У силовиків довший робочий день. А що для нас значить посилений варіант несення cлужби?

У силовиків довший робочий день. А що для нас значить посилений варіант несення cлужби?
  • Відкликали з відпусток, забрали вихідні і збільшили робочий день до 12-ти годин.
  • Ось так відчули переведення на посилений варіант несення служби правоохоронці.
  • А як на вінничанах позначиться особливий режим роботи силовиків? 
  • Маємо відповіді на це питання з управлінь поліції та СБУ.

Тотального контролю не буде. Про це говорили журналісту прес-офіцери правоохоронних структур, тільки іншими словами. Ще просили вінничан зберігати спокій і раптом що, інформувати. Також сказали, чи варто вінничанам постійно носити при собі документи.

Всі підрозділи МВС перевели на посилений варіант несення служби ще до рішення про введення воєнного стану. Такий настає завтра, о 9.00. А посилення ввели з 23.00 неділі, 26 листопада, не тільки в поліції, а і в прикордонній службі, Нацгвардії, службі з надзвичайних ситуацій. Названі відомства мають зробити все, щоб стабільність всередині країни не була порушена. Яким чином посиляться? Відповідь є в «Інструкції про порядок переведення органів Національної поліції України на посилений варіант службової діяльності».

Чисельність поліцейських сил збільшили за рахунок:

Відео дня
  • відміни вихідних днів для поліцейських та відкликання їх із відпусток;
  • припинення відряджень або відкликання з них поліцейських;
  • установлення для поліцейських (крім добових нарядів) несення служби понад установлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні, але не більше 12-годинного робочого дня та шестиденного робочого тижня.

Про те, що співробітникам поліції дійсно подовжили робочий день до 12-ти годин, каже начальниця відділу комунікацій обласного главку Анна Олійник. Питаємо її, чи відчують якось звичайні вінничани їхній особливий режим несення служби.

— Посилений варіант несення служби в нас відбувається не вперше, — говорить прес-офіцер Анна Олійник. — І його запровадили з однією метою: для посилення безпекової ситуації в області. Ми націлені на профілактику. Головне наше завдання — це охорона громадського порядку, публічної безпеки. Так, нас перевели на 12-годинний робочий день. Інші посилення вирішуються в залежності від ситуації.

Можливі поліцейські заходи

— Зараз ситуація контрольована в області, — продовжує Анна Олійник. — Але оскільки ми працюємо на попередження правопорушень, то можуть бути посилені патрулі на вулицях. Також за наказом начальника можуть створюватися додаткові наряди чи наряди поліції, які будуть перевіряти автомобілі на в’їзді і місто. В нас такого немає зараз, але це може бути. Також можуть створюватися посилені слідчо-оперативні групи, якщо виникне потреба. Все це, залежно від ситуації.  

Анна Олійник нагадала про ситуативний центр управління Нацполіції, який в цілодобовому режимі збирає всю інформацію по області та аналізує її.

— Центр працює на упередження, щоб адекватно реагувати на повідомлення і не допустити погіршення ситуації, — пояснила речниця.

На питання про охорону порядку в прикордонних районах Анна Олійник сказала, що там місцева поліція контролює обстановку своїми силами, тому відряджень до кордону інших співробітників не було.

— Важливі об’єкти, розташовані на території області, теж за необхідності будуть взяті під охорону. Поки такої потреби немає, — додала прес-офіцер поліції. — А з приводу обмежень прав людей, то в нас немає такої компетенції, щоб якось обмежувати права людини. Ми виконуємо превентивні заходи безпеки в рамках законодавства, тож, як і сказав губернатор, ніяких обмежень для людей не буде.

У спецслужби свої задачі

На сайті Служби безпеки України читаємо про приведення особового складу в повну бойову готовність та посилені контррозвідувальні заходи. Це також посилений варіант несення служби чи якийсь інший особливий формат? Про це питаємо у речниці управління СБУ у Вінницькій області Ірина Алексєєвої.  

— Можна сказати, що і нас посилили, — говорить речниця.

То чи відчують на собі вінничани зміну режиму роботи спецслужби, чи й не помітять цього?

— Як казав вже голова ОДА, що вжиття заходів, які б обмежували право громадян, не передбачається. І ми діятимемо в рамках законодавства і також заходів, які обмежували б права і свободи громадян вживати не плануємо, — відповідає на питання прес-секретар управління спецслужби. — Ми, крім того, що переведені на посилений режим несення служби, активізували контрозвідувальну роботу з недопущення спроб спецслужб країни агресора вчинити якісь дестабілізуючі дії в області. І продовжуємо працювати відповідно до своїх завдань.

На питання, чи рекомендує СБУ людям носити при собі документи в цей період, Ірина Алексєєва сказала: документи треба мати не залежно від періоду, але офіційно «такої рекомендації немає».

— Ми звертаємося до населення з проханням не панікувати, зберігати спокій, — говорить речниця СБУ. — Про виявлення залишених без нагляду речей, підозрілих людей, які здійснюють якісь незрозумілих дії біля об’єктів інфраструктури, військових частин чи в місцях масового скупчення людей, просимо повідомляти правоохоронців або за номером «102», або за телефоном гарячої лінії нашого управління (0432)53-13-09.    

Будьте розсудливі

Тим часом в соціальних мережах вінничани вже почали писати свої прогнози — про можливу активізацію різного роду шахраїв або інших злочинців. Люди пишуть, що дітей і пенсіонерів зараз варто навчити не відчиняти двері тим, хто постукається під приводом перевірки у воєнний період. Ось одне з таких попереджень:

«Внимание, важно! Расскажите своим папам, мамам, детям, бабушкам, дедушкам, что делать, если к ним придут "дяди" и скажут, что в рамках военного положения им надо открыть дверь для проверки дома, конфискации имущества. Требуйте у "гостей" документы и вызывайте полицию. Будьте осторожны и внимательны!!! Аферисты наживаются на всех возможных ситуациях. Уже пользуясь случаем начали ходить по селам...».

У правоохоронних структурах про такі випадки обманів ще не повідомляли. Воєнний стан, нагадаємо, настає завтра, 28 листопада, з 9.00 та триватиме 30 діб.  


Читайте також:

Воєнний стан на Вінниччині: як працюватиме аеропорт «Вінниця» та залізниця

Воєнний стан на Вінниччині: Коровій розказав, як готується регіон

Верховна Рада ввела воєнний стан у 10 областях України. Серед них є Вінницька

Які конституційні права втратимо з введенням воєнного стану? За президентським указом

Президент Порошенко підписав указ про введення воєнного стану в Україні

Воєнний стан. Як може змінитися життя вінничан?

В Україні планують ввести воєнний стан на 60 діб. Що це означає?

Про ситуацію в Україні: що пишуть вінничани у соцмережах?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марія

    Поліція вже "процує"! Побачили бабусю, яка біжить за тролейбусом - треба супроводити тролейбус))) Раптом це діверсант і расхітітєль частной собссности тікає... НА ДАЧУ!! І хлопців молодих мушують ввечері кишені вивертати, "потому что уже темно мало ли кто ходит". оце так шукають злочинців та наркоманів. А ви про воєнний стан)))
  • Diana Kozlova

    Щодо,  бабусь і дідусів , думаю логічно попереджати їх через засоби ЗМІ ( і регулярно) на основних каналах ТВ та радіо ( те, що вони реально дивляться), проводити роз’яснювальну роботу з ними  через працівників соц. служб, бо вони точно тут це читати не будуть , та й, вибачте,  і 20хв та Ріа не всі передплачують. Ті кому під 70, так точно .
    Боже,  бережи Україну !!!
  • Торонтухин

    Послушал переговоры судов у Шария. Давно так не смеялся))))))

    Lavrik Vitaliy reply Торонтухин

    Да нашим 20 раз сказали остановится, подождать, потом дальше пейдете. Но видимо у них был приказ нарватся...
  • Торонтухин

    Раз военное положение, то нужно расстрелять всех порошенок - гройсманов и прочих предателей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 Вінничан попереджають про відключення газу: адреси 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up