Олімпійська слава Вінниччини: де тепер і чим займаються наші чемпіони?

Олімпійська слава Вінниччини: де тепер і чим займаються наші чемпіони?
Олімпійська чемпіонка Наталія Добринська з родиною
  • Вінниччина завжди була багатою на спортивні таланти. Наші земляки осягали вищі спортивні вершини на олімпіадах, піднімалися на п’єдестали пошани під час чемпіонатів Європи та Світу.
  • Хочемо згадати відомих вінницьких чемпіонів, які принесли славу Україні за часів сучасності. Чим вони займаються після великого спорту?

Починаючи з 1996 року, коли українські олімпійці стали виступати окремою командою, участь в Іграх олімпійців Вінниччини є постійною. На Олімпіаду до Атланти область делегувала трьох спортсменів, на чергових олімпійських іграх у 2000 році вінничан було вже п’ятеро.

Рекордного успіху олімпійці Вінниччини досягають на двадцять восьмих літніх Олімпійських Іграх в Афінах у 2004 році. Тоді дев’ять спортсменів Вінниччини приймали участь: Ганна Балабанова, Олена Череватова — веслування; Наталя Качалка — велоспорт; Андрій Соколовський, Наталія Добринська та Михайло Книш — легка атлетика; Максим Третяк — бокс; Павло Хникін — плавання та параолімпієць — Микола Левицький.

На чергові ХХІХ літні Олімпійські ігри Пекіну четверо вінничан вибороли місце в складі Національної  Олімпійської команди України. Та Олімпіада стала для Вінниччини золотою, адже чемпіонкою ХХІХ Олімпійських ігор стає наша землячка, легкоатлетка Наталія Добринська. Учасниками олімпійських ігор також були стрибунка у воду Ганна Письменська, марафонець Андрій Ковенко, Михайло Книш та параолімпієць, дзюдоїст Микола Левицький.

Відео дня

Володарем двох срібних нагород ХХХ  Лондонської олімпіади 2012 року стала веслувальниця Інна Осипенко-Радомська. 

Приємним є те, що наші земляки приймають участь майже у всіх Олімпійських іграх сучасної історії. Ми розповімо про декількох чемпіонів, які прославили на світ Вінниччину за часи незалежності, дізналися, де вони і чим зараз займаються.

Наталія Добринська

Наталія Добринська — українська легкоатлетка (багатоборство), олімпійська чемпіонка. Майстер спорту міжнародного класу з багатоборства; заслужений майстер спорту України. Народилася 29 травня 1982 року в селі Якушинці, Вінницька область.

Наталія Добринська почала займатися легкою атлетикою в шість років — батько привів дівчинку в школу олімпійського резерву в Вінниці.

Вже з перших років занять Наташа показувала настільки солідні результати, що їй стали надходити пропозиції з Америки та з Білорусі, але дівчина твердо вирішила виступати тільки за Україну.

Закінчила Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського та Закарпатський державний університет.

У 2003 році Наталя Добринська вперше виграла чемпіонат України в багатоборстві, відправившись на Олімпійські ігри в Афіни, де стала восьмою. Вже через чотири роки на Олімпійських іграх в Пекіні їй не було рівних. Коронний вид Добринської — штовхання ядра.

На Олімпіаді-2008 у Пекіні в цьому виді Добринська встановила світовий рекорд серед багатоборок (17,29 м), де здобула золоту олімпійську медаль. У відмінній формі Добринська підходила до Олімпіади в Лондоні в 2012 року. Перед цим в Стамбулі на зимовому чемпіонаті світу вона стала чемпіонкою, встановивши світовий рекорд в закритому приміщенні.

Із спортивною кар’єрою легкоатлетка попрощалася у 2013 році, присвятивши себе родині. 

Після завершення кар'єри Добринська захищає права українських спортсменів, входячи в Комісію атлетів Європейських олімпійських комітетів.

Наталія заміжня вдруге. У 2012 році її чоловік та тренер Дмитро Поляков пішов з життя через онкологічне захворювання. Через два роки спортсменка стала на весільний рушник з бізнесменом та учасником реаліті-шоу «Холостяк» Костянтином Євтушенком, через тиждень після того, як в ефір вийшов фінальний випуск проекту.

Пара познайомилася в 2013-му в Болгарії на гольф-турнірі. Весільна церемонія та вінчання відбулася в червні 2014 року на стадіоні «Олімпійський». Пара встигла пожити в Америці та Туреччині. Зараз зіркове подружжя мешкає в столиці і носить статус багатодітної родини.

У серпні 2019 року в родині Наталі та її чоловіка Костянтина на світ з'явилася третя дитина — син Макс. Ще пара виховує 5-річного Дерека та 4-річну Алісію. Оскільки няньки родина не має, малечу часто залишають на догляд дідуся та бабусі Любові Добринської, відомої вінницької журналістки. 

Наталя Добринська з сім'єю весь час опановує різні види спорту. Останнє захоплення — спортивні мотоцикли.

— Я обожнюю освоювати нові види спорту, — ділиться спортсменка. — Це неповторні емоції, які далекі від приємних. Тут і страх, хвилювання, і невідомість. І що буде, якщо не вийде, упаду, а не впораюся з керуванням, не зможу... Перше, що хочеться зробити — втекти. Та шляху назад немає. Ти робиш перший крок на зустріч новому, і все стає на свої місця. У спорті немає часу відволікатися. Спорт поглинає. Техніка, увага, концентрація, виконання.

Інна Осипенко-Радомська

Інна Осипенко-Радомська веслувальниця на байдарках, Чемпіонка Олімпійський ігор в Пекіні, срібна медалістка на Олімпійських іграх у Лондоні у веслуванні на байдарці-одиночці (дистанція 500 і 200 метрів) та бронзова медалістка Олімпійських ігор в Афінах у складі жіночої четвірки, чемпіонка світу в Польщі. Заслужений майстер спорту. Експертною комісією Національного Олімпійського комітету її обрали найкращою спортсменкою 2010 року в Україні.

Чемпіонка родом із Херсонщини, навчалася в столичному спорт інтернаті. Осипенко-Радомська має вищу освіту, закінчила Національний університет фізкультури і спорту. Інна приїхала до Вінниці завдяки своєму чоловіку — Дмитру, бо він — вінничанин. Вирішивши бути поруч із коханим, веслувальниця Осипенко-Радомська довгий час мешкала та тренувалася в нашому місті. Чоловік Ірини теж спортсмен, став для своєї дружини тренером.

В 2014 році вона вирішила змінити громадянство. В 2016 році в Ріо Інна представляла Азербайджан — і знову приїхала з нагородою: бронзовою в байдарці-одиночці на 200 метрів. 

Після завершення контракту в Азербайджані Інна разом із родиною кілька років тому повернулась до України, живе та тренується у Вінниці і не полишає надії виступили на Олімпійських іграх.

— Коли ти в іншій країні, ти ніби на роботі, — поділилася наша чемпіонка. — Все добре, але ти не отримуєш того морального задоволення, яке буває, коли ти стоїш у своїх кольорах. На чужині ти завжди залишишся іммігрантом. Начебто і свій, але по-справжньому своїм ніколи не будеш — ти не їх крові. По-друге, медалі медалями, але у мене був план народити ще одну дитину. Це найважливіший фактор, який вплинув на моє повернення. Це крутіше, ніж ще одна олімпійська медаль. 

— Я тішуся з того, що тепер можу повноцінно присвятити час дітям, — говорить Інна. — Уляні виповнилося 14. Вона займається велоспортом, показує непогані результати. Борису всього лише три з половиною, але, схоже, він природжений весляр — постійно хапається за весло, лізе в човен. Думаю, в майбутньому, він буде гребти, тому що пройти спокійно повз човна він не може. Сподіваюся, він буде займатися професійно веслуванням, і свої амбіції я продовжу реалізовувати в ньому.

Павло Хникін

Павло Хникін заслужений майстер спорту України, дворазовий срібний призер Олімпійських ігор в Барселоні, чемпіон Європи з плавання.

Спортсмен народився 5 квітня 1969 року у місті Свердловську (сучасний Єкатеринбург, Російська Федерація). Розпочав займатися плаванням у віці семи років, вже після переїзду у Вінницю. Олімпієць так згадує ті роки:

— Мені лікарі порадили ходити у басейн для загартовування організму і батьки мене відвели туди. З того часу я і почав плавати. Крім спортивних тренувань ходив на кружок авіамодельного спорту.

Свої перші серйозні змагання або ж, як говорить сам олімпієць, «Перший виїзд» він провів у місті Хмельницькому у віці 12 років. Тоді ж їздив на турніри у місто Івано-Франківськ.  

Зараз Павло Хникін — голова громадської організації «Відділення НОК України у Вінницькій області». Спортсмент тренує і своїх дітей, які також займаються плаванням. Старший син, Олексій (21 рік) є Майстром спорту України з плавання, неодноразовим призером чемпіонату України. Зараз Олексій перебуває у Сполучених Штатах Америки, де навчається і продовжує регулярні тренування.

Молодший син, Віктор (19 років) є Майстром спорту України з плавання і цього року він став чемпіоном України серед дорослих. Дочка Ліза (13 років) також займається цим видом спорту і вже має третій дорослий розряд.

Сергій Чернявський

Сергій Чернявський — український велогонщик, призер Олімпійських ігор. Срібну олімпійську медаль виборов на треку сіднейської Олімпіади в командній гонці переслідування на 4000 метрів.

Сергій народився другого квітня 1976 року у Вінниці. Велоспортом розпочав займатися в 1987 році. До початку занять цим видом спорту займався шахами та плаванням.

У 15 років Чернявський отримав звання Майстра спорту СРСР, у 1993 році, у віці 17-ти років отримав звання Майстра спорту України Міжнародного класу з велоспорту. Через рік взяв участь у своєму першому Чемпіонаті світу, що проходив у місті Палермо (Італія). Виступав в командній гонці у складі збірної команди України. 

На XXVII літніх Олімпійських іграх у Сіднеї, Сергій Чернявський виступав у складі чоловічої команди у командній гонці-переслідуванні на 4000 метрів. Тоді вінничанин став володарем срібної Олімпійської медалі та світовим рекордсменом.

Зараз олімпієць і рекордсмен займає посаду начальника управління фізичної культури і спорту Вінницької обласної державної адміністрації. Попри велику зайнятість, знаходить час для велосипедних прогулянок на відстань 50-60 кілометрів, два-три рази на тиждень. 

Сергій має трьох дітей. Старшому сину Андрію зараз 22 роки і він є Майстром спорту України Міжнародного класу з велоспорту. Працює тренером-викладачем у ДЮСШ «Колос». Двоє доньок Ангеліна і Вероніка 2005 року народження займаються акробатикою. Одна із них виступає у жіночій команді двійці, інша — у трійці. Дружина Вікторія Чернявська є Майстром спорту України з велоспорту. 

— У нас спортивна сім’я і кожний із нас рухається по спортивній прямій. Я намагаюся підказати своїм дітям, дати спортивні поради, але ніяким чином не втручаюся у їхні тренування, — розповідає Сергій Чернявський. — Сучасним спортсменам я намагаюся донести ту думку, що потрібно поставити перед собою мету: не заробити на спорті грошей, а заробити результат, тобто заробити собі ім’я для того, щоб воно потім працювало на спортсмена.

 

Читайте також:

Пару годин вранці і кілька — ввечері. Чому стадіон у парку досі працює за обмеженим графіком?

Спортсменка з Вінничини завоювала «бронзу» на Чемпіонаті Європи з вільної боротьби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up