В Мурованих Курилівцях: палац, який цариця подарувала Комарам

В Мурованих Курилівцях: палац, який цариця подарувала Комарам

На крутому схилі в Мурованих Курилівцях стоїть палац поміщика Комара. Уздовж нього тягнеться старовинний кам'яний мур. В англійському фільмі “Джейн Ейр” саме біля такої стіни відбувся діалог між головними героями: містером Рочестером і Джейн

 

Журналісти RIA відправилися за 100 кілометрів від Вінниці, щоб побачити дарований Катериною ІІ замок, де мешкала родина Комарів і не тільки вони. Зараз це санаторна школа-інтернат для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи. Спочатку, за словами директора школи Олександр Стозуба, селище з замком називалося Чуриловці, на честь першого поселенця козака Чурила, який тут мешкав.

- Його хата була обнесена муром, - каже він. - Тобто, цей мур старіший за маєток.

Пізніше містечко почали називати Курилівці, а ще пізніше Муровані Куриловці. Першими власниками замку були поляки Косаківські. У 1795 власником садиби став граф Станіслав Комар, який потім продав її російському адміралу Чихачеву.

Відео дня

- Він купив палац, але жодного разу тут не був, - говорить Олександр Стозуб. - А придбав його для своєї доньки. Потім передумав і побудував для неї маєток в Митках, Барського району.

На території школи-інтернату працює Микола. Він сапкою скидає листя винограду, що розрослосяВзагалі споруда декілька разів перебудовувалася і нині використовується як спальний корпус школи, який знаходиться на реставрації з 2009 року. Через відсутність фінансування всі роботи припинилися.

Палац добре укріплений — мурами та ровами навкруги. Фасадна його частина представлена двома поверхами, а от паркова — чотирма. Вона — найбільша прикраса палацу, адже тут зберігся кам'яний ескарп з підземними казематами, який згодом став цокольною оранжереєю. Униз до неї ведуть кам'яні сходинки.

Раніше тут був зимовий сад. Над оранжереєю — великий майданчик з балконом і кованою огорожею. Згори звисає лоза дикого винограду, яка дістає аж до арочних вікон, щоправда, пластикових. Прямо розкинувся такий же дикий парк.

“Нічийний” парк

На берегах річки Жван розташовувався парк, закладений ірландським ботаніком, майстром садово-паркового мистецтва Міклером. У деяких місцях він схожий на непролазні хащі. До саду ведуть муровані мости.

Директор школи каже, що є хід з маєтку через терасу униз, який веде до підземних ходів парку. Ми ж пройдемося трьома стежками, які розташовані ярусно: одна понад ставком, середня йде прямо і є ще вгорі. Якщо йти нижньою доріжкою, під великими валунами можна присісти перепочити на витесані з каменю лави. Колись так робили пані, виходячи сюди на прогулянку. При вході стоїть великий стіл.

- Столик відноситься до 1956 року, - каже Олександр Стозуб. - До того часу він був витесаний з каменю і був круглої форми. А зараз має форму шестигранника і вилитий з бетону. У 1956 році один житель селища узяв молот, щоб випробувати стіл на міцність, а заодно і свої сили. Він його розколов на три частини. Збереглася лише старовинна підставка.

Хоча парк і примикає до палацевого комплексу, школі він не належить.

Літній театр — модна “фішка” радянщини

Свого часу парк був відданий Міністерству культури. Там побудований літній театр, від якого зараз одні руїни, розмальовані графіті.

- У радянські часи, це було модно: сцена під відкритим небом, - розповідає директор школи-інтернату. - Там виступали Василь Зінкевич та інші артисти. Усі заходи також проводилися там: Дні молоді, Перше та Дев'яте Травня. У ньому було десь 400 посадочних місць з алюмінієвими бильцями. Їх за одну ніч не стало - все розграбували.

Мур як в англійських фільмах 19 століття

Увесь палацевий комплекс обнесений височенним муром. З нього пробиваються квіти, листя рослин, по стінах розповзся виноград.

Тож можна відчути себе як в англійському романі типу “Джейн Ейр” або ж в його екранізації: сцена на фоні старовинного муру, коли містер Рочестер, сидячи на сходинках, розмовляє з Джейн.

Як доїхати до Палацу Комара

До Мурованих Куриловець є прямі маршрути: “Вінниця - Муровані Курилівці”. Автобуси відправляються з автовокзалу “Західний” (Хмельницьке шосе, 107). Квиток коштує 58 гривень. Назад ми сплатили 50. Їхати приблизно дві години. У містечку від автостанції треба повернути наліво і спускатися униз по вулиці Леніна весь час прямо. Коли дійдете до роздоріжжя, завертайте наліво, на дорогу, яка вкрита бруківкою. Вийдете на трасу і знову повертаєте наліво. Там буде виднітися церква. Праворуч від неї вхід до школи-інтернату. Це і є палац.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Аркадий Подгорный

    Панове, а міст?  Старий, арочний міст як частина будівельного мистецтва того часу...

    Tanya Khmil reply Аркадий Подгорный

    Так , це все тереторія панського маєтку.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up