Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій

Як зменшити наслідки святкування. П'ять корисних рекомендацій
  • Складно не відзначати Новий рік та Різдво. На ці свята столи українців ламаються від різноманітних страв та часто — алкоголю. Як не отруїтися та швидко відійти від застілля?

Поради та рекомендації надав Центр громадського здоров’я України. Ділимося ними, щоб ви їх не пропустили та використовували у період новорічно-різдвяних свят. Корисне знайдеться для кожного.

— Якщо вам складно відновитися після новорічного святкування, спробуйте мінімізувати його негативний вплив, — пише Центр та дає наступні рекомендації:

Правила вживання алкоголю

Відео дня

Не розрахували дозу і перепили? Не похмеляйтеся вранці. Додаткова доза алкоголю лише зашкодить. Прийміть краще контрастний душ та пийте більше води.

Не переїдайте

Також не їжте  похапцем, віддайте перевагу свіжим овочевим стравам, пийте більше води. Намагайтеся не змішувати складні вуглеводи, жири та білки. Наприклад, рибу краще поєднувати із зеленню та овочами. Це стосується і страв із картоплі — до них ліпше додавати овочі, а не запечене м’ясо чи рибу. Утримайтеся від кремових тортів, кексів і тістечок.

Не снідайте важкою їжею — краще перекусіть фруктами, йогуртом або завареними вівсяними пластівцями.

Не споживайте продукти, у якості яких ви не впевнені

Це швидкий шлях до отруєння. Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, а гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

— Зазвичай їх викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, — кажуть у Центрі.

П'ять кроків до безпечного харчування:

  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу при безпечній температурі;
  • використовуйте безпечну воду і свіжі продукти.

До тяжких наслідків може призвести й таке харчове отруєння як ботулізм

Найчастіше причиною ботулізму  стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Контролюйте, що ви вживаєте. Особливо, якщо маєте харчову алергію. 

Пийте достатньо рідини

Вода завжди у всьому головна. Достатня її кількість допомагає організму у повсякденному житті та особливо після застілля. Але тут мова лише про чисту негазовану питну воду.

— Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв. Що менше людина споживає алкогольних напоїв, то краще для її здоров’я, — додають у Центрі.

 

Читайте також:

Допомагає здолати похмілля. Класичний рецепт збірної м'ясної солянки

Концерт, колядки та майстер-класи. Афіша онлайн-заходів на 1-6 січня

«Прозорі офіси» йдуть на вихідні. Графік роботи на свята

ФОТО ДНЯ. З Новим роком вінничан привітали кінологи та їх чотирилапі напарники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:02 Вінниця приймала студентський турнір з настільного тенісу: відомі переможці photo_camera 16:15 Вінниця відзначає Великдень. Як у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці освячували паски photo_camera 16:09 Об'єднані доброю справою: вінничани прибрали територію дитячого будинку перед святами photo_camera 15:04 Браконьєр сіткою наловив карасів на понад 135 тисяч гривень Від читача 13:38 Петиція для коханого чоловіка і найкращого татка 14:23 Семеро травмованих, серед яких дитина та іноземець: автобус потрапив у ДТП на Вінниччині photo_camera 14:11 Нові технології для безпеки: ДСНС Вінниччини тестує роботів та дрони photo_camera 13:13 Вінницькі студенти розробили унікальні інклюзивні туристичні маршрути 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:54 ЗСУ стримують наступ. Де точилися найзапекліші бої минулої доби? photo_camera 11:43 Маршалок Крассовський та неоготика: чим вражає цвинтар у Сніткові photo_camera 11:34 Безкоштовні щеплення від сказу: з'явився графік для приватного сектору Вінниці photo_camera 11:17 Рідкісне фото Вінниці 1944 року знайшли на Ebay. Його продали майже за 38 євро photo_camera 11:07 Надія та радість на полотні: у Вінниці відкрилася дитяча великодня виставка 10:09 Що варто знати про кліщі? У МОЗ розповіли, як вберегтися 09:51 На Вінниччині за добу згоріли 17 гектарів екосистем та вісім будинків photo_camera 09:13 На Жмеринщині зіткнулися легковик та маршрутка: є загиблі та поранені photo_camera 08:01 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 20 квітня 21:01 Ремонт на Брацлавській: хто зможе проїхати та які зміни в русі громадського транспорту 20:04 Рятувальники винесли непритомну жінку з палаючого будинку в Брацлаві photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up