Вода з-під крану смердить. Як її очистити?

Вода з-під крану смердить. Як її очистити?
На Центральному пляжі рятувальники Віктор Коваленко та Олена Гуртовенко кажуть, що вода з річки стала набагато сильніше смердіти.
  • Останні кілька днів вода з-під крану почала смердіти каналізацією.
  • У соцмережах кажуть, що все через цвітіння водоростей у річці Південний Буг.
  • А у обласному Водоканалі називають іншу причину — хімічне забруднення.
  • Чи безпечна така вода?

 

У понеділок вінничани скаржилися на якість води, що тече з-під крану. Люди нарікають, що від неї смердить — наче воду беруть не з річки, а з каналізації. Вони не розуміють, чому ж робітники обласного підприємства «Вінницяоблводоканал» не можуть очистити воду від неприємного запаху. Поет та лікар Ірина Береза у своєму Фейсбуку розкритикувала роботу цього підприємства.

«Ті гроші, що ми платимо Водоканалу за не просто подачу води в наші крани, а води відповідної якості — на що вони йдуть? З крана тече щось, дико смердить — не тванюкою, не рибою, а відвертою каналізацією. Та так, що нудить, коли умиваєшся. Це належна якість? Нам і стічні води підуть?... До речі, приблизно в цей же час рік тому була та ж проблема. Проте, фонтан «Рошен», фонтани на Космонавтів та фестивалі кругом», — пише пані Ірина, що живе на вулиці Артинова (goo.gl/RnhtN5).

Вінничанка Альона Ткачук у своєму Фейсбуку запустила опитування:

Відео дня

«Скажіть, будь ласка, те, що тече з крану, смердить стічними водами лише у мене? Останні два дні», — пише Ткачук у своєму Фейсбуку (goo.gl/69XtaU). Жінка мешкає на вулиці Стрілецькій.

У відповідях вінничани писали, що смердить вода по всьому місту — у когось болотом, а у когось ще гірше, фекаліями.

«У мене також (cмердить вода — авт.)! Та у моїх кумів на вулиці Коріатовичів. Намагалась знайти пояснення, але все марно», — пише Тетяна Зарезенко, що мешкає на вулиці Магістратській.

«Та ж сама історія. Може об’єднатися та написати колективну скаргу в Водоканал?» — пише Інна Швайко, що живе в будинку на Чорновола.

«Відчуття ніби купаєш дитину в г… Сипала марганцівку трохи, не допомагає», — пише Ганна Велічко, що живе на проспекті Коцюбинського.

«Тільки що посуд мила, у нас більш-менш. Чиста вода, трохи запах неприємний. Але не сильно. Зазвичай, сморід страшний на початку весни. А зараз все не так погано», — пише Інна Валеріївна, що живе на проспекті Космонавтів.

Трохи згодом, ініціатор опитування Аліна Ткачук розповідає про причину смороду, яку їй сказали у «Цілодобовій варті».

«Усе в нормі. Цвітуть водорості, а я думала біда, інфекція, а це така норма», — пише пані Аліна.  

Журналіст звернувся за поясненнями до обласного підприємства Водоканалу. У приймальній одразу переключили на завідувачку хіміко-бактеріологічної лабораторії Аліну Кравчук. Жінка пояснила, що причина смороду — це не водорості, а хімічне забруднення.

— Приблизно дві доби тому були опади поблизу Калинівки. Дощі змили забруднюючі речовини в русло Бугу. Серед них, хімічні добрива з полів та ще десятки видів отруйних речовин. Їх ми забрали з води, яку подаємо населенню. А от вирішити питання із запахом — не можемо. У нас немає можливості цей запах прибрати, бо це треба додавати більше хлору. Велика кількість хлору може отруїти воду та збільшується ризик для здоров’я людини, — сказала завідувачка лабораторії Водоканалу.

Питаємо, а чи безпечна ця вода для готування їжі та інших цілей?

— Цілком. Якщо дивитися воду по місту, то вона прозора, немає кольору, але з неприємним запахом. Розумієте, цей запах є залишковим. Наприклад, якщо випити «Колу», а потім помити пляшку з-під напою, то все одно ж запах залишиться? Ось так і з водою в річці — забруднювач забрали, а запах залишився. Скільки він ще буде — цього точно сказати не можу. Треба, щоб Буг оновив воду — стекла та, що має неприємний запах. Спілкувалися з колегами із інших міст, то в Хмільнику, що вище за течією — з водою все в порядку. А в Калинівці — гірше, ніж у нас, — розповідає Кравчук.

Як боротися зі смородом?

Олександр Мудрак, голова обласного осередку Всеукраїнської еколіги:

— Проблема в тому, що для Вінниці забирають воду для мешканців з водосховища. Якщо б воду не накопичували, то ріка швидко б позбавилася неприємного запаху та присмаку. Ще є проблема в недосконалості системи очистки, якою користуються у  Водоканалі. Через це якість води не дотримана до кінця: ні за європейськими стандартами, ні за державними. Для того, щоб очистити воду, можна скористатися звичайними методами: відстоювати, кип'ятити і краще брати воду з колодязя, або купувати очищену, що продається в пляшках у магазині. Але найкращий варіант — це фільтр з абсорбентами. Тобто, з активованим вугіллям, що вбирає в себе неприємний запах та присмак.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Олексій

    Купити 3 — 5 ступеневий фільтр і мати абсолютно чисту воду нє? Чи вам потрібно щоб «Моршинська» текла по 60-ти річним трубам за 4 грн/куб? Ок, піднімуть до 20грн куб, щоб зробити водогін, армія бабусь повстане. Там, де нові водогони,  вода нормальна. Гейзер циркулюючої води у фонтані тут нідочого. 20 хвилин: Харе вам під водоканал рити, а то як не ВНМУ то Водоканал, не перетворюйтесь на жовту газетку, розгубите читачів.
  • Сергей Анатольевич

    Зачем? Лучше ещё один куб из труб возле водоканала поставить. ))))
  • Гах Саша

    Вода настільки смердюча, що її не те що пити, нею навіть вмиватись бридко.

    Хай місцева влада займеться модернізацією очисних споруд.



    Передставник водоканалу заявляє, що це хімічне забруднення? Окей, за це має хтось відповідати, хімія ж не сама злилась в річку
  • Глобазоид Афромарк

    Як хабарі брати за дозвільні документи-так водоканал перший в черзі, як воду нормальну у водогін пустити-так немає грошей  на очисні.

    Кто То reply Глобазоид Афромарк

    А куди з приватного сектора по вашому викачують каналізацію? думаєте возять з Калинівки і Стрижавки на Сабарів у відстійники? злили в Буг і всі проблеми... в них скважини на подвірї, а ви пийте те чим вони ходять в туалет...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up