Воєнний стан. Як може змінитися життя вінничан?

Воєнний стан. Як може змінитися життя вінничан?
Військові просять громадян зберігати спокій та не поширювати у соцмережах інформацію про пересування підрозділів ЗСУ
  • Через агресію Росії на Азовському морі в Україні може бути запроваджений воєнний стан.
  • Президент та Рада нацбезпеки України хочуть вести його на 60 діб, рішення затвердити мають нардепи на засіданні Верховної Ради.
  • Розповідаємо, що може змінитися в житті нашого міста.

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Російські прикордонники розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ заблокували українців, один із кораблів протаранили. Росія закрила прохід через Керченську протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли військову авіацію. А ввечері того ж дня стало відомо, що екіпаж трьох кораблів затримало ФСБ.

Затримування супроводжувалося вогнем: поранені шестеро українців, двоє з них у тяжкому стані. Президент призначив засідання воєнного кабінету та РНБО, щоб обговорити можливість введення воєнного стану. За його підсумками порекомендували Верховній Раді України ввести 60-денний воєнний стан на території всій України.

Отже, що таке воєнний стан, яким чином зміниться життя українців, які будуть обмеження та обов’язки під час дії воєнного стану? З посиланням на «Українську правду» розповідаємо про те, що означатиме вперше в історії України введення воєнного стану.

Відео дня

Що таке воєнний стан?

Це особливий правовий режим, який вводять на всій території України або в окремих її місцевостях. Підставою для введення є збройна агресія проти України, нападу на неї, а також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності держави.

Воєнний стан регламентується Конституцією України, законом України «Про правовий режим воєнного стану», а також указом президента України.

Воєнний стан діятиме на території всієї України?

Законом передбачено, що воєнний стан може бути введений як на території всієї країни, так і в окремих місцевостях. Це буде зазначено в президентському указі.

Цим же указом буде визначено перелік прав і свобод громадян, що будуть обмежені під час дії воєнного стану.

Верховна Рада, від якої залежить чи буде взагалі воєнний стан в України, може прийняти указ повністю, частково, з рекомендаціями або застереженнями.

Чи потрібно йти у військомат?

Закон про мобілізацію говорить, що громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Проте, це не означає миттєвої мобілізації. Під час засідання РНБО президент заявив, що «рішення [про введення воєнного стану] не передбачає негайної мобілізації; але буде проведена відповідна робота з резервом першої черги».

Утім, навіть якщо військомати не будуть цілеспрямовано військовозобов’язаних людей, змінювати місце проживання буде досить проблематично — без дозволу військового комісара це заборонено.

Чи будуть вибори президента та парламенту під час дії воєнного стану?

Ні. Про вибори під час воєнного стану можна забути. Це стосується виборів президента, до Верховної Ради, до Верховної Ради АР Крим, до органів місцевого самоврядування.

Також забороняється проводити будь-які референдуми, мітинги. Зміна Конституції України та Конституції АР Криму також заборонені.

Якщо нардепи затвердять запропонований 60-денний воєнний стан, то це означатиме відтермінування початку виборчої кампанії щонайменше на місяць. А це може стати реальною причиною для перенесення дати виборів президента України.

Як відомо, вони мають відбутися 31 березня 2019 року.

Воєнний стан обмежує мої права?

Президент Петро Порошенко під час засідання РНБО заявив, що запровадження воєнного стану не буде передбачати обмеження конституційних прав і свобод громадян.

Умови воєнного стану передбачають повну заборону проведення страйків, масових зібрань та акцій. Військове командування під час воєнного стану має право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населенні пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

Військова влада отримає право перевіряти документи, а в разі потреби проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян.

Запрацює також право на заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, якщо вони несуть ризик для суверенітету, та національної безпеки України.

Водночас, у статті 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» написано, що навіть за умов воєнного стану не можуть бути обмежені основні права людини. Такі як право на життя, свободу, особисту недоторканість, здоров’я, тощо. У громадян залишається право на справедливий суд та правову допомогу.

Що значить «трудова повинність»?

У разі запровадження воєнного стану військове командування та інші органи влади отримують право оголосити трудову повинність та залучати працездатних людей до робіт для потреб оборони.

Це передбачає виконання робіт оборонного характеру, а також у ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, а також їх наслідків.

За цю роботу люди отримуватимуть мінімальну зарплату, мінімальний термін відпустки та час відпочинку між змінами. Поки людина буде працювати за трудовою повинністю, за нею залишатиметься її постійне робоче місце.

Що значить «конфіскація майна»?

У разі потреби, закон справді дозволяє примусово відчужувати майно, що перебуває в приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави.

Колишній власник або його довірена особа має право вимагати в суді повернення майна чи надання на заміну іншого майна, якщо це можливо.

Чи обмежується діяльність ЗМІ?

Так. Пункт 11 статті 8 Закону передбачає, що військове командування може регулювати роботу підприємств телекомунікацій, поліграфічних підприємств, видавництв, телерадіоорганізацій, телерадіоцентрів та інших підприємств, установ, організацій і закладів культури та ЗМІ.

А також використовувати місцеві радіостанції, телевізійні центри та друкарні для військових потреб і проведення роз’яснювальної роботи серед військ і населення. Також можуть забороняти роботу особистих та колективних радіостанцій та передачу інформації через комп’ютерні мережі.

За яких умов можуть скасувати воєнний стан?

Воєнний стан скасовується або після закінчення строку, на який його було введено, або окремим указом президента про скасування воєнного стану.

Чи вводився вже колись в Україні воєнний стан?

За часи незалежності в Україні ще ніколи не вводили воєнний стан, тому спрогнозувати його наслідки доволі складно.

На муніципальному рівні опікуватися започаткуванням воєнного стану буде міський відділ із питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної й оборонної роботи та режиму секретності. Запитали в керівника цього відділу Олега Парфілова, яким чином може змінитися життя Вінниці в разі введення воєнного стану.

— Воєнний стан ще не введений, тому коментувати тут нема чого. Це буде вирішуватися на рівні державної влади і від того, що буде прийнято на екстреному засіданні Верховної Ради України залежить і подальші зміни в житті Вінниці, — казав Парфілов. — У разі затвердження воєнного стану ми будемо діяти в рамках закону «Про правовий режим воєнного стану». У ньому є десятки пунктів обов’язків, прав та обмежень і деякі з них можуть бути взагалі не задіяні або запроваджені частково.

Читайте також:

У матеріалі використані фото mil.gov.ua, vmr.gov.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Патріот

    На вила Порошенка!! Мерзотник! Тільки про свій карман і думає. Скільки людей загинуло із за його амбіцій і скільки ще має лягти молоді? Всі ці питання можна було вирішити за весь цей час. Що було зроблено для цього???? НІЧОГО!!!! Тільки провокації та затягування процесу
  • Lyubov Sadovnyk

    Розигруеться страшний спектакль з обох сторин....страшно подумати,до чого вин зможе привести.....
  • Валерий Коваль

    Х..ю зачем писать...
  • Denys Turovskiy

    Люди, я не буду тут розказувати про свої політичні переконання, а хочу просто сказати думайте головою. В новинах РФ зараз активно обговорюється те, що Петя провокує Росію для того, щоб не допустити виборів. Подумайте над цим, і перевіряйте інформацію, шукайте інформацію різну не тільки те, що хочете почути, маю на увазі, що потрібно дивитись під різними кутами на все, читайте коментарі думайте, перевіряйте сторінки коментаторів, бо є повно ботів при, чому різних політичних смаків які просто провокують не приводячи ніяких фактів, таких часто легко розпізнати. І не забувайте для чого вам інтернет і голова на плечах!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up