Отець Віталій: Вчився їздити на "Жигулях", а зараз у мене "Шкода"

Отець Віталій: Вчився їздити на "Жигулях", а зараз у мене "Шкода"
Отець Віталій розповів про те, що порушники Правил дорожнього руху – грішники, а священиків позбавляють сану, якщо вони стають винуватцями аварії. А також - звідки у церковних служителів вищого рангу дорогі машини.

Отець Віталій, який проводив бесіди з водіями, що порушують Правила дорожнього руху, погодився на інтерв’ю для «20 хвилин». Він розповів, як став священиком, на якій машині вчився їздити, а також, чому бідні люди не повинні заздрити багатим.

«За загиблими в аваріях молимося вже не перший рік»
Чому ви вирішили стати священиком?
- У мене і дідусь, і прадід були священиками, тому й я вирішив продовжити цю традицію. Але не ми вибираємо, ким стати – це Господь Бог обирає нас. Коли я навчався у випускному класі школи, Бог привів мене до думки, що я маю бути священиком.

Де ви навчалися служінню Богу?
- Після школи я вступив до Київської духовної семінарії. Там все було новим для мене, адже до вступу потрібно було вже знати Святе Письмо, Старий і Новий Завіт та багато молитов. Так сталося, що я приїхав до столиці – і одразу довелося здавати іспит. Однак потім викладач сказав, що я вступив до семінарії завдяки своїм знанням. Це був знак, що я на правильному шляху.

Відео дня
>Кому прийшла ідея провести повчальні співбесіди із водіями?
- Секретар єпархіального управління та керівництво Державтоінспекції вирішили, що така практика буде дуже корисною для водіїв. І ми всі звичайно підтримали цю ідею.

Як часто ви проводите такі заходи?
- Цю акцію ми проводимо вперше, а от за загиблими в аваріях ми молимося вже не перший рік. Минулої неділі ми молилися за душі померлих у дорожньо-транспортних пригодах.

Мало водіїв замислюються над своєю поведінкою за кермом
Чому, на вашу думку, водії порушують Правила дорожнього руху?
- Люди не усвідомлюють, що порушення Правил дорожнього руху є гріхом. А це такий самий гріх, які всі інші. Дуже невелика кількість водіїв замислюється над своєю поведінкою за кермом.

Невже людина на дорозі поводить себе інакше?
- Ви розумієте, коли людина знаходиться в колективі, вона старається не проявляти свої негативні риси, а за кермом людина сама і тут проявляється не тільки вся її сутність, а й все, що в неї на серці. А якщо на серці зло, агресія та гнів – то такий водій навряд чи думатиме про пішоходів.

Але у Святому Письмі не написано, що порушення Правил дорожнього руху є гріхом...
- У часи, коли писалося Святе Письмо, ще не було автомобілів, але розумієте, що мета свідків закону полягає не в тому, щоб наступило Царство небесне на Землі, а в тому, щоб Земля передчасно не стала пеклом. А християнин за своїм визначенням має любити кожного, навіть своїх ворогів. Тому, якщо водії не пропускають пішоходів, вони не проявляють свою любов і розуміння до ближнього.

Зробив аварію – і вже не священик
Ви були свідком дорожньо-транспортних пригод?
- Так, одного разу на моїх очах збили пішохода. І хоча людина переходила на червоне світло, у неї ще була б можливість вижити, якби водій їхав не так швидко. Від того часу я почав їздити ще обережніше.

Як часто люди зізнаються вам, що порушували Правила дорожнього руху?
- На сповіді за останні 13 років тільки кілька людей сказали, що порушили правила. Інші це гріхом не вважають.

А вам довелося хоч б раз у житті порушувати правила?
- Ні, тому що священик має їздити з особливою обережністю, адже, якщо з його провини трапляється аварія, він перестає бути священиком.

«Лексуси» та «Мерседеси» показують статус священика
Як давно ви за кермом автомобіля?
- Я за кермом вже 20 років.

Якої марки був ваш перший автомобіль?
- Це були батькові «Жигулі» - саме на цій машині я навчився їздити.

А зараз яке у вас авто?
- Зараз у мене темно-синя «Шкода Октавія».

Ви самі за потреби ремонтуєте автівку?
- Раніше, коли в мене були «Жигулі», ми з батьком їх ремонтували, а зараз я цим займаюся дуже рідко, тому що, на щастя, мій теперішній автомобіль справний.

А яку модель авто ви б хотіли мати?
- У мене немає мети придбати собі дорогий автомобіль, адже матеріальні цінності не є для мене головними. Зазвичай люди помилково вважають, що придбавши собі найдорожчий автомобіль, вони неодмінно стануть щасливими. Однак, потім вони звикають, радість проходить і все стає буденним.

Тоді чому церковні діячі вищого рангу їздять на «Лексусах» та «Мерседесах»?
- Тут автомобіль радше відображає їх статус. І те, що людині дійсно потрібно – Бог дає. При цьому Бог дає те, що є найкращим саме для тебе.

 

Люди компенсують матеріальним відсутність духовного
Хіба справедливим є те, що одним людям Бог дає можливість купувати предорогі автівки, тоді як інші ледве зводять кінці з кінцями?
- Людина не повинна бажати чужого і заздрити. Якщо людина бідна – це важкий хрест, якщо людина багата – її хрест ще важчий. Багатство – це величезне випробування і кому Бог багато дає – того й багато спитає. Це означає, що багаті мають допомагати тим, хто цього потребує.

Чому людина повинна нести хрест бідності?
- Людина сама є творцем свого життя. А те, що вона бідна - це питання вибору. Бог веде кожного своєю дорогою і наперед знає, як людина поводитиме себе в тій чи іншій ситуації. Однак, як казав найбагатший серед усіх цар Соломон: «Я ще ніколи не бачив праведника без хліба». Це означає, що людина, яка просить у Бога те, що їй необхідне і сумлінно працює, ніколи не буде бідною.

Чому люди мріють про найдорожчі автомобілі?
- Людська душа шукає Бога, і велика кількість людей не розуміє, чого насправді хоче. Тому й намагається відсутність духовного наповнення компенсувати матеріальними речами. Таким чином, кожна людина намагається вгамувати свій духовний голод. Зараз ми є свідками моральної деградації, адже наші діти виростають на рекламі, де пропагується культ задоволення. Таким чином, усі хочуть мати все найдорожче, не прикладаючи до цього великих зусиль.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Anonymous

    "У мене немає мети придбати собі дорогий автомобіль" - а Шкода Октавия это уже считается дешевым авто? Минимальня стоимость,около 10 тис.дол.- это для батюшки не деньги?

    Anonymous reply Anonymous

    Шкода Октавия это машина мидл-класса. Делаем вывод что отец Виталий является представителем украинского среднего класса. Кстати, этот батюшка читает класно лекции при подготовке хресных родителей.

    Anonymous reply Anonymous

    С каких пор шкода стала вип-мобилем, октись. Та же шестерка как по советским временам

    Anonymous reply Anonymous

    Cта - ты читать умеешь? Я не писал ,что шкода вип авто! Я написал,что авто за 10-20 тис.дол. - недешевое.А рвз поп не хочет дорогого авто(как он сам утверждает),мог бы купить что нибудь подешевле! например ланос!

    Anonymous reply Anonymous

    Вчився їздити на "Жигулях", а зараз у мене "Шкода". Налицо духовный рост
  • Anonymous

    Если продать шкоду и купить хорошие "Жигули", на оставшиеся деньги можна помочь детям-сиротам, бездомным и т.д. Вот в чем проявляеться вера!!!
  • Anonymous

    Ви впевнені що «Лексусаcи» та «Мерседеси» дає для служак церкви саме Бог чи Вас зомбують ваші владики, придумуючи цю відговорку та через Вас доносячи це до народу. Так звичайно проти Бога народ не піде, так? А насправді матеріальні супер блага їм дає не Бог а сата......а. І ще який такий в них статус, що потрібно їздити на «Лексусаcах» та «Мерседесах», а як же про верблюда та вушко голки, чи їх статус врятовує?
  • Anonymous

    Пане отче, я Вас не знаю, і тому не можу оцінювати Вас як людину. Але я на Вашому місці на такі теми навіть не спілкувався б з пресою. Це що, представникам церкви крім автомобілів немає що обговорювати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:51 В останню путь вінничани проводжатимуть Дениса Слободянюка на псевдо «Еколог» 08:17 В Україні відзначають День банківських працівників. Історія, заборони та прикмети 20 травня 21:41 У благодійному матчі профі з «Чайки» подужали аматорів з «Універ-Динамо» 21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 13 по 20 травня, які ви могли пропустити Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 20:11 Ювілей Барської організації незрячих відзначили змаганнями з інтелектуальних ігор 20:11 Олександр Князь отримав грошовий сертифікат від Головнокомандувача ЗСУ 19:45 Мандрівка в минуле: що стояло на місті апеляційного суду та які будівлі були поруч play_circle_filled photo_camera 19:02 Вінницький айтішник потрапив у рейтинг найвпливовіших акаунтів в українському LinkedIn 18:28 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну 17:15 У п'яти районах та Вінниці горів сухостій і очерет 16:47 Найвужчий готель на Соборній. Розповідаємо історію дому Райхера photo_camera 16:34 На Немирівському шосе Skoda перекинулася після зіткнення з Honda play_circle_filled photo_camera 16:32 «Це рівень дю Солей!» Вражаюче шоу «ALICE» 31 травня вперше у Вінниці play_circle_filled photo_camera 15:29 Чоловік з Вінниці вступив до армії рф та воював за окупантів. Його заочно засудили до 14-ти років 15:25 На чемпіонаті з футболу пролунав гімн під музичним супроводом сержанта 59-ї бригади play_circle_filled 14:18 Які переваги та недоліки в законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 13:11 Просять присвоїти звання Героя України Дмитру Буздугану 12:27 Через пожежі без дахів залишилися два будинки — в Морозівці та Петрику 11:23 Вінниця в Instagram. Кращі фото за 13 — 19 травня photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up