«Сатурація у мами була трохи вищою за 60%». Як шукати кисень для близьких, які задихаються

«Сатурація у мами була трохи вищою за 60%». Як шукати кисень для близьких, які задихаються
Пульсоксиметр після вимірювання сатурації
  • Часом навіть після виписки з лікарні, пацієнти, які одужали від коронавірусу, продовжують потребувати кисневої підтримки.
  • Взяти кисневі концентратори додому медики, звісно, не дозволять, а купувати апарат самостійно — дорого. 
  • Ми спробували розібратись в тому, куди звертатись і що робити, якщо близьким (або нам самим) не вистачатиме «повітря».

«Інфікованих коронавірусом менше. Вінниччина уже не серед лідерів “ковідних” регіонів. … У нас ситуація стабілізувалась. … Головне — кисню в лікарнях вистачає», — це фрагменти з допису голови Вінницької ОДА Сергія Борзова за 12 квітня. 

Наступного дня під час брифінгу очільник МОЗ України Максим Степанов повідомив, що країна сягнула піку третьої хвилі епідемії COVID-19. Це означає, що кількість госпіталізацій зменшується. Порівняно з минулим тижнем, їх зафіксували на дві тисячі менше.

Втім існують питання, які залишатимуться актуальними під час кожної з хвиль info пандемії коронавірусу. Наприклад, як бути пацієнтам, які після виписки з лікарні потребують кисневої підтримки? Де їм шукати концентратори info?

Відео дня

За словами головної інфекціоністки Вінницької області Лариси Мороз, деякі пацієнти можуть користуватися кисневими концентраторами досить тривалий час. 

— Навіть після виписки люди можуть потребувати кисневої підтримки і місяць, і два місяці, — коментує Лариса Мороз. 

У мережі можна знайти чимало випадків, коли люди скаржаться, що їх відправили додому з низькою сатурацією info. Іноді для виписки пацієнта медикам достатньо оптимальних показників крові, температури і негативного ПЛР-тесту, а сатурація може бути пониженою. 

— З низькою сатурацією можуть виписувати через зміни, які під час хвороби відбуваються у легенях хворого. На певних етапах сатурація вже не може бути вищою, — пояснює Лариса Мороз. — Іноді виписують з рівнем сатурації 80 з чимось, але я не вважаю, що це хороше рішення.  

Як шукають кисень для близьких?

Готуючи пацієнтів до виписки, лікарі не завжди попереджають, що їм потрібен буде додатковий кисень. Нестачу кисню людина відчуває вже після повернення додому. Тоді для неї починається найскладніше — пошук концентратора. Про такі випадки днями розповіла директорка благодійного фонду «Крила Надії» Наталія Ліпська.

«Під час виписки людей не попереджають, що їм потрібен буде вдома кисневий концентратор і виписують до того, як вони знайшли кисень. Я зустрічаюся з такими випадками щодня. Їх виписують, вони приїжджають додому, їм стає погано, вони починають бити на сполох», — розповідала Наталія Ліпська.

Самостійний пошук кисневих концентраторів був актуальним серед вінничан не лише під час цієї хвилі коронавірусу. Наприклад, вінничанка Марина Кушнір розповіла, що її родина стикнулася з такою проблемою ще п’ять місяців тому, коли на ковід захворів її батько. 

— Після позитивних результатів тесту на ковід, сімейна лікарка запропонувала татові лише спостерігатися. Тато сильно кашляв, тому мій чоловік повіз його на КТ грудної клітини, яке показало ураження 35% легень, — розповідає Марина Кушнір. — На п’ятий день тато почав задихатися, потім пожовтів на очах. Лише тоді лікарка запропонувала госпіталізацію, але у Вінниці місць вже не було. 

Марина почала самотужки шукати кисневий концентратор, щоб тато не задихнувся. За допомогою вона звернулася до волонтерки та співзасновниці благодійного фонду «Свої» Лесі Литвинової. Очікування концентратора може зайняти не один день, тому, каже Марина, поки вони вирішували ці питання, батько почав згасати на очах. 

— Ковід сильно вдарив по здоров’ю тата, а байдужість лікарки і пошуки кисню лише погіршили ситуацію. До лікарні його привезли дуже важким, але і тоді пішов певний час, щоб його погодились покласти, — продовжує Марина. — Там він пролежав 10 днів під кисневою маскою, а вже після виписки потреби в концентраторі не було. Ми знову почали боротьбу за його життя, адже у тата з’явився імунний гепатит. Лікарі казали, що хвороба з'явилась через неправильне лікування. 

— Ми і зараз його лікуємо, але вже у гематолога, гепатолога, судинного хірурга та гастроентеролога. Тато більше не може повернутися до нормального життя, адже у нього майже не рухається одна нога і ходить він з паличкою. Якщо півроку назад він був здоровим та рослим чоловіком, то тепер переді мною, скалічений немічний дідусь, — закінчує Марина. 

Інша історія трапилася у родині вінничанки Тетяни Довгань. Жінка розповідає, що концентратор був потрібен її мамі через хронічне захворювання. Коронавірус їй діагностували вже в лікарні. 

— Мама почувалася вкрай погано, на момент госпіталізації сатурація була трохи вищою за 60%. Я знала, що ситуація з концентраторами зараз напружена, тому одразу почала шукати, як підстрахуватись, — розповідає Тетяна.

Після шпиталізації, каже жінка, у лікарні виділили концентратор для її мами, але знайомий лікар попередив про велику кількість важких хворих, які потребують кисню. Він сказав, що іноді один апарат використовують кілька пацієнтів по черзі. 

Допомогти з кисневим концентратором вінничанці погодились в одній з приватних черкаських компаній, яка ще на початку пандемії закупила ці апарати для благодійної допомоги лікарням. Один з апаратів залишили в колективі для власних потреб. Саме він допомагав мамі Тетяни отримувати достатню кількість кисню. 

Як ми шукали кисень?

Відповідь на питання, де можна взяти концентратор тим, хто потребує кисневої підтримки вдома, ми спробували отримати на гарячій лінії протидії COVID-19 МОЗ України. 

— Якщо ви потребуєте кисневого концентратору, то вам потрібно звернутись до лікарні. Вас мають госпіталізувати і надати його безпосередньо там. Додому таке обладнання не надають, — відповіла операторка Юлія. 

— А якщо після виписки залишається потреба в кисневій підтримці організму? — запитав журналіст.

— У такому разі вас не мали б взагалі виписувати, — пояснила Юлія.

Це саме питання ми поставили і головній інфекціоністці Вінницької області Ларисі Мороз. Вона сказала, що у такому разі пацієнти мають самостійно шукати для себе концентратори.

За запитом в Google бачимо пропозиції оренди кисневих концентраторів від 400 до 1000 гривень за добу. В оголошеннях йдеться, що мінімальний термін оренди — 10 діб. На вартості апаратів також спекулюють: в доковідні часи 5-літровий концентратор можна було придбати в межах 15 тисяч гривень, зараз такі обходяться в 20-25 тисяч. При цьому висока вартість не гарантує, що обладнання працюватиме належним чином і не виявиться підробленим. 

У Вінниці нам не вдалося знайти жодну надійну благодійну організацію або фонд, які б надавали кисневі концентратори додому. На сайті вінницького фонду «Подільська громада», який має в своїй структурі спецфонд «СтопВірус», ми відшукали пропозицію від вінничан, які пропонують їм закупити кисневі концентратори для подальшої передачі їх в користування «на дому». Проте пропозиція так і залишилася без втілення.

— Це важко зробити технічно, ми не маємо таких потужностей, тому найближчим часом не плануємо впроваджувати таку опцію, — пояснює голова правління фонду «Подільська громада» Олена Данілова.

Вінницький волонтер Ярослав Пашкевич, який минулого року збирав кошти на кисневі концентратори, також сказав, що зібрати потрібної суми йому не вдалося. 

— Навіть на один концентратор не вистачило, — говорить Ярослав. — Зібрані кошти витратили на пульсоксиметри для тих, кому на той час вони були потрібні. 

Де ми знайшли кисень?

Чи не після кожного нашого запиту про пошук кисневих концентраторів для користування вдома, Google рекомендував нам щось пов’язане з Лесею Литвиновою. Вона є співзасновницею благодійного фонду «Свої». Ми зателефонували Лесі і дізналися, як вінничани можуть отримати рятівне обладнання. 

Кисневі концентратори, як і СІПАПи info можуть отримати кілька категорій пацієнтів:

Догоспітальний етап

Мова про пацієнтів, які з поважних причин не можуть потрапити до лікарні. Наприклад, у медзакладі немає місць, або хворий має близьку людину, за якою має доглядати і яку не може залишити.

— Пацієнти, які кажуть мені: «Я не хочу в лікарню, бо мені там не подобається», — це не ті пацієнти, яким ми допомагаємо, — пояснює Леся. 

Госпітальний етап

Мова про пацієнтів, які потрапили до лікарень, що в них не вистачає кисневих концентраторів або СІПАПів. 

— У такому випадку лікарі пишуть запит, що в них є пацієнт, який потребує такого-то обладнання, і вже після цього ми надаємо апарат. Але не на лікарню, а на конкретного пацієнта, який після одужання нам його поверне, — розповідає волонтерка. 

Постгоспітальний етап

Мова про пацієнтів, яких вже виписали з лікарні, або їх планують виписувати, але вони ще не можуть тримати сатурацію самостійно. 

До інших категорій, а саме вони до пандемії були основними користувачами кисневих концентраторів і СІПАПів фонду, які також можуть отримати апарати, відносяться паліативні пацієнти, які мають дихальні проблеми, наприклад, через рак легень, пацієнти з БАС infoміопатії info та ХОЗЛ info.

Якщо ви або ваша близька людина потребує кисневого концентратора і підпадає під вищевказані категорії, то зробіть наступне. Надішліть на Viber Лесі Литвинової (тел: 066-644-45-50) довідку від лікаря, який вас веде. Це може бути сімейний або дільничний лікар. У довідці має бути написано, чому пацієнт знаходиться вдома, а не в лікарні, там же мають бути вказані показники його сатурації.

Також потрібен паспорт пацієнта (1-3 сторінки, прописка), ідентифікаційний код і адреса вантажного відділення «Нової Пошти», куди відправляти апарат. 

— Лише за сьогодні ми видали 50 концентраторів, за останній місяць їх було 735. Всього ми маємо вже понад тисячу концентраторів і їх кількість зростає, адже постійно збільшується попит, — розповідає Леся Литвинова.

Благодійний фонд «Свої» видає кисневі концентратори та СІПАПи в тимчасове користування — безкоштовно.

 

Читайте також:

Які аналізи та дослідження треба робити щороку? Склали для вас чек-лист

Комп’ютерна томографія та УЗД легень. Зібрали адреси і ціни у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:01 Справа на мільйон. Заступник мера Гнівані знову попався на розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up