Він не один такий у Вінниці, кому незаконно надали статус «чорнобильця»

Він  не один такий у Вінниці, кому незаконно надали статус «чорнобильця»
Борис Альохін: "Суд встановив, що державі завдана істотна шкода. І поставив крапку. Про чиновників, які незаконно надали статус "чорнобильця" - ні слова
  • Дев’ять років і сім місяців військовий у відставці витратив, щоб викрити "лже-чорнобильця".
  • Через суд довів, що посадовці ОДА незаконно надали статус «ліквідатора» колишньому начальнику штабу цивільної оборони області.
  • Парадокс в тому, що відповідати за очевидне порушення ніхто з чиновників не буде. Чому?

У листопаді 2012-го Борис Альохін розповів у газеті RIA про «лже-чорнобильця» (Як екс-начальник штабу цивільної оборони отримав статус «ліквідатора»), На підтвердження сказаного надав документ з міської прокуратури. Цитуємо: «скасувати рішення про безпідставно видане посвідчення учасника ліквідації аварії на ЧАЕС…»

Далі значилося прізвище  посадовця. Його не називаємо, бо, на жаль, людини вже нема серед живих.

За цей час померли ще двоє членів комісії ОДА, де розглядають питання про встановлення факту участі громадян у ліквідації ядерних аварій і надання статусу ліквідаторів. Така комісія створена при департаменті соціального захисту розпорядженням голови облдержадміністрації. Її рішення є підставою для видачі громадянам посвідчення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. На цей орган покладена ще одна важлива функція: вилучення таких посвідчень у разі встановлення відсутності достатніх доказів.

Відео дня

Очолювали комісію заступники голови ОДА з гуманітарних питань. До речі, саме вони підписують посвідчення ліквідаторів. Троє з них уже не працюють в адміністрації. При одному видавали довідку, а сам він підписував посвідчення,  при двох інших розглядали скандальне питання. Причому, неодноразово. Допущеної помилки так і не визнали.

Феміда відхилила аргументи прокурора і повірила «ображеному»

—Ця історія мала б завершитися ще тоді, у 2012 році, — говорить Борис Альохін. — Скасувати прийняте рішення від комісії вимагала прокуратура.  Однак цього не сталося. Чиновники з ОДА не захотіли визнавати свою вину.

Тим часом «ображений» начальник штабу цивільної оборони пішов до суду, поскаржився на те, що у газетній статті принизили його честь і гідність.

За словами співрозмовника, Феміда повірила аргументам «ображеного». Доводи прокуратури суддя визнав недостатніми для того, щоб комісія ОДА відновила справедливість.

Підполковник Альохін не погодився з таким рішенням судді. Продовжував доводити правоту своїх аргументів і, навпаки, неправоту дій посадовців ОДА.

Чоловік стверджує, що значний обсяг роботи під час досудового розслідування  виконали слідчі міського відділення поліції і представники місцевої прокуратури. До цих структур він звертався із повідомленнями про вчинення злочину посадовцями. За його заявою було відкрито провадження за ознаками кримінального правопорушення  за ч.1.ст.367 ККУ (Службова недбалість). Після завершення розслідування позов до суду подала Вінницька місцева прокуратура.

Крім того, Альохін подавав позов до адміністративного суду. Його звернення розглядали про неправомірні дії посадовців розглядали на семи засіданнях. Шість разів позов не задовольняли. Одне засідання закінчилося на його користь. Що з того? Адміністрація все одно не виконала рішення суду.

Написали «державі завдано істотну шкоду» і…  закрили справу

У липні нинішнього року в судовій епопеї поставлено крапку.

«… медичні експертні документи видано незаконно ОСОБІ1 через неналежне виконання службових обов’язків членами Вінницької регіональної міжвідомчої експертної комісії, що завдало істотної шкоди інтересам держави», — зазначено в Ухвалі Вінницького місцевого суду від 6 липня 2020 року.

Незважаючи на такий вердикт, представник прокуратури Олег Чайка клопотав на суді про… закриття кримінального провадження. Чому?

Він наводив два аргументи. Перший — не  встановлено особу, яка вчинила кримінальне правопорушення. Дивна річ — факт порушення визнано судом, але особу не встановили. Другий аргумент — спливли строки давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Таким чином суд звільнив від покарання тих, хто незаконно встановив статус чорнобильця , а також  інваліда війни другої групи. Зверніть увагу на назву групи — «інвалід війни»!?

Повторюю, суд констатував: через неправомірні дії посадовців державі завдано істотної шкоди, але за це вони не відповідатимуть.

—Для мене у цій ситуації важливим є те, що визнано факт незаконного встановлення статусу чорнобильця і групи інвалідності, — говорить Борис Альохін. —  У судовому рішенні зафіксовано істотну вину, завдану державі чиновниками, тобто це те, про що я писав у повідомленні про злочин, Якщо суд не прийняв рішення про відшкодуванні державі збитків, то що може зробити громадянин, який викрив дії чиновників?

На одному із судових засідань в окружному Адмінсуді була присутня член згаданої комісії ОДА Наталя Кошелюк. За словами пана Альохіна, вона повідомила суду, що такі само довідки, як начальнику штабу, видано ще 50 колишнім офіцерам-ракетникам.

—Уявляєте, скільки коштів держава сплачує за «липовими» документами? — говорить військовий.

Серед них є й генерали

Запитую, чи не має він наміру далі викривати інших.

—Для чого? — каже співрозмовник. — Якщо  за моїм повідомленням суд уже підтвердив факт кримінального правопорушення чиновниками, але ніхто з них не буде відповідати, то який смисл робити це далі? Так, я знаю декого з тих ракетників, які оформили статус «чорнобильців» за такою само довідкою, як і колишній начальник штабу цивільної оборони. Серед них є полковники і навіть генерали. Якщо держава закриває на це очі, то чому я маю це робити.

У чому недостовірність присвоєння статусу «чорнобильця» згаданому вище посадовцю?

—Я припускаю, що колишній начальник штабу цивільної оборони, як кажуть, замилив очі заступнику голови комісії, — розповідає Альохін. — У нього була така можливість. Його всі знали, бо мав публічну посаду. Міг зайти в кабінет до заступника голови комісії, чи будь-кого з членів комісії. Надав документи з військової ракетної частини. Є урядовий документ, яким передбачено надання статусу «чорнобильця» тим особам, які працювали з ядерним озброєнням, зокрема, і ракетникам, де раніше служив. Щоправда, не всім, а тільки певним категоріям. Я спершу й сам не міг зрозуміти, в чому тут, як кажуть, підвох. Насправді все дуже просто — комісії треба було уважно читати постанову Кабміну, де виписано категорії тих, кого можна прирівнювати до ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Треба було розрізнити два терміни – «ядерний боєприпас» і «ядерний боєзаряд».

Тільки робота з ядерними боєприпасами дає право на статус ліквідатора. Комісія надала такий статус ракетнику, який працював з ядерними боєприпасами.

Ядерний боєприпаси  це не ядерний боєзаряд

—Хто  виконував роботи з ядерними боєзарядами, той має право на отримання статусу «чорнобильця», — пояснює військовий Альохін. — Так записано у постанові Кабміну «Про порядок віднесення деяких категорій громадян  до осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

У довідці з військової частини, яку надав на комісію колишній начальник штабу, було сказано, що він виконував регламентні роботи з обслуговування ядерних боєприпасів.

Чому члени обласної комісії проігнорували вимоги урядової постанови, і не стали розрізняти два терміни — «ядерний боєприпас» і  «ядерний боєзаряд», це вже до них питання.

Але факт залишається фактом: статуси чорнобильця-ліквідатора й інваліда війни надали людині, яка не мала права на їх отримання.

Допит у Росії провели за листом правоохоронців з Вінниці

У міському відділенні поліції повідомили, що їхній слідчий скористався Конвенцією про міжнародну правову допомогу. На її підставі звертався до поліції Росії. Листа надіслали спільно з місцевою прокуратурою.

Просили допитати  заступника командира частини, який видавав довідку колишньому начальнику штабу цивільної оборони Вінницької області. Було ще одне прохання — з’ясувати, чи виконувала військова частина роботи з ядерними зарядами.

—Навіть протокол допиту надіслали росіяни, — розповідають поліцейські. — Відповіли на всі поставлені питання. Щоправда, це було ще у 2014 році. Нині навряд чи ми б зверталися.

Росіяни підтвердили, що військова частина де служив колишній начальник штабу цивільної оборони, виконувала роботи тільки з ядерними боєприпасами, але не ядерними боєзарядами. Уточнили, що складання ядерних  боєзарядів відбувалося на спеціалізованих промислових підприємствах. У війська їх доставляли у вже зібраному вигляді.

Здоров’ям ризикував той, хто працював на складанні ядерних боєзарядів. Назви  схожі, але відмінність значна.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Next

    Секретаря згаданої комісії ОДА Наталю Кошелюк, вже давно мали-б вигнати,  її кришує  багато років Наталя Заболотна, яка боїться щоб її нездали.
  • Читач98

    У нас это не удивительно...Я сейчас знаю человека с псих. больницы Ющенка, который делает и уже сделал много справок об инвалидности своим знакомым и т.д.,которые абсолютно здоровы.
  • Наталья Горошко

    Почему я не удивляюсь?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up