Агромінітехніка для присадибного господарства: як вибрати мотоблоки і мотокультиватори

Агромінітехніка для присадибного господарства: як вибрати мотоблоки і мотокультиватори
Культиватор – кращий помічник на присадибній ділянці
  • На Вінниччині стартувала посівна кампанія. Дачники теж активно готуються до сезону, обирають техніку для роботи на присадибному господарстві. Найчастіше — мотоблок чи мотокультиватор. 
  • Продавці агротехніки і фермери розповіли читачам 20minut.ua, як зорієнтуватися в асортименті приладів для обробки землі.

Кожен українець знає, що праця на землі супроводжується великим фізичним навантаженням і займає багато часу. Втім, на сьогоднішній день можна значно заощадити свій час і зусилля під час роботи на землі, при цьому обробивши її швидко і якісно. Ділянки, які необхідно обробляти, бувають різними за площею, рельєфом і конфігурацією, тому пристосувань для її обробки теж безліч. Вони різняться за потужністю, розміром і ціною. 

Механізувати ручну працю найлегше завдяки фермерській техніці  — мотоблоку або мотокультиватору. При виборі сільгосптехніки для городу, присадибної ділянки, чи фермерського господарства виникає ряд питань.

Відео дня

Мотоблок, мотокультиватор  —  спеціалізовані види сільськогосподарської техніки, що здатні суттєво полегшити ручну працю фермера чи дачника. З агрегатами такого типу підготовка до нового садового сезону, обробка ґрунту або збір урожаю з важкої та монотонної роботи перетворяться на швидкий автоматизований процес. Не дивно, що мати цю техніку в господарстві сьогодні прагнуть більшість землевласників, а дехто вже активно нею користується. Якщо Ви зацікавились ідеєю купівлі мотокультиватора чи мотоблока, напевно захочете дізнатися, у чому між ними різниця, які переваги кожного, фахівці нададуть вам поради і рекомендації.

Мотокультиватори 

Мотокультиватор — це малогабаритний агрегат з двигуном, в якого замість коліс установлені роторні фрези. Обертаючись за годинниковою стрілкою,вони заглиблюються в землю та переорюють її. Вага культиватора не більше 60 кг. Така спецтехніка рідко перевищує 6 кінських сил, і може вам обійтися від 2.5 до 11 тисяч гривень.

Мотокультиватор менш функціональний, ніж мотоблок і може виконувати тільки роботу, пов'язану з обробкою невеликих земельних ділянок. Головним завданням його є підготовка ділянки до посіву, покращення структури ґрунту, його змішування з добривами тощо. Працює така техніка за рахунок компактних дизельних, бензинових чи електричних двигунів. 

Дизельні моделі популярні завдяки відносній дешевизні палива. У свою чергу, бензинові мають вищу потужність, тому є незамінними в місцях зі складними, кам’янистими ґрунтами.

Електричні мотокультиватори є компактнішими та легшими порівняно з аналогами. Ними зручно виконувати дрібні земельні роботи, що потребують високої точності, на невеликих ділянках чи подвір’ях. Культиватори електричного типу доволі популярні серед землевласників. Робота з ними не потребує значних зусиль, а спосіб живлення більш економний, ніж у випадку бензинових чи дизельних моделей. 

Мотокультиватори також діляться на три категорії: легкі, середні, важкі.

Легкими обробляють площу до 5 соток землі. Середніми можна перекопати до 10 соток. Важкі можуть легко справитися з площею до 25 соток.

— Легкі мотокультиватори рекомендують для розпушування грунту перед посівом,— розповідає Вадим Бiлецький, менеджер з розвитку ТД "Укрсервiс".— Середні — менш шумні, ними можна перекопувати грунт. Застосовуються для суцільного (оранка) і міжрядної (підгортання) обробітку грунту на невеликих ділянках (сади, теплиці, клумби) У важкого — більш потужний двигун, може бути укомплектований колесами.Таким механізмом можна підвозити насіння і добрива.

Вінничанин Юрій Карпенко задля роботи на власній присадибній ділянці придбав мотокультиватор кілька років тому.  

— Перекопувати власноруч 6 соток землі щороку було трішки важкувато. Три роки тому взяв і купив мотокультиватор. За лічені години перекопав весь город. Сусіди побачили, почали просити допомогти і на їх ділянках. Далі почали звертатися знайомі, бо навесні у всіх чимало роботи на дачах. За мою роботу давали кошти, мотокультиватор швидко окупився.

 Мотоблоки

Мотоблок — це малогабаритний двоколісний агрегат з двигуном внутрішнього згоряння. Більшість мотоблоків оснащені коробками передач. Для розширення функціональних можливостей мотоблока на нього прикріплюють різні робочі елементи: плуг, фрез, роторну косарку, картоплесаджалку, картоплекопалку, лущильник, окучник тощо. Цінова політика — від 2.5 до 30 тисяч гривень.

Ці машини характеризуються вищою потужністю порівняно з мотокультиваторами, тому ними можна швидко переорювати землю, а не просто виконувати поверхневу обробку. Мотоблок сягає до 12 кінських сил. Вага агрегатів досить велика, що серйозно впливає на маневреність і зручність експлуатації.  Мотоблок набагато важчий мотокультиватора, може важити понад 300 кг. Живлення мотоблоків забезпечується за рахунок дизельного палива або бензину. 

Також до мотоблоків приєднуються різноманітні механізми і навіть напівпричепи. Наприклад, приєднавши додаткову насадку, можна зорати ділянку, розпушити ґрунт, посіяти насіння, прополоти міжряддя, скосити траву, викопати врожай картоплі та перевезти його в потрібне місце, а взимку – швидко прибрати сніг.

Деякі моделі мотоблоків обладнують додатковими функціями на зразок системи освітлення, яка дозволяє працювати навіть у темну пору доби. Чим їх більше, тим, відповідно, вища вартість пристрою. 

— Мотоблок — це двоколісний агрегат. Їх теж розділяють на важкі, середні та легкі. Важким мотоблоком можна швидко обробити до одного гектара землі. Мотоблок середнього класу за невеликий проміжок часу справиться з 40 сотками, легкий обробить 25-30 соток, — розповідає менеджер з розвитку ТД "Укрсервiс".—  Культиватор обробляє лише верхній шар землі, а мотоблок здатний замінити майже всю садово-польову техніку. Ним можна скосити траву, прибрати сніг, перевозити вантажі.

Фермер Василь Гордієнко переконує, краще для селянина, ніж мотоблок, техніки немає.

— Мої батьки обробляли землю плугом. Зараз прийшла на підмогу спецтехніка. Купив мотоблок і навесні та восени клопоту не маю. І землю переорати ним можна і урожай зібрати,— ділиться фермер,— цей вправний міні-тракторець незамінний помічник в селі.



Читайте також:

«Я люблю своє, вінницьке» і «свою ковбаску»: про новий проект у Вінниці

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up