Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій

Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій
  • Складно не відзначати Новий рік та Різдво. На ці свята столи українців ламаються від різноманітних страв та часто — алкоголю. Як не отруїтися та швидко відійти від застілля?

Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.

— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:

Правила вживання алкоголю

Відео дня

Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.

Не переїдайте

Також не їжте  похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.

П'ять кроків до безпечного харчування:

  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм

Найчастіше причиною ботулізму  стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію. 

Пийте достатньо рідини

Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.

— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.

 

Читайте також:

Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки

Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня

«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята

ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:40 Сон і здоров’я: чому якісний відпочинок важливий для профілактики раку молочної залози (партнерський проєкт) 10:07 «Кожна хвилина вирішувала життя»: як медики вінницького кардіоцентру врятували 14 пацієнтів за день 10:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 09:36 Оперативна інформація для вінничан: де і чому не буде світла та води 9 жовтня Від читача 12:23 Фейкові виплати по 9600 гривень: українців попереджають про нову схему шахрайства 08:56 Загинув у бою на Покровському напрямку: у Вінниці прощаються з воїном Анатолієм Козянчуком 08:06 Цей день, 9 жовтня: яке сьогодні свято, традиції, заборони та прикмети 21:00 У Хижинцях відкрили Алею Слави на честь загиблих Героїв play_circle_filled 20:08 У Вінниці запрацював сучасний кабінет КТ для безкоштовної діагностики 20:06 Старовинний палац Чихачова в Митках: архітектурна перлина захоплює історією photo_camera 19:06 На Вінниччині спіймали браконьєрів, які виловили понад 180 раків 18:13 Жахлива ДТП в Гайсинському районі: три людини загинули, ще троє отримали важкі травми photo_camera 17:33 Стрибок у два-три рази: як змінилися ціни на продукти у Вінниці за п’ять років 17:12 Рецидивіста, який забив чоловіка сокирою на фермі, засудили до десяти років ув’язнення 17:05 Хочеш сісти за кермо вже цієї осені? ТОП-6 автошкіл Вінниці (партнерський проєкт) 16:10 У вінницькій тюрмі неповнолітніх тримали в одиночках — омбудсман звернувся до Мін’юсту 15:50 Нові правила від Кабміну: адвокат пояснює, що зміниться у постановці та знятті з військового обліку 15:06 Бив і принижував на очах у дитини: за домашнє насильство чоловіку призначили 850 гривень штрафу 14:04 Померла Неля Рибак, почесна громадянка Хмільника та засновниця унікального музею «Черевичок» 13:45 Міфи про навчання в автошколі — очима інструктора автошколи «Знак13» (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up