепличного господарства СЮН. Їх зможуть побачити усі бажаючі. В основному це групи школярів, які відвідують теплицю юннатів під час екскурсій.

– “Вінницяоблагроліс” колись мав найкращу колекцію кактусів в Україні. Останніми роками вона поступово зменшувалася, через що керівники цього підприємства вирішили подарувати нам всі свої залишки. За це ми їм щиро дякуємо. Адже раніше у нас було всього лише приблизно 1200 кактусів, а нині їхня кількість виросла понад удвічі. Щоб всі їх розмістити, ми додамо нові стелажі у кактусонарії. У нас є всі умови для зберігання кактусів,  – сказала завідуюча тепличним господарством СЮН Тетяна Слободяник.  

Відео дня
> Унікальний смак мамілярій

Раніше на станції були в основному примітивні види кактусів. “Вінницяоблагроліс” подарував юннатам переважно колекційні, унікальні види цих рослин.

Серед них чимало величезних мамілярій. Вони квітують й дають плоди, які можна їсти. За словами Тетяни Слободяник, плоди мамілярій приємні на смак, причому вони не нагадують жоден з відомих овочів чи фруктів.

Кримінальна відповідальність за вирощування лофофор

Гордістю оновленої колекції є красиві нотокактуси. Їм вже по 20 –30 років. Кожен з нотокактусів коштує 3 – 5 тисяч гривень.

У кактусонарії розмістили й кілька лофофорів, які мають наркотичні властивості.

– Згідно вимог безпеки, в Україні не може більше двох-трьох екземплярів лофофор у колекції. А у Америці за вирощування таких видів кактусів передбачена навіть кримінальна відповідальність, – повідомила Тетяна Слободяник. – Інша назва лофофори – пейот. Ацтеки у стародавні часи порівнювали його з божеством. Адже, після  того, як вони їли пейот, у них “збувалися всі мрії”. Тобто ацтеки бачили кольорові галюцинації.     

Цереус важить ... чотири тони

Зрозуміло, й до появи кактусів  від “Вінницяоблагролісу”, у юннатів було чимало цікавих кактусів. Це наприклад, двометровий цереус, який у природних умовах виростає до 15 – 20 метрів. Такі екземпляри, коли падали, завалювали кілька будівель, адже важили до ... чотирьох тонн.

До речі, у кактусонарії СЮН не бракує й лікарських рослин – алое та агав.          

{photo_gallery id=1890|}

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    Как в приколе про наркоманов. А вот почему они не болеют гайморитом у них просто гигантские каланхоэ...
  • Anonymous

    а Сан Педро или Перувианус не выращивают?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:43 На місці колишного лялькового театру роблять ремонт. Що тут буде і куди поділи декоративне панно? play_circle_filled photo_camera 19:14 Суд залишив під вартою підозрювану в держзраді Віолетту, яка «зливала» розвідувальні дані 18:38 Горіли офіси. Кадри з ліквідації пожежі на вулиці Зодчих у Вінниці play_circle_filled photo_camera 18:36 Надзвичайники врятували жінку з палаючого будинку у Жмеринці photo_camera Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 18:11 «Хочете квітів?» Дружина загиблого воїна з Кирнасівки розповіла про вандалізм на могилі чоловіка play_circle_filled photo_camera 17:21 П'яний вінничанин протаранив автівки та намагався втекти від патрульних 17:14 За два роки вінницькі бібліотеки списали майже два мільйони книг російською. Це більше ніж в інших містах 16:25 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:22 У річках України завершився нерест, але рибалки мають дотримуватися норм вилову риби 15:14 Курс «Управління БПЛА»: як у Вінниці навчають збирати FPV-дрони та керувати ними photo_camera 15:06 У Вінниці перекинулась пожежна машина, яка мчала на ліквідацію пожежі на Поділлі play_circle_filled photo_camera 15:00 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:21 Сирський вручив нагороду «Золотий хрест» військовослужбовцю Петру Большуку з Гайсинщини photo_camera 14:04 До 350 гривень за квиток: Скільки коштує доїхати з Вінниці до міст області 13:27 Під час пожежі у Хмільнику загинула жінка 12:19 Раніше судимий чоловік пограбував пенсіонерку у Вінницькому районі та втік до Києва photo_camera 12:05 Секрети найкращих дитячих стоматологів Вінниці клініки "ПАВЛІН"(Новини компаній) 11:48 Вінницький легкоатлет Антон Нагорняк виконав норматив майстра і поїде на чемпіонат світу 11:21 Додому «на щиті» повертається Юрій Добранський з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up