Версії пожежі на складі боєприпасів: Несправності, диверсії та дрони

Версії пожежі на складі боєприпасів: Несправності, диверсії та дрони
Вибух складів, вид з Павлівки. Фото зі спільноти "Калинівка SOS"
  • З’явилися перші версії чому сталися вибухи у військових складах поблизу Калинівки
  • Найбільш популярна причина, яку обговорюють в соцмережах: диверсія, що влаштували до дня народження Петра Порошенка
  • До речі, пожежа вже вщухає: на місце виїхала команда саперів

Чому загорілися склади з боєприпасами поряд з Калинівкою? Одна з перших версій, що дізналися журналісти видання «Реал» — технічні несправності.

«Як вдалося на місці з'ясувати у силовиків, склади (а це наземні і підземні споруди) добре охоронялися. У останні місяці тут не фіксували ні підозрілих осіб, ні дронів, які могли б вивчати місцевість. Не було їх і ввечері, коли почалися вибухати снаряди, — йдеться в матеріалі. — Неофіційно силовики між собою обговорюють версію про те, що швидше за все причина вибухів в якихось технічних неполадках або на складах, або з якимись боєприпасами. Хоча про яких неполадках може йти мова, поки не зрозуміло».

Згодом, у своєму фейсбуку прем’єр-міністр Володимир Гройсман розказав, що причиною загоряння став «зовнішний чинник». Але чи це людська недбалість або диверсія, прем’єр не назвав.

Відео дня

Це диверсія… можливо

У Службі безпеки України все ж визначилися з причиною вибуху складів. Речниця СБУ Олена Гітлянська розказала в коментарі телеканалу «Прямий» про те, що офіційною версією вчорашнього вибуху на складі з боєприпасами є диверсія.

— Щойно, як мені повідомили, військова прокуратура Південного регіону внесла кримінальне провадження за статтею 113 — це диверсія. Зараз військова прокуратура, у складі цієї слідчої групи робітники Служби безпеки, будуть розслідувати цю справу, – заявила речниця.

Але за її словами, це ще не остаточна версія виникнення події, бо слідчі працювали всю ніч у складних умовах.

— Ви розумієте, що пожежа повністю не локалізована, тому дослідити безпосередньо місце події поки не має можливості. Тому було прийнято рішення зареєструвати поки таку статтю, а в ході слідства будуть розглядатись різні версії, — додає Гітлянська.

Читайте також: "Хімічної зброї на складах однозначно немає", — джерело про вибухи у Сальнику

Підривали склади дроном

На підтримку цієї версії стали редактор «Цензор.Нет» Юрій Бутусов, який отримав інформацію про вибухи від свого джерела.

«Непрямі чинники однозначно дозволяють стверджувати про російську диверсії як основну версію катастрофи. Калинівка - це четвертий склад боєприпасів підірваний в Україні за останні два роки війни. Усі вибухи відбувалися не в жарку пору року, з високо пожежонебезпекою, а в холодну. Ніяких повідомлень про пожежу до моменту вибуху не надходило, місцеві жителі не чули ніяких сирен, — пише Бутусов в своєму фейсбуку. — Про можливість здійснення диверсії на території Вінницької області саме в цей день було відомо Службі безпеки, і влада зробила масштабний пошук диверсантів. Тому ніяких сумнівів в тому, що 48 арсенал знищений противником у мене немає. Висновки будемо робити завтра, коли стане зрозумілий масштаб збитку».

А радник президента Порошенка Юрій Бірюков називає ймовірний спосіб як саме підпалили склади з боєприпасами: завдяки дронам.

«Боєць з одного з постів встиг доповісти про дивні звуки. Через кілька секунда почалися розриви на відкритому майданчику. Периметр охоронявся надійно, так що так — схоже на безпілотник. І так, СБУ намагалася перехопити. Кажуть, неофіційно, що когось навіть затримали напередодні. Але хтось прорвався», — пише чоловік в своєму фейсбуку.

Бачили дрони перед вибухами мешканці села Медвідка:

Перед вибухами в Калинівці в небі бачили три безпілотники

Читайте більше про події в Калинівці у матеріалах:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • З.А.Глядач

    "У останні місяці тут не фіксували ні підозрілих осіб, ні дронів, які могли б вивчати місцевість. Не було їх і ввечері, коли почалися вибухати снаряди"

    Для того,щоб "вивчити місцевість" зараз не потрібні ніякі дрони,для цього є супутникова розвідка. А мінну "закладку" можна було зробити ще кілька років тому...
  • Жора

    С помощью  СВЧ можно заглушить и самолет и крылатую ракету)))

    http://tutankanara.livejournal.com/423526.html

  • Жора

    Если многие наложили в штаны от дрона, то что будет если в небе будут МиГи ,су или  американский раптор?)))))
  • Жора

    Беспилотник очень легко вывести из строя с помощью магнетрона от микроволновки . Берём спутниковую антенну , ставим в фокус магнетрон от СВЧ, провода от магнетрона увеличиваем и подключаемые к микроволновые. Включает СВЧ на всю мощность, и направляем антенну на беспилотник. От СВЧ в дроне электроника и радиосвязь с базой глушится. И беспилотник просто будет лететь пока не сядет акум. Так обычно делают в войсках РЭБ. А я служил в войсках радиоэлектронной борьбы .И шарю в этом  деле)))))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up