«Занадто багато помилок». Володимир Гройсман назвав коронавірус тестом на здатність долати виклики

«Занадто багато помилок». Володимир Гройсман назвав коронавірус тестом на здатність долати виклики
  • Загрози коронавірусу були відомі ще у грудні, і починати протидію їм треба було тоді. Вчасна реакція на небезпеку — прерогатива не тільки медиків, а й можновладців, які відповідають за життя й здоров’я українців. 
  • Так в ефірі телеканалу «Україна 24» говорив Володимир Гройсман. Колишній прем’єр-міністр України (2016-2019) дав журналістам велике інтерв’ю, де тема коронавірусу стала однією з основних.

— Коли я був міським головою Вінниці, навіть при сезонному грипі завжди пропонував ввести карантинні заходи на 2-3 дні раніше (аніж в цілому по країні) — для того, аби не було поширення хвороби. І зазвичай це допомагало, — сказав Володимир Гройсман. — Те, що ухвалив зараз діючий Уряд — введення карантину, обмеження масових заходів, контролю на кордоні — це правильні рішення. Є лише одне «але». Все це треба було приймати раніше — аби мінімізувати наслідки.

За словами політика, не треба бути лікарем, щоб зрозуміти: хвороба не обирає регіон поширення і розповсюджується «по вітру». І той факт, що в Україні довгий час не фіксували зараження — не заслуга чиновників, а наслідок відсутності тест-систем та чіткого плану запобігання та реагування на загрозу.

— Я не фахівець з коронавірусу, але спілкуюсь з тими, хто розбирається. І відповідь у фахівців одна: ми не виявляємо хвороби, бо не робимо достатньої кількості тестів. І якщо хворобу не діагностують, це не значить, що її немає. Відтак ми не розуміємо, як хвороба поширюється. Не знаємо, що робити, якщо з літака або автомобіля вийшов хворий, — зазначив Володимир Гройсман.

Відео дня

Він спрогнозував, що вже наступного тижня, коли в Україну надійдуть закуплені  тест-системи, ми всі стикнемося з двома моментами — статистикою захворюваності, яка зросте і, ймовірно, доволі різко, і здатністю вгамовувати паніку — як на державному рівні, так і на особистісному.

Паніка — не лікує,  а от можновладці мають спиратися на рекомендації ВООЗ і на досвід, який має в тому числі Китай, впевнений Володимир Гройсман.

— Влада має людям чітко, ритмічно й системно говорити про те, що відбувається, що є в наявності, які заходи приймаються — аби люди були проінформовані. Така ясність зробить свою справу — з точки зору і локалізації, і непоширення, і лікування, — сказав політик.

Окремої уваги потребують лікарі, які на передовій боротьби з хворобою, та люди похилого віку.

— Це наші батьки, наші мами-тата, бабусі-дідусі. Ми маємо про них потурбуватися. Вони в загрозі. І тому — засоби захисту, обмеження, які треба ввести для цих людей, можливо навіть забезпечити їх засобами захисту, — запропонував екс-очільник Уряду.

За його словами, всі ці заходи треба звести в один план — план дій, чіткий, ритмічний, зрозумілий. План, який стане тестом на здатність приймати і впроваджувати важливі рішення, тестом на відповідальність, якої, нажаль, бракує.

Наслідок безвідповідальності — не тільки хвороба, а й згортання можливостей — розвитку, зростання, зміцнення як усієї країни, так і пересічного українця.   

— Я залишив посаду прем’єр-міністра з чіткими запасами, які потрібно було використати для подальшого розвитку. Станом на 29 серпня минулого року на Єдиному казначейському рахунку було 132 млрд грн. Економіка зростала 4,2%, золотовалютні резерви — близько  22 млрд дол., запаси газу — 19 млрд кубометрів. Уряд Олексія Гончарука мав всі ресурси забезпечити зміни в кращий бік якості життя людей, — сказав Володимир Гройсман. — Що ми отримали? Уповільнення зростання, а в січні — падіння економіки. Неадекватну монетарну політику і втрату експортного потенціалу. Падіння у промисловості. Занадто багато помилок. Уряд руку на пульсі не тримав і нічого не зробив для того, аби мінімізувати негативні тенденції, в тому числі світові.

Що робити зараз, вже новому Уряду? Володимир Гройсман впевнений — негайні зміни потрібні в бюджетній та промисловій політиці. Акцент на зростанні зарплат, пенсій, на фінансуванні війська.

— А далі промисловість — де маємо плюси, де мінуси. Очевидно, що картинка зараз буде змінюватися. І в Україні, і в світі. Якою буде наша позиція на світовому ринку? Маючи відповіді на ці питання можна ухвалювати і конкретні рішення, — наголосив політик.

 

Читайте також:

Головне про коронавірус за сьогодні, четвертий день карантину

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 9 до 16 березня, які ви могли пропустити
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Закірова Алла

    Правди ніколи нам не знати!!!
  • Наталья Галузинская

    Почему на
    Украине не ценят опыт и профессионализм грамотных хозяйственников

    Лора Козакова reply Наталья Галузинская

    Александр Кравченко і внуки будут цінити і їм дістанеться платити за кредити МВФ.
  • Римский Александр

    Гросс вылез из укрытия 🤣🤣🤣 хочет снова показать как надо работать.)))) Спасибо, хватило.
  • Aleksandr Martunuyk

    Тест системи покажуть,  що Україна повністю заражена, тому і буде паніка
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up