Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій

Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій
  • Складно не відзначати Новий рік та Різдво. На ці свята столи українців ламаються від різноманітних страв та часто — алкоголю. Як не отруїтися та швидко відійти від застілля?

Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.

— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:

Правила вживання алкоголю

Відео дня

Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.

Не переїдайте

Також не їжте  похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.

П'ять кроків до безпечного харчування:

  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм

Найчастіше причиною ботулізму  стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію. 

Пийте достатньо рідини

Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.

— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.

 

Читайте також:

Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки

Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня

«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята

ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 На Вінниччині посівна в розпалі: кукурудза, соняшник і гречка вже в землі 19:45 У Бабині на Вінниччині колишній палац Ярошинських перетворили на житловий будинок 19:27 Змагання присвятили Назарію Гринцевичу із позивним «Грєнка» та іншим загиблим «азовцям» photo_camera 18:17 Поблизу села Щітки сталася серйозна аварія. Водій ВАЗу загинув, ще п'ятеро — травмовані play_circle_filled Від читача 14:59 Регіональний форум «10 років. Пробація – майбутнє зараз» у Вінниці 18:03 Травень ллє дощем, а влітку — спека до +40°C: синоптики попереджають про погодні гойдалки 17:10 «Справжній патріот і тато з великим серцем»: у Сокільці попрощалися з Героєм Костянтином Плахотніком 16:03 У Подільському онкоцентрі відкрили нове онкогематологічне відділення 15:05 У Вінниці презентували поштову марку на честь українських матерів 14:09 Вінницькі рятувальники вдосконалюють навички розмінування з дронами 13:13 Сплав на каяках, йога та велопробіг: безплатні заходи у травні для ветеранів та їхніх родин 12:22 У Могилів-Подільському районі сімейна сварка ледь не закінчилась трагедією play_circle_filled 11:56 АРМА шукає управителів для двох спиртзаводів Жеваго на Вінниччині: хто зможе взяти на себе активи? 11:25 Під час пиятики в Шаргороді чоловік побив знайомого ногою по голові 11:11 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає 09:55 Книжковий фестиваль у Вінниці: що пропонує VinBookFest play_circle_filled 09:15 Травень - місяць обізнаності про меланому: чому варто обстежити родимки і де це зробити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:52 У Вінниці попрощаються з полеглим воїном Юрієм Білим 08:12 Сьогодні Всесвітній день руху для здоров’я. Історія, заборони та прикмети 10 травня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up