Чемпіонка світу навчала учнів Вінницької школи № 30 стріляти

Чемпіонка світу навчала учнів Вінницької школи № 30 стріляти
Настанови учням школи-гімназії № 30 дає тренер Людмила Василюк

Кульова стрільба у Вінниці неухильно прогресує. Наше місто вже має діючого паралімпійського призера – Олексія Денисюка. А незабаром Олег Царьков першим із вінничан дебютує на Олімпійських іграх в Токіо-2020.

Втім, тренери не забувають шукати майбутню зміну чемпіонам. Днями вони провели майстер-клас у Вінницькій школі-гімназії № 30. Він відбувся у рамках Олімпійського тижня за підтримки обласного відділення НОК України. 

Техніка безпеки – понад усе

– Олімпійський тиждень проводимо в нашій школі щороку. Цього разу ми організували майстер-клас з аеробіки для старшокласників. Також провели змагання із футболу, перетягування канату, шахів і шашок, – розповіла    вчителька школи № 30, керівник шкільного методичного об’єднання вчителів фізкультури Олена Костюк.  

На майстер-клас були запрошені учні п’ятих-сьомих класів. Загалом близько 250 дітей. Як правильно тримати пневматичну зброю, прицілюватися та стріляти по мішені вчили школярів чемпіонка світу Людмила Василюк і старший тренер збірної області з кульової стрільби Денис Мустафаєв.

Відео дня

При цьому використовувався комп’ютерний тренажер «Скат». Він відображає траєкторію виконання пострілів. Також на ньому видно, як тримається зброя, відбувається прицілювання і натискання на спусковий гачок тощо. Це допомагає тренеру і спрощує його роботу.

Перед початком заняття майстри спорту міжнародного класу розповіли про зброю, з якої вчитимуть стріляти, і про техніку безпеки. Зокрема, в першу чергу заборонено направляти спортивну зброю у бік людини!

Від стрілялок до стрілецького спорту

У тренінгу взяли участь учні школи № 30, які займаються кульовою стрільбою лише рік. Але вже мають певні досягнення в цьому виді спорту. Це шестикласник Максим Вакарчук і восьмикласниця Юлія Кравець.

Максим був призером обласних змагань.

– Мені дуже подобалося стріляти в комп’ютерних іграх. Тому я вирішив спробувати робити це по-справжньому. Спочатку було важкувато. Згодом я звик і стало легше! – ділиться Максим Вакарчук.

Юнак розповів, що для покращення свого рівня новачкам необхідно качати руки. Зокрема, віджиматися, виконувати вправи із гантелями. Погоджується з Максимом і Юлія Кравець, яка вже має медаль на всеукраїнському рівні.

– Допомогли покращити результати вправи для фізичної сили, які мені порадили тренери. Наприклад, я регулярно висіла на турніку. Наразі підтягуюся п’ять разів, а рік тому – лише два. Також намагаюся не пропускати тренувань зі стрільби, – каже Юлія Кравець.

Більші успіхи – у дівчат

Школярка не вважає, що в кульовій стрільбі має значення стать спортсмена.

– Деякі хлопці стріляють краще за мене, інші – гірше. Я прагну стати кандидатом у майстри спорту. Мрію підкорити світову вершину, як мій тренер, – додала Юлія Кравець.      

Людмила Василюк звернула увагу, що серед прихильників кульової стрільби у Вінниці багато дівчат.

– Подейкують, мовляв, що стрільба – чоловічий вид спорту. Але наші дівчата чомусь досягають значно більших успіхів, ніж юнаки. Зокрема, вони частіше виконують звання майстрів спорту, – наголошує Людмила Василюк.

Заняття стрільбою допомагають молодим людям стати дисциплінованішими, зберігати спокій у будь-якій ситуації. За словами наставниці, це обов’язково стане в нагоді у житті:

– Звичайну людину досить просто вивести із рівноваги, а стрільця – набагато важче!

Європейське золото – за рік тренувань

Коли розпочати опановувати ази спортивної стрільби, сказати однозначно важко.

– Все залежить від дитини. Буває, що четвертокласник за фізичними параметрами відповідає шестикласнику. Або навпаки, учень шостого класу не може тримати гвинтівку. Варто хоча б спробувати свої сили у нашому виді спорту: потримати зброю, постріляти на влучність, – пояснює Людмила Василюк.   

Особливо здібні новачки у Вінниці досягають значних успіхів досить швидко. Це, приміром, Анастасія Жученко, яка лише за рік тренувань виконала норматив майстра спорту і виграла чемпіонат Європи! Взагалі серед вінницьких стрільців є чимало чемпіонів світу, континенту і України.

Секрет успіху

Що потрібно для досягнення успіху у стрільбі?

– У нашому виді спорту багато чого залежить від психології. На відміну від багатьох інших єдиноборств, стрілець змагається не у складі команди, а в першу чергу веде поєдинок із самим собою. Тому важливо не допускати стресів і хвилювань та вміти заспокоюватися, – пояснює пані Василюк.   

Важливо, що новачкам у Вінниці не потрібно купувати власним коштом зброю або набої.

– Наші секції – безкоштовні. Зброя та інше приладдя надається. Навіть відрядження на чемпіонати України, Європи і світу стабільно оплачуються, – каже Людмила Василюк.

Взагалі, на думку Людмили Василюк, останнім часом бажаючих займатися кульовою стрільбою помітно побільшало. Можливо, це через військові дії на Сході України.

Довідка

Тренування зі стрільби з пістолета і гвинтівки відбуваються у тирах спорттовариства «Динамо», школи № 27 і Палацу дітей та юнацтва (тел. 067-899-02-56 – Денис Мустафаєв). Зі стрільби з гвинтівки по рухомій мішені – у школі № 22 (тел. 098-927-47-08 – Людмила Василюк). Всі види спортивної стрільби культивуються у обласній профільній спортшколі (тел. 61-16-00).    

– Починати стріляти із гвинтівки можна із дев’яти-десяти років. Головне, щоб учень міг тримати зброю в руках, – каже Денис Мустафаєв. –  Пістолет опанувати трохи складніше. Адже його необхідно утримувати в одній руці, а вага цієї зброї сягає кілограма. Тому на стрільбу із пістолета переважно відбираємо дітей від 12 років.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up