Чи доводилося вам хворіти у дитинстві? Безумовно, так! Але тоді хвороба не здавалася руйнівною та небезпечною, вона була чимось на зразок додаткових канікул. Лікар ставив діагноз «ангіна», бабуся зав’язувала на шиї компрес і готувала для вас чай з малиною...
«Є ряд хвороб небезпечних та гострих, які уражують горло. Хворий не може ковтати їжі, води, його дихання важке», - так описували ангіну лікарі ще з давніх давен. Антибіотиків у них не було, тому давні ліки від ангіни базувалися на... червоному вині. Рекомендувалося взяти солодке вино, додати спецій, меду, варити його, поки не залишиться дві третини. Глінтвейном лікуються і донині.
Сучасні лікарі також вважають ангіну підступною та небезпечною хворобою. Її частіше всього (у 80% випадків) викликає особливий різновид бактерій - бета-гемолітичний стрептокок, який виділяє токсини, що здатні згубно впливати на наші суглоби, нирки і серце. І коли ваша кардіограма показує блокаду правої ніжки (навіть якщо ви вперше чуєте, що у серця є якісь там ніжки), це «автограф» вчасно не пролікованої ангіни. Іншими неприємними наслідками її можуть стати ревматизм, гломерулонефрит, поліартрит і холецестит. І вже у 40-50 років людина ходить у таких «автографах», як у медалях.
А винний все той же підступний стрептокок, який спокійно собі оселяється на наших мигдалинах. Вони першими приймають удар інфекції, захищають нас від проникнення бактерій у бронхи та легені. Під час ангіни мигдалини збільшуються у розмірах та червоніють, на них можуть з’явитися наліт та гнійнички. Саме цей наліт дуже турбує лікарів, які одразу ж відправлять вас робити мазок на дифтерію. І першим кроком у лікуванні ангіни повинне стати звертання до лікаря, тому що тільки своєчасне та правильне лікування може запобігти ускладненням.
Що ж потрібно вживати до появи лікаря? По-перше, спробуємо знизити температуру, яка суттєво впливає на наше самопочуття: ми стаємо мляві, все тіло болить, ми не хочемо і не можемо їсти. Але збивати температуру можна тільки у випадку, коли стовпчик термометра сягнув за 38 градусів. Саме при такій температурі починають розкладатися власні білки організму, в результаті він слабшає, втрачає воду та вітаміни, починається отруєння продуктами розкладу власних білків. Тому потрібно вживати жарознижуючі засоби. Щоб полегшити стан хворого, розкрийте його, покладіть на лоб м’яку марлю, змочену у розчині оцту, і дайте таблетку парацетамолу. Уважно прочитайте інструкцію, щоб дотриматися правильного дозування.
Ну ось, температура знизилась, можна поїсти чогось смачненького! Тверді продукти, такі, як горішки та насіння, тверді шматочки м’яса при ангіні вживати не можна. Отже, готуємо каші, желе, картопляне пюре з маслом. Кількість тваринних жирів в раціоні потрібно зменшити, вони пригнічують апетит. А білків їжте побільше, при високій температурі вони швидко згоряють та потребують відновлення. Незамінні у вашому раціоні під час ангіни сир, курятина, бульйон, варені яйця, риба. М’ясо та рибу краще пропустити через м’ясорубку.
Поїли? Почнемо лікуватися далі. Одразу ж ковтати антибіотики не варто. Довірте їх призначення лікарю. Самостійно можна прополоскати горло розчином солі та соди: по одній чайній ложці на склянку води. До розчину додайте одну-дві краплі розчину Люголя, якщо він у вас є.
Також дієвий засіб - настойка прополісу. Чайна ложка спиртової настойки на склянку гарячої води, полоскати тричі на день - ніякий стрептокок не витримає! Настойку прополісу можна купити у аптеці або приготувати власноруч: купити прополіс (бджолиний клей) у бджолярів і настоювати на горілці чи спирті у пропорції 1:5.
Інший препарат - хлорофіліпт. Одну чайну ложку спиртового розчину хлорофіліпту розчинити у половині склянки води. Полоскати цим розчином горло 3-5 разів на день, обов’язково після їжі.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.