Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій

Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій
  • Складно не відзначати Новий рік та Різдво. На ці свята столи українців ламаються від різноманітних страв та часто — алкоголю. Як не отруїтися та швидко відійти від застілля?

Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.

— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:

Правила вживання алкоголю

Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.

Не переїдайте

Також не їжте  похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.

П'ять кроків до безпечного харчування:

  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм

Найчастіше причиною ботулізму  стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію. 

Пийте достатньо рідини

Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.

— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.

 

Читайте також:

Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки

Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня

«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята

ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Морози лише посиляться. Поради, як вибрати для себе якісну термобілизну play_circle_filled 20:20 Скажіть cheese. Поради від фотографа, як навчитися робити гарні світлини photo_camera stars 20:04 Вінничанин залишився без двох десятків діамантів. Їх конфіскували митники photo_camera 19:29 «На другу ротацію в аеропорт заходили через сучу територію». Спогад кіборга Від читача 05:04 Як я був у "жовтому домі" 19:20 Шукають чоловіка та жінку з Тульчинського району. Їх підозрюють у шахрайстві 19:00 ВІН І ВОНА. Як вийти заміж за принца? Романтичні історії двох телеведучих з Вінниці play_circle_filled photo_camera stars 18:05 Місцями до -30. Синоптик попереджає про сильні морози та ожеледицю 17:31 Поліцейські похвалилися доброю справою: привезли ліки пенсіонерці зі Стрижавки photo_camera 17:08 На Янгеля зловили 20-річного вінничанина з наркотиками. Що йому загрожує? 16:16 «Це знищення економіки і порушення прав громадян»: як вінничани ставляться до локдауна play_circle_filled stars 16:04 Хабарництво в Укртрансбезпеці. Справу, де фігурує 70 тисяч гривень, направили до суду play_circle_filled 15:12 Небезпечні курячі крильця. У польському імпорті виявили сальмонелу 14:14 «Раджу купатися в шапочці»: «моржиха» Раїса Макієвська про купання на Водохреща play_circle_filled stars 14:08 Відсьогодні в усіх закладах та установах має звучати державна мова. ОПИТУВАННЯ 13:15 Поки його шукали, він пив спокійно пиво на вокзалі. У Вінниці затримали крадія photo_camera 12:23 День пам’яті «кіборгів». У Донецькому аеропорту ми втратили вісьмох земляків play_circle_filled 11:48 П'ять летальних та 227 нових випадків. Дані про COVID-19 по Вінниці й районах 11:01 Важливе за вчора. Найцікавіші новини 15 січня, які ви могли пропустити 10:25 У центрі міста хлопець гамселив урни та зламав знак. Усе потрапило на камери play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up