«Головне не їсти себе і оточуючих», або як правильно харчуватися під час посту

«Головне не їсти себе і оточуючих», або як правильно харчуватися під час посту
  • Цьогоріч, перед Великоднем, великий піст починається 15 березня і закінчується 2 травня.
  • Серед головних заборон у цей період є також відмова від страв тваринного походження.
  • Попросили експертів дати нашим читачам рекомендації, як у піст правильно харчуватися.

Піст — це не лише сорокаденне обмеження в харчуванні, говорять представники духовенства. «Головне не їсти себе і оточуючих», — такий вислів часто можна почути у ці дні. Посту дотримуються, щоб відсторонитися від всього земного та зосередитися на духовній стороні життя. Очиститися, перезавантажитися, стати кращою версією себе.

Тож крім відмови від жирної їжі та всіх продуктів тваринного походження — варто не забувати і про духовний бік посту. Зосередитися на своїх думках, саморозвитку та вдосконаленню особистих якостей, утриматися від шкідливих звичок, поганих думок і вчинків.

Рекомендації медика

Що стосується харчування, то головні заборони у піст стосуються страв тваринного походження. Насамперед — це м’ясо та всі страви з нього. Далі йдуть молочні продукти, яйця, риба. Проте, є і дні, коли піст послаблюється. 

Відео дня

Медики радять, що не треба ризикувати власним здоров’ям, початок посту має бути поступовим, а не різким обмеженням.

— Піст, це та сама дієта, в яку входити і виходити потрібно правильно, аби не зашкодити здоров'ю,  — рекомендує сімейний лікар Юрій Тарануха. —  Якщо зазвичай ви їсте багато м’яса, великі порції їжі,то перехід на легку рослинну їжу буде не простим. І не треба ускладнювати собі завдання, відмовляючись від усього в один день. Спочатку, можна зменшувати порції. Далі, замінити тільки сніданок та вечерю рослинною їжею, а на обід їсти щось поживніше. Тоді перехід стане поступовим і не таким відчутним для вас і буде простіше дотримуватися посту до кінця. Відмова від м’яса має передбачати інші корисні продукти у вашому організмі. Додайте в раціон багато бобових, насіння та горіхів. Їжте салати зі свіжих фруктів і овочів, цитрусові, мед. Пийте достатньо води.

Рекомендації дієтолога

Із закінченням посту не налягайте на м’ясо, оскільки організму буде важко перетравити велику кількість білка після тривалого обмеження. Вагітним, людям похилого віку і хворим постити не рекомендовано.

Дієтолог Анжела Бубновська стверджує, що строгий піст небажаний дітям усіх вікових груп, оскільки вони потребують повноцінного харчування. 

— Також краще утриматися від посту людям, що схильні до гастроентерологічних захворювань, тим, у кого, туберкульоз, панкреатит і діабет, говорить дієтолог. — При цьому, для здорової людини піст суттєво піде на користь, бо при дотриманні всіх правил з організму виводяться шлаки й шкідливі мікроелементи, поліпшується активність травної системи. Дуже важливо правильно обробляти продукти під час приготування їжі, аби вона добре засвоювалася і не травмувала систему травлення. У вашому раціоні, крім вуглеводів і жирів, повинні бути білки рослинного походження, тобто бобові (нут, горох, квасоля, сочевиця). В інших рослинних продуктах теж є білок, але його кількість незначна. Рослинних продукти, багаті білком: спіруліна, кіноа, бобові, зелена гречка, шпинат, курага, брокколі, гарбузове насіння, кунжут, авокадо.

Намагайтеся урізноманітнити свій раціон цільнозерновими крупами (вівсяною, пшоняною, кукурудзяною, необробленим рисом, перловою крупою, кіноа). Їжте не менше 500 грамів в день свіжих овочів. У вашому щоденному раціоні повинні бути горіхи, зелень, фрукти і ягоди.

Не забувайте, що у піст заборонено палити, вживати алкоголь тощо. Це чудовий час, щоби позбутися шкідливих звичок.

Рекомендації вегана

Дизайнер Світлана Теренчук майже 8 років веганка. Тобто вона не те що м’яса, а й морепродукти не вживає — виключно продукти рослинного походження. Розповідає, що плавного переходу і підготовки до веганства у неї не було.

— Вісім років тому, влітку, в один день, без підготовки я усвідомлено перестала вживати їжу тваринного походження, раз і назавжди, — розповідає Світлана. — Ніяких проблем зі здоров'ям у мене у зв'язку з цим не було, навпаки я позбулася багатьох хронічних хвороб. Якщо вас цікавить, чим же я харчуюся, то одразу скажу, що моє меню досить різноманітне. Я вживаю каші, супи, салати, картоплю, овочі, макарони, гриби. Навіть котлетки роблю із сочевиці. Добре, що зараз всі продукти є у вільному доступі. Рецептів в інтернеті що для веганів, що для людей, які дотримуються посту — безліч. Вони смачні й поживні, прийдуться всім до смаку. А стосовно рекомендацій тим людям, які вирішили постити. Якщо ви робитимете це через силу, то краще не робіть, бо користі вам піст точно не принесе. Головне, на мою думку, в цей період відмовитися від внутрішніх пристрастей або того, що вам насправді заважає жити. Бо піст — це ж не лише про обмеження в їжі. А про очищення і вашу духовну складову.

 

Читайте також:

Фейсбілдінг VS ботокс? Про переваги гімнастики для обличчя розповідає тренер Вікторія Козак

Метеозалежність: як покращити самопочуття під час погодних гойдалок?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up