Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.
— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:
Правила вживання алкоголю
Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.
Не переїдайте
Також не їжте похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.
Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.
Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені
Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.
— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.
П'ять кроків до безпечного харчування:
До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм
Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію.
Пийте достатньо рідини
Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.
— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.
Читайте також:
Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки
Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня
«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята
ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер