Країна злиднів: бабусю оштрафували на 158 гривень за вкрадену булочку

Днями в одному з супермаркетів сталася прикра подія. Я стояв на касі, а переді мною стояла старенька бабуся. Вона купувала три картоплі, одну цибулину і шматочок дешевого масла на вагу. Ціна за все - 15 гривень з копійками. Паперовими грошима у неї було гривень сім, а все інше вона відрахувала дрібницею. Вона розрахувалася, почала відходити від каси ... як раптом її зупинив охоронець.

- Шановна, ходімо зі мною, - сказав охоронець.
- Вибачте, а що трапилося? - відповіла бабуся тремтячим голосом, і обернувшись "пробігла" очима по касам чи немає тут нікого зі знайомих. Одягнена вона була в старе сіре пальто (явно радянського виробництва), потерті коричневі чоботи і синю хустку.
- Красти не це гарно, ходімо зі мною, - гаркнув охоронець і взяв під руку бабусю і примусово повів кудись.

Я поцікавився що тут відбувається у начальника охорони, який тут же наспів до каси і запитав у касира "Кого затримали?" - Стару якусь, - відповіла касирка.
Я сказав йому, що так ставиться з покупцями в магазині не допустимо і як журналіст попросився бути присутнім на так званому "затриманні" бабусі. Видно, що я поставив в незручне становище начальника охорони. На нього зі знаком питання дивилися кілька десятків очей покупців. Щоб якомога швидше розрядити обстановку, він махнув головою в бік підсобки і тихим голосом сказав "Ну пішли".
Після цього ми зайшли в підсобне приміщення, в якому було розміщено більше десяти невеликих моніторів. Старенька сиділа на стільці і просила охоронця:
- Синку, я каюсь. Ну не хотіла я красти. Бачиш до чого країна довела. Пенсії ледь вистачає оплатити комунальні. Довели іроди.,.
- Діставайте все з кишень, - сказав їй охоронець.

Старенька ніяково глянула на нас всіх і почала діставати все, що було в кишені. Зазвичай з магазинів крадуть дорогі сири, алкоголь ... але тут було зовсім інше: пачка вермішелі швидкого приготування (ціна якої пару гривень), булочка і пачка дешевого корму для кішки ... Все разом в сумі вийшло на гривень 15, не більше.
- Сорому ж набралася на старості ..., - прошепотіла сама собі старенька.
Охороник відкрив журнал і почав щось записувати, В кімнаті 4 на 5 метрів встановилася гробова тиша ... Чути було тільки як пише ручка, а також важке і швидке дихання бідної бабусі.
- Ваше прізвище та ім'я?, - Сказав охоронник. - Документи є при собі?
- Ольга Сергіївна я. Прізвище По ***** ...
- Рік народження?
- 8 березня 1942 року, - прошепотіла бабуся.
- Де працюєте?
- Синку, на пенсії я вже давно. 30 років пропрацювала в лікарні. Заробила маленьку пенсію… На життя не вистачає...
- Навіщо займаєтеся крадіжкою?
- Синку, на що вистачило грошей - то купила. Масло до кортоплі хотіла, не в суху ж їсти... А корм для моєї вагітної кішки. Голодна вона вже другу добу ...

Мене просто шокувала ця ситуація... Бабуся, яка народилася під час Великої Вітчизняної Війни та у якій нещодавно було День Народження вкрала якусь булочку і корм для кішки ... і за це її охоронник доводить до інфаркту?!.
Охоронець дістав калькулятор, щось там порахував і видав:
- Сплатіть 158 гривень і можете бути вільними.
- Але у мене немає таких грошей ... Пенсія, яка недавно прийшла, пішла вся на оплату комунальних платежів. Злочинна влада і ці кляті депутати попіднімали ціни на все. не прожити. Синки, прошу, даруйте ...
Ні для кого не секрет, що у нашій країні повна розруха і нещівна криза. Старі люди живуть на мізерну пенсію… Тому я заступився за бабусю і запропонував оплатити "вкрадене", яке вже порахували в 10 кратному розмірі. 160 гривень поклав на стіл і запитав чи можна нам іти. Охоронець схвально махнув головою і показав на двері додавши з усмішкою звертаючись до бабусі "Приходьте ще!"
Після цього ми з бабусею вийшли з підсобного приміщення і вона заплакала …

Далі я написав би, що ми пішли і накупили дуже багато продуктів, за які я теж заплатив. А потім я доніс їй це все до будинку і на прощання вона мене обійняла. Але такого продовження не буде. Чому? Тому що я придумав і написав це вкидання. Так-так. Саме вкидання. Для чого?
Кожен, хто дочитав мою історію до кінця, випробував негативні емоції до охоронців, до депутатів і до держави в цілому. До бабусі - жалість. До мене - гордість, що такі люди є.
У багатьох російських ЗМІ і навіть у наших українських пишуть саме такі вкидання, маніпулюючи людьми і їхніми емоціями. Такі вкидання роблять і працівники російських спецслужб, щоб внести «Яблуко розбрату» між нами. Мета - посіяти сумніви в політиках, в поліції, та й в державі в цілому. Все для того, щоб пересічний українець думав "Мене дістала ця країна". "Нічого не зміниться", "Все погано", "Це зрада".

Давайте все таки навчимося відрізняти вкидання і подивимося на його ознаки:
1. Мало конкретики. Ставте собі питання: "В якому магазині це сталося?", В "Якому місті?", тощо. Чим більше деталей в матеріалі - тим більше правди.
2. Емоції. Люди, які пишуть вкидання, грають на емоціях людей. Особливо гарним виходить негатив. Він проникає в середину людей, завдяки чому можна рухати натовпами.
3. Красиві слова і словесні звороти. Якщо в статті або матеріали ви читаєте "Депутати знову прийняли жахливий закон, який підніме ціни на продукти в два рази і опустить рівень життя населення" нижче плінтуса "- то ви читаєте швидше за все вкидання.
4. Якщо в матеріалі за вас роблять висновок, то це скоріше теж вкидання. Наприклад новина починається з речення “Злочинна влада знову розробляє закон” - ключове тут слово “злочинна”. Ви на це слово не звернули увагу, але у вашій підсвідомості воно відклалося. Для чого? Щоб заложити ту цеглину недовіри. 
5. Переконуючі фрази. Якщо в тексті ви зустрічаєте багато речень, які супроводжуються фразами "Ні для кого не секрет", "Повірте", “Всі і так знають”, “Ви повинні розуміти”, "Якби ви побачили, то повірили ...", "Мене шокувало" і т.д . - Це швидше за все вкидання. Людина вас хоче переконати в чомусь, у що сама не вірить. Чому? Тому що бреше.

Відрізняйте вкидання, читайте якісні матеріали. Читайте сайт 20minut.ua :)

 

Харків. Людський. Гідний.

Звідси до Бєлгорода – 80 км. До кордону з росією – 30. Півгодини на танку. Або шість годин пішки. Позаду мене...

Вогнеборці. Пожежні машини. Місто. Кілька думок.

Сьогодні сталася трагічна подія у Вінниці — пожежа на Бевза. (Репортаж з місця події). Там, у вогні, загинула дівчина....

Беларусь разберется сама

Мало кто знает, но во мне течет кровь белорусов. Там были рождены мой прадед, дед, отец. Там сейчас живут мои самые близкие...

Досить вже!

Минули вибори. Президентські. За ними парламентські. Будуть і місцеві. Але мій короткий текст буде не про те. А про нас з...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up