«Тест показав, що в мене COVID-19». Лікарка розповіла, як перехворіла на коронавірус

«Тест показав, що в мене COVID-19». Лікарка розповіла, як перехворіла на коронавірус
  • Що означає стати одним з тих, хто хворий на COVID-19, як факт зараження змінює світогляд і відносини з навколишнім світом?

  • Поговорили з вінницькою лікаркою Ганною Сокольвяк, яка одужала від хвороби, що змусила здригнутися весь світ.

Лікарці Ганні Сокольвяк 27 років. Останніх два роки вона працює сімейним лікарем у Центрі первинної медико-санітарної допомоги № 3. З початку карантину Ганна працювала у мобільній бригаді, яка виїжджає до хворих з підозрою на коронавірус. Десятого квітня тест показав, що Ганна захворіла на COVID-19. Два тижні лікар була на самоізоляції і позавчора, 28 квітня, знову повернулась до роботи. Поговорили з нею, про захворювання, одужання та роботу. 

Як ви дізнались, що захворіли на коронавірус?

— Раз на тиждень працівники мобільної бригади, які виїжджають до хворих з підозрою на коронавірус, в обов’язковому порядку проходять тест на хворобу. Після одного з таких тестувань мені перетелефонували з лабораторії та повідомили, що мій тест виявився позитивним.

Відео дня

Про те, як працюють вінницькі мобільні бригади читайте тут.

У вас були якісь симптоми хвороби?

— Ні все було безсимптомно, я почувалась абсолютно здоровою. Лише через кілька днів, коли я вже була вдома на самоізоляції, у мене піднялась температура до 37 градусів, з’явилась загальна слабкість та незначний дискомфорт в очах, кон’юнктивіт.

А як щодо втрати нюху та смаку?

— Читала, що це один з головних симптомів хвороби, але нічого такого в мене не було. Або, принаймні, я цього не помітила.

Було страшно дізнатись, що захворіли?

— Спершу, коли мені сказали, що тест позитивний, я дуже злякалась, запанікувала, не знала що робити. Але взяла себе в руки та заспокоїлась. Кілька перших днів вдома, постійно міряла температуру. Потім робила це тільки перед сном. Взагалі, все було добре.

Як на ваш діагноз зреагували рідні та інші працівники мобільної бригади?

— Мені зробили мазок в п’ятницю, а в суботу прийшло підтвердження. Тому, я нікого з колег не бачила і не знаю їх реакції. Усіх, хто вступав зі мною у контакт, також перевірили. Ніхто з мого оточення не захворів. Мій дідусь спочатку хвилювався за моє здоров’я, але я заспокоїла його. У нас в сім’ї всі лікарі, тому розуміють.

Хто доглядав за вами на самоізоляції?

— Я живу одна у квартирі, тому дотримуватись самоізоляції було не важко. Мені допомагав брат, який приносив продукти під двері. Постійно тримала контакт зі своїм сімейним лікарем. Телефонувала їй щоранку і розповідала про свій стан.

Про те, як правильно доглядати за хворим на коронавірус читайте тут.

Як протікало ваше захворювання?

— Я не виходила з квартири, але не можу сказати, що весь час лежала, бо почувала себе добре. Часто робила вологе прибирання та провітрювання. Інколи займалась фізкультурою. Пила багато теплого, додала у свій раціон більше овочів, фруктів та зелені. Жодного разу не приймала жарознижуючі препарати.

Чи «вели» ви, як сімейний лікар, пацієнтів хворих на коронавірус?

— Так, до самоізоляції у мене було четверо хворих на коронавірус. Вони ще досі в ізоляції, у них перебіг трохи важчий.

Як думаєте, де ви інфікувались?

— Швидше за все я захворіла не на виїзді, а під час прийому в лікарні. Зараз у нас жорстко обмежили прийом, але раніше приходило дуже багато пацієнтів. Молоді люди, не закріплені за сімейними лікарями, приходили в тому числі і в мій кабінет. У той час ми могли не розцінювати їх, як потенційних хворих на коронавірус. Але були випадки, коли у пацієнтів підіймалась температура, був дискомфорт у грудях.

Що під час самоізоляції було найважче?

— Я займаюсь спортом, до ізоляції щоранку бігала. Оскільки я почувала себе добре, то дуже хотілось вийти на ранкову пробіжку. Але жодного разу не вийшла з квартири. Як сімейний лікар я добре розумію, що не всі люди можуть мати гарний імунітет. Тому не хотіла нікого випадково заразити. А ще дуже хотілось вже, щоб в мене взяли повторні мазки. Дуже хвилювалась коли чекала результатів тесту, хотілось вже бути здоровою.

Скільки серіалів та курсів встигли подивитись?

— Пройшла дуже багато онлайн тренінгів по медицині, коронавірусу та педіатрії. Цей час я використала по максимуму. Зареєструвалась на все, що тільки можливо і в один день у мене було по кілька лекцій. Це найбільше сподобалось, було класно.

Чи усвідомили по іншому це захворювання?

— Мені пощастило перехворіти у легкій формі і я сподіваюсь, що більше не захворію. Хоча, можливо, це не так. Пишуть, що вірус мутує і можуть бути повторні захворювання. На початку хвороби я налаштувала себе, що це звичайна вірусна інфекція, така як й інші, просто нова. А ще у мене гарна фізична форма і не поганий імунітет. Але важливо зрозуміти, що поряд можуть жити люди зі значно нижчим імунітетом. Якщо не хвилюєтесь за себе - подумайте про їх здоров'я. Карантині рекомендації прості, але їх дотримання може врятувати комусь життя. Будьте здорові та бережіть себе та близьких!

Читайте також:

«Щоденно приходять 300 — 400 людей». Вінничани масово стають на облік у центри зайнятості

«Тестуватись хочуть всі». Як працює бригада медиків, що виїжджає на коронавірус

«Хобі може стати роботою». Вінничанин розробив мобільний додаток для занять спортом

Як правильно доглядати за хворим на коронавірус вдома. Розповідає лікар

«Педос, задекларуй корупційний маєток!» Під поліцією мітингували київські журналісти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (71)
  • Наталочка Качалкіна

    Обмежили прийом до лікарів, а хвороби нікуди не ділися! Добре, коли добре! В світі ковід 18-це один з 100500грві,а є і інші стани чи хвороби. Онлайн лікування - дорога в прівру!
  • Ловец Снов

    37°С температура та конь'юктивіт і все?!
    Який страшний та смертельний вірус!
    Від нього аж 4-ро померло в Вінниці!
    Треба негайно продовжити карантин до осені як мінімум!
  • Люда Бегерська

    ВИ ВЕЛИКА  МОЛОДЕЦЬ!!!ДЯКУЄМО  ЩО  РОЗПОВІДАЄ  ПРО ПРОТІКАННЯ  ХВОРОБИ...
  • Евгения Мартинюк

    А засобами захисту вони забезпечені чи що є те і вдягають?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up