Як позбутися синдрому «Отелло»? Психолог дає поради для ревнивців

Як позбутися синдрому «Отелло»? Психолог дає поради для ревнивців
  • «Ревнує, значить кохає» — часто говоримо ми. То чому ж часом із-за ревнощів руйнуються навіть найміцніші стосунки?
  •  Ревнощі не можна вважати ознакою кохання, це деструктивне почуття.
  • Психологи дають визначення ревнощам і поради ревнивцям.

«Ревнощі — це мистецтво завдавати більше зла собі, ніж іншим». Олександр Дюма.

Ревнощі — почуття, знайом кожному. Ревнують не тільки жінки свого чоловіка до інших жінок, або чоловіки свою подругу до інших чоловіків. Ревнують брати і сестри, ревнують друзі. 

З-за ревнощів трапляються сварки, бійки, розлучення і навіть вбивства. Не дарма Вільям Шекспір у своїй трагедії «Отелло» назвав це почуття «зеленооким чудовиськом, і це чудовисько не піддається дресируванню».

Відео дня

Ревнощі вважають негативним деструктивним почуттям, що руйнує особистість, і навіть зіставляють з хворобою, тому що воно забирає у людини енергію і душевні сили, з’їдає зсередини. Кажуть, «ревнощі застилають очі»: ревнивець втрачає розум і, з приводом чи без, робить непередбачувані неадекватні вчинки.

Чому ми ревнуємо?

Давайте спочатку дамо цьому явищу визначення.

Ревнощі — негативно забарвлене почуття в міжособистісних відносинах, яке виникає при нестачі уваги, любові, поваги чи симпатії від коханої або дуже важливої людини.

Стан ревнощів слід розглядати як процес, в якому виникає відчуття загрози відносинам. 

У нормі людина повинна знати, розуміти власні цінності, поважати і розпізнавати цінності інших людей, навіть якщо суспільство в цілому пропагує «життя без правил».

Отже, щоб уникнути ревнощів, потрібно визначити для себе, основні правила і принципи спілкування:

1. Згадати, в якому віці ви вперше відчули ревнощів (швидше за все від 5 до 7 років).

2. Проаналізувати, як ви справляєтеся з цим почуттям?

3. Як з цим почуттям справлялися у вашій родині, в сім'ях близьких або знайомих людей? Визначитися, яке ви маєте уявлення про це (Отелло ви чи ні).

4. Ревнощі — це умовний контроль поведінки іншої людини. Навіщо вам витрачати стільки зусиль на чуже життя?

5. Якщо ви розумієте, що будувати відносини, в яких немає цінностей схожих з вашими, не виходить, посміхніться і відійдіть в сторону. У вас просто різні дороги.

6. Вивчайте себе і свої духовні пріоритети. Чесність, довіру, повагу і вдячність ніхто не відміняв.

7. Можна ділитися шматком хліба, бути щедрим і благородним. Тільки не потрібно плутати. Є те, що належить тільки вам. Вибудуйте власні кордони. І крапка.

8. Пам'ятайте: не варто прокладати шлях до серця коханої людини через ревнощі і владу над нею.

Ревнує — значить любить?

Існує думка, що ревнощами частіше страждають люди з низькою самооцінкою. Вони закомплексовані, не впевнені у своїх здібностях, красі, розуму, тому нескінченно переживають, що їх партнер знайде собі когось краще, красивіше і розумніше, а самі вони нікому і ніколи більше не будуть потрібні і назавжди залишаться самотніми. Своїм ниттям, риданнями і часто несправедливими причіпками вони доводять свого партнера до стану, коли той починає замислюватися про правильність свого вибору і дивитися в той бік, де йому буде більш комфортно.

Досить часто ревнивцями бувають егоцентристи, які вважають, що «і сонце б вранці не вставало, коли б не було мене». Вони виховані так, що загальна увага має бути прикута тільки до них, і все найкраще належати теж їм: «Це моя і не чиє більше». 

Ревнощі за чоловічим типом — це контроль над своєю територією, власністю, сім’єю, жінкою. Ніхто не має права посягати на цю територію, переходити її межі. Цю авторитарну форму контролю за чоловічим типом можна спостерігати і у деяких жінок.

У чому полягає ревнощі за жіночим типом? Жінка ревнує, тому що боїться втратити свого чоловіка, майбутнє з яким їй бачиться спокійним і забезпеченим. Але намальованому в її уяві майбутньому загрожує небезпека у вигляді молодих і красивих жінок, які, як їй здається, роєм в’ються навколо її чоловіка, заманюючи його в свої тенета. Того і дивися, він попадеться на чиюсь вудку! Що робити, коли він піде? Страх перед невизначеним майбутнім і змушує її ревнувати.

Як припинити ревнувати?

1. Контролюйте свої ревнощі. Усвідомте, що це складна емоція, на якій не варто загострювати увагу.

2. Відмовтеся від поведінки, яка лише посилює ревнощі. Перестаньте допитувати і перевіряти партнера, стежити за ним і у всьому контролювати. Чим частіше ви займаєтеся подібними речами, тим більше ви підживлюєте свої ревнощі.

3. Встановіть правила. Відверто поговоріть з партнером. Обговоріть таку поведінку, яка для вас обох прийнятна. Розкажіть, що вас бентежить і що змушує ревнувати. Вміння чути одне одного допомагає будувати щасливі стосунки, де немає місця для ревнощів.

4. Не тіште себе марними надіями. Ревнощі не завжди виникають на рівному місці. Трапляється так, що партнер дійсно обманює вас або просто вам не підходить. Не бійтеся розставання, якщо стосунки ведуть в нікуди. Пам'ятайте, що у вас було щасливе життя до цих стосунків і буде після.

«Я люблю тебе. Але себе я люблю більше»

Наталія Тернова, психолог:

Якщо партнер «роздає аванси» направо і наліво, варто задуматися, чи хочемо ми далі продовжувати стосунки з ним. Зробити іншу людину такою, як хочеться нам, неможливо. Чи ми готові змиритися з цим його недоліком і жити, як на пороховій бочці, знаючи, що він може в будь-який момент піти? Якщо так, то потрібно прийняти його таким, який він є. Багато пар так і живуть: чоловік, або найчастіше жінка, заспокоює себе думкою, що, нагулявшись, партнер завжди повертається до сімейного вогнища.

Є й інший варіант. Саманта, одна з героїнь фільму «Секс у великому місті», яку змучила ревнощі, перед тим, як піти, заявила своєму чоловікові: «Я люблю тебе. Але себе я люблю більше».

Ревнощі нерідко зароджуються там, де з’являються недомовки, секрети, намагання щось приховати. Мимоволі в голову лізуть думки, що якщо людина щось недоговорює, значить, їй є що приховувати і вона боїться, що його таємниця буде розкрита. В парі виникає взаємна недовіра, і легко знаходяться приводи для ревнощів.

Можна зустріти пораду: якщо ми ревнуємо, потрібно і партнера змусити ревнувати, заплативши йому тією ж монетою. Наш рада інший: акцентуємо увагу на тому, що нам можна довіряти, і своїм прикладом закликаємо партнера до такої ж відкритості.

Ще одна порада від психологів — ніколи не виясняти стосунки. Не розпалювати себе думками на кшталт: «Де він (вона) вештається, давно пора бути вдома, чому не відповідає на дзвінки?» — а зосередитися на собі. Якщо ваші підозри безпідставні, ви лише принизитися, якщо будете виясняти, де він (вона) був до півночі. Якщо ж він (вона) дійсно вам зрадив, чи готові ви це почути? Так чи інакше, ви маєте сказати, що вам це не подобається, що, якщо це повториться — вашим стосункам прийде кінець. Кохаюча людина завжди прислухається, аби не завдавати вам болю.

 

Читайте також:
Полуниця з вершками: прості прийоми, які урізноманітнять ваше сексуальне життя

Руйнуємо міф: чому секс в тривалих стосунках з часом стає кращим

Заборонений фрукт — найсолодший. Чи варто крутити роман із заміжньою жінкою?

Закохатися в поганого хлопця. Причини, чому дівчатам подобаються брехуни і маніпулятори

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Жора

    Ева,там у вас в 20 мин тоже ревнивцы есть )))).Хотя к кому там ревновать)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up