ОСББ: Навіщо вінничанам об’єднуватись навколо своїх багатоповерхівок?

ОСББ: Навіщо вінничанам об’єднуватись навколо своїх багатоповерхівок?
Збори щодо створення ОСББ. В центрі фото - Валерій Душко роз'ясює мешканцям будинків на Коцюбинського та Привокзальна, що ЖЕКів скоро не буде.

До 1 липня мешканці повинні визначитися - хто буде керувати їх багатоповерхівкою? Якщо полінуються, то можуть отримати неприємні “сюрпризи” - збільшення цін на утримання дому, велику вартість послуг управителя. І це неможливо змінити протягом року.

- Альтернатива об’єднанню співвласників - це його відсутність, - вважає голова правління Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіра Мрясова. - Мешканці будинку при призначеному управителі від влади не зможуть самостійно вирішувати гострі питання. Невідомо, чи можна буде змінювати тарифи по утриманню багатоповерхового будинку,  скільки буде “коштувати” управитель від влади та чи покриє субсидія всі витрати по ОСББ, тощо.

Що таке ОСББ і навіщо воно?

Простими словами, Об'єднання спiввласникiв багатоквартирного будинку - це юридична особа, яку створюють власники квартир для того, щоб покращити умови використання їхнього власного майна. І ще забезпечувати його утримання.

Відео дня

Нагадаємо, журналісти “20хвилин” вже детально розбирали закон №417 “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який зробив революцію у сфері ЖКХ: Ви ще не створили ОСББ? У вас залишилось півроку.

В цьому законі є три способи управління багатоповерховим будинком: управляти самостійно (без створення ОСББ), створити об’єднання співвласників чи обрати управителя. Якщо мешканці самі нічого не вирішать, управителя їм нав’яже місцева влада – і тоді від вас знову не залежатиме ні тариф, ні черговість та якість ремонтів у будинку.   

Тим більше, велика ймовірність, що це будуть “переформатовані” ЖЕКи.

- На сьогодні точно відомо, що ЖЕКи - не зникнуть, - запевнив в.о. директора Департаменту ЖКГ міської ради Роман Фурман. - Вони залишаться на цьому ринку, і можуть змінити свою “роль” - виступлять в якості керуючих компаній або сервісних центрів. Час покаже.

Як створити ОСББ?

Створення об’єднання співвласників проходить приблизно у “шість кроків”:

  • Зібрати ініціативну групу (не менше 3 співвласників будинку)   
  • Сформувати реєстр співвласників будинку: зібрати дані про власників житлових і нежитлових приміщень, скласти списки. Варто знати: наразі відкрито Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://goo.gl/EL7Nk1). З нього можна отримати інформаційну довідку про власників житлових та нежитлових приміщень у будинку.   
  • Провести роз’яснювальну роботу серед мешканців. На цьому етапі ініціаторам створення об’єднання слід вивчити нормативну базу та переваги ОСББ. А також отримати інформацію про технічний стан будинку, його економічні показники: скільки коштів нараховували на утримання, скільки споживає енергії цілий дім та інше.
  • Скликати установчі збори ОСББ. Оголосити про їх проведення слід не пізніше ніж за 14 днів до самого заходу, при цьому повідомити кожного співвласника: вручити лист під розпис або відправити рекомендованим листом. Повідомлення містить інформацію про те, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного. Крім того варто підготувати пропозиції про склад правління, ревізійної комісії, проект статуту ОСББ.   
  • Провести установчі збори. На них ухвалюється рішення про створення ОСББ, затверджується його статут, обирається правління та голова. Рішення оформлюється протоколом зборів. Установчі збори веде голова зборів, обраний більшістю голосів. Рішення вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало більше половини співвласників.
  • Реєстрація ОСББ. На зборах співвласників, доручити реєстрацію мають майбутньому голові або членам ініціативної групи. Установчі документи підписує голова зборів або інша уповноважена зборами особа. Оскільки ОСББ - це юридична особа, то реєстрація об’єднання співвласників проходить згідно постанови КМУ № 1521 та Закону України "Про держреєстрацію юридичних осіб".

Додаткову інформацію можна отримати у Асоціації ОСББ Вінниччини за телефонами: 097 280-69-62; 063-693-99-47

До речі, в Україні, без урахування непідконтрольних територій, наразі діє понад 15 тисяч ОСББ.Найбільше об’єднань співвласників створено у Вінниці - 375. І цього року вже встигли створити десять нових об’єднань співвласників.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Гуменюк Андрей

  • Elvira Mryasova

    Повторюю і тут. ОСББ - це не панацея. Буде важко, буде незрозуміло, буде неприємлимо багатьма. Але... Це шанс самому розпоряджатись своїм майном та не дозволяти якомусь дяді за вас же і вирішувати скільки та за що платити.

    Не мати ОСББ та допустити нав'язаного управлінця - це все рівно, що пустити до себе додому чужинця. Ну не може якась чужа стороння особа знати краще за вас, як, скільки та коли зробити щось у вас дома, скільки витратити на це коштів, чи це зробити у цьому місяці чи за три роки.
  • Дарья

    Можливо створення ОСББ це і на краще, а то платимо кожного місяця на утримання будинку, а толку нуль, нічого не  робилося. А з ОСББ є всі шанси щось зробити і при цьому знатимемо куди діваються кошти.
  • Svyatoslav Usatyuk

    Ну вот, теперь наш аварийный довоенный дом капитальный ремонт не увидит - половин жильцов пенсионеры, другая просто на грани нищеты, но платили ЖЕКу исправно...

    Анонім reply Svyatoslav Usatyuk

    И не увидел бы. Но с ОСББ есть шанс.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up