Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій

Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій
  • Складно не відзначати Новий рік та Різдво. На ці свята столи українців ламаються від різноманітних страв та часто — алкоголю. Як не отруїтися та швидко відійти від застілля?

Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.

— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:

Правила вживання алкоголю

Відео дня

Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.

Не переїдайте

Також не їжте  похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.

П'ять кроків до безпечного харчування:

  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм

Найчастіше причиною ботулізму  стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію. 

Пийте достатньо рідини

Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.

— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.

 

Читайте також:

Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки

Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня

«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята

ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Хірурги витягнули 12 магнітів та прикрасу з кишківника дитини photo_camera 20:09 «Кречети» проти піхоти. Як вінницькі гвардійці перетворили джойстик на грізну зброю 19:01 Аавтомат, гранати та набої: їхали на домашнє насильство, виявили — склад зброї photo_camera 18:18 Де вимикають найбільше: порівняли графіки відключень світла у Вінниці та сусідніх обласних центрах Від читача 13:33 Вінничани можуть вивчати італійську мову на безоплатному курсі — деталі 17:34 Скільки перевищень швидкості зафіксували у 2025 році? Ми дізналися та склали карту камер у Вінниці 17:15 «Гроші в землю заривають»: фронтовики шоковані тим, що робиться в тилу 15:51 Без паніки: зима буде зимою, але не катастрофою 14:45 Альпійські шале нового покоління: чому будинки з деревини стають символом сучасного життя за містом (Новини компаній) 14:17 Небезпечна неділя на дорогах Вінниці: семеро травмованих у трьох аваріях photo_camera 14:10 Справу про страшну ДТП біля Сокиринців розглядали в суді: що зараз із постраждалою дівчинкою та її родичами play_circle_filled 13:13 Ніч, коли не було тиші: як українські воїни вистояли під масованими ударами КАБів та дронів photo_camera 12:39 У Вінниці купують 70 квадрокоптерів для потреб ЗСУ. Скільки коштують? 11:32 П’ятеро травмованих у ДТП під Вороновицею, серед них — неповнолітні дівчата 10:23 Оперативна інформація для вінничан: де немає опалення, світла та води 10 листопада 10:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 09:24 «Хотів виростити сина і посадити сад». Вінниця прощається з воїном Володимиром Ковалем 08:10 Сьогодні вітаємо Нестора, Ганну та Ольгу. Історія, заборони та прикмети 10 листопада 08:00 Почалися тривалі відключення світла на Вінниччині: хто і в які годині сьогодні без електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up