Як зменшити ризик травм у період ожеледиці? Правила та рекомендації

Як зменшити ризик травм у період ожеледиці? Правила та рекомендації

Щороку Міністерством охорони здоров'я України реєструється чимало травмувань людей у період ожеледиці. Рятувальники області вінничанам радять дотримуватися простих рекомендацій, щоб уберегтися від неприємностей та травм у таку погоду.

Варто зазначити, що краще не виходити самим з дому під час ожеледиці людям похилого віку, вагітним та дітям.

У разі необхідності перед виходом із будинку:

  • змайструйте на підошви та підбори вашого взуття "льодоступи";
  • прикріпіть на підбори шматочок поролону (за розмірами підбору) або лейкопластирю;
  • зробіть наклейку з лейкопластирю (ізоляційної стрічки) на суху підошву і підбори (хрест-навхрест),перед виходом натріть піском;
  • натріть наждачним папером підошву перед виходом;
  • намажте підошву клеєм типу "Момент" та поставте взуття на пісок, після цього сміливо виходьте на вулицю.
  • кращими для пересування по льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи без високих підборів.

Як зменшити ризик травм у період ожеледиці?

Відео дня

Про всяк випадок бути цілком готовим під час ходьби в такі дні - впасти.

Ходіть не поспішаючи, ноги трохи розслабляйте в колінах, ступайте на всю підошву. Руки, по можливості, не повинні бути зайняті сумками.

При порушенні рівноваги швидко присядьте, адже це найбільш ефективний спосіб утриматися на ногах.

При падінні намагайтеся якомога менше завдати шкоди для свого здоров'я.  Відразу присядьте, щоб зменшити висоту. У момент падіння згорніться клубком, напружте м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотіться - удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні.

Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але й більш важких травм, особливо переломів.

Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.

Не прогулюйтеся біля самого краю проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Можна впасти та вилетіти на дорогу, або ж автомобіль може виїхати на тротуар.

Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період   ожеледиці. Пам'ятайте, що під час ожеледиці значно збільшується гальмівний  шлях автотранспорту, тому падіння перед автомобілем, що рухається, може призвести до каліцтва, а в гіршому випадку - до загибелі.

Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми найчастіше важкі, всупереч переконанню, що п'яний падає завжди вдало. У стані сп'яніння люди не такі чутливі до болю і при наявності травми  своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.

Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль в суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з непередбачуваними наслідками.

Щоб уникнути небезпеки, тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку становлять бурульки, особливо в період танення льоду та снігу.

Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на вас з настанням потепління, необхідно пам'ятати, що не можна заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності необхідно самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мемека

    А может все таки почистить улицы?!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up