Якщо свекруха — монстр, або як вибудувати кордони власної сім'ї

Якщо свекруха — монстр, або як вибудувати кордони власної сім'ї
  • Цього разу розглядаємо вічну тему — біль в стосунках мами зі своїм сином, де невістка стає третьою зайвою.
  • Як навести лад у родинному трикутнику, щоб всі досягли взаєморозуміння і ніхто не постраждав — розбиралися разом з психологами.

У деяких африканських племенах є цікава традиція: свекруха та невістка зустрічаються лише на великі свята, де збирається вся громада. Живуть вони окремо і тривалий час практично не пересікаються.  

Озирніться — і серед свого оточення точно знайдете сім’ї, в яких іде тиха та неоголошена війна між свекрухою та невісткою. Або й не тиха.

Свекруха і невістка: хто є хто

Відео дня

Свекруха і невістка — дві жінки, які мають абсолютно різні мотивації до одного конкретного чоловіка. Для однієї це син, відповідно, про нього треба піклуватися, оберігати, турбуватися. Для іншої це — чоловік. Як би не звучало, найперше чоловік потрібен жінці для задоволення — і сексуального, і емоційного, спільності поглядів, рухів, інтересів.

Дорослі люди часто плутають сім'ю дітей зі своєю власною. Насправді, сім'я — це чоловік, жінка і їхні діти. Коли діти виростають, покидають батьківський дім, то перестають бути частиною батьківської сім’ї. Вони вже тепер близькі родичі, члени родини для батьків. Це вже дві окремі держави.

Часто свекрухи кажуть: «Раніше він мені дзвонив кожен день, все розповідав, ми на кухні вечорами пили чай і говорили про все. Зараз син телефонує раз на тиждень, забіжить на півгодини і тікає. Я подарувала йому на день народження сорочку, а невістка сказала, що вона не того кольору, то він її не носить». Мати думає: «Це знецінення мене і неповага».

Ми, люди, маємо таку неприємну рису: будь-яку критику і коментар на свою адресу тягнемо на себе. Насправді, хлопчик, син, відходить від неї як від жінки, не як від матері. А підсвідомо мама транслює: «Я твоя жінка! Я твоя мама! Я твоя нянька і піклувальниця». Мати натягує на свій образ всі можливі ролі.

Чоловік має емоційну прив’язаність до жінки. Не до матері, а до своєї жінки. Матір він жінкою не вважає. Тому хлопчики легше йдуть з батьківської сім’ї, ніж дівчатка. Менше телефонують, менше спілкуються. Бо вони вже мають курс «в мене є жінка або наречена».

Не на користь у стосунках між невісткою і свекрухою працює й вік — між ними колосальна різниця. Це різні погляди, виховання, відчуття та сприйняття світу.

Тиха війна: хто винен

У конфліктах винен той, хто неправильно реагує на провокацію.

Якщо існує конфлікт між свекрухою і невісткою, кожній важливо задати іншій одне питання: чого ти хочеш? Чого тобі треба від цих розборок, конфліктів? Чого ти домагаєшся?

Мами часто починають хворіти, коли сини одружуються. Це найпоширеніша маніпуляція серед батьків. Але часто жінки це роблять неусвідомлено. Це психосоматичне явище як спосіб маніпуляції і приближення об’єкта, що віддаляється.

Далі все залежить від внутрішнього стану дитини, якою маніпулюють. Можна покинути все і приїхати з іншого міста накапати мамі корвалолу, а можна сказати: «Мам, не хвилюйся, я зараз викличу тобі швидку». Або можу рекомендувати дітям законектитися з хорошими сусідами, які в разі чого будуть поруч і зможуть допомогти і оцінити ситуацію.

Часто мами-свекрухи можуть неусвідомлювано принижувати невісток: ти не так готуєш, не там стала, пересолила, не так ліжко застелила, не помила посуд, ще щось. Це теж не спеціально, а підсвідомо.

Свекруха говорить і фонтанує емоції, а потім усвідомлює, що, мабуть, вона перегнула і була неправа. Це говорять ревнощі: «Я його більше знаю, краще піклуюся, тільки я можу знати, що йому потрібно, бо я його народила і маю на нього право».

Часто самі невістки без причин недолюблюють свекрух. Однією з причин є ревнощі і небажання бачити ще одну жінку на своїй території.

«Краще, щоб свекруха жила окремо»

Наталія Тернова, психолог:

— Люди ставляться до нас так, як ми їм дозволяємо. Якщо ви вже дозволили влізти у ваше життя зі своїми правилами, то відвоювати власний простір можна тільки за допомогою чоловіка. Ваша половинка являється рідною кровинкою своєї матері, вам же свекруха дісталася у спадок разом з чоловіком.Тому він має зробити так, щоб двом його жінкам було комфортно співіснувати.

Відтак, важливо з самого початку казати правду, про свій дискомфорт, говорити про те, з чим не погоджуєтеся. В розмовах давати зрозуміти: це наша сім’я. Вибачте, ми вас любимо і поважаємо, але будемо будувати наші стосунки так, як вважаємо за потрібне.

Краще, щоб свекруха жила окремо від вашої родини. Одній кухні — одна хазяйка.

Якщо вдаються маніпуляція зі здоров'ям — десь ви дали слабину, дозволили маніпулювати. Можливо, це було з самого початку, ще коли не було невістки, яка вже тепер стала, як кістка в горлі. Це міг бути спосіб маніпуляції матері над сином ще до одруження. Зазвичай це починається у підлітковому віці.

Буває, такі маніпуляції тривають з дитинства — будь-який конфлікт і у мами раптом болить голова, вона з рушником на лобі лежить. Син вибачився — і вона одужала. Тоді мама сприймається як жертва, дитина росте для неї. Потім з такої дитини виростає людина, яка живе для токсичної матері, тільки не для себе.

Часто таким егоїстичним жінкам не підходить жодна невістка, тому сини часто залишаються жити з матусею до старості, так і не створивши власну родину. Тому завжди потрібно дотримуватися особистої дистанції, навіть з власними батьками.

Фільми про «любов» свекрухи і невістки

«Якщо свекруха  монстр»

Після довгих років пошуків Чарлі, нарешті, знаходить чоловіка своєї мрії Кевіна, але тут же виявила, що його мати Віола — це справжній кошмар.

У Віоли поганий період у житті, адже її замінили на улюбленому ток-шоу, а потім наздогнав нервовий зрив. А тут ще коханий син знайшов собі чергову дівчину, і у них скоро весілля. Як же тут залишитися байдужою, якщо єдина дитина вислизає від тебе. Їй потрібно будь-що відлякати майбутню невістку від сина і розладнати весілля. Для цього всі засоби хороші, навіть колишня дівчина Кевіна. Але і Чарлі не така проста, як здається.

«Королева»

Біографічна драма про діючу королеву Великої Британії. Події відбуваються в серпні 1997 року. Країна переживає жахливу трагедію і непоправну втрату — трагічну смерть всенародної улюблениці, принцеси Діани, яка загинула в Парижі.

Королева Єлизавета II розуміє, що її народ чекає офіційної реакції від королівської сім'ї. Але вона коливається. У ній борються суперечливі почуття. З одного боку — неприязнь до покійної принцеси, з іншого — почуття обов'язку і дотримання королівських традицій.

«Серце матері»

У центрі сюжету героїня на ім'я Інна, син якої Артем трагічно загинув. У жінки складаються непрості відносини з невісткою Асею. Спочатку Інна не була задоволена вибором сина. Свого часу вона зі своїм маленьким Артемом пройшла важкий шлях від голодування до розкішного життя. І їй було важко змиритися з тим, що син, досягнувши чималих успіхів, вибрав нареченою просту дівчину. Жінка навіть не приховувала свого ставлення до Асі і часто відкрито глузувала з неї. Згодом, коли вона зрозуміла, що вибір сина продиктований сильними почуттями, змирилася.

 

Читайте також:

В сини їй годиться: про переваги і мінуси стосунків із старшою жінкою

ВІН І ВОНА. Нерівний шлюб або чи буває кохання другої свіжості?

Двічі в одну річку: чому ми повертаємося до колишніх?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up