Вдвічі дешевші за газ: як заощадити на опаленні із солом’яними брикетами

Вдвічі дешевші за газ:  як заощадити на опаленні із солом’яними брикетами

Агрофірма «Світанок» із Козятина знайшла дешевшу альтернативу для обігріву, ніж деревина та газ. Вони виготовляють дрова із… соломи. Такі солом’яні брикети втричі економніші за звичне для вінничан опалювання. У «Світанку» кажуть: соломи вистачить на всіх бажаючих

Сьогодні агрофірма «Світанок» — елітне господарство, яке вирощує насіння ярих та озимих культур ячменю і пшениці  вже п’ятий рік. Справи у фірми йдуть непогано: за словами її директора Миколи Мельника, тільки у 2015 році вдалося заробити 14 мільйонів чистого прибутку. Вистачає і на фінансування ремонту міжрайонної дороги за власний кошт, і на підтримку школи у Непедівці, і на допомогу АТО. Коротше, «повний фарш», як жартома зазначає сам Микола Мельник.

Але заснована фірма була 16 років тому, не у найкращих умовах для існування.

Відео дня

— Ціни на нашу продукцію були тоді набагато нижчі від тих ресурсів, які були необхідні, щоб втриматися на ринку — я маю на увазі паливно-мастильні, технічні. Землі тоді теж було небагато — 1,5 тисячі гектарів. За двадцять років збільшили земельний фонд вдвічі та повністю оновили увесь автопарк. За рахунок об’ємів виробництва та якості продукту поки що виживаємо — принаймні, жодного кредиту у нас нема, — розповідає він.

«Ми безнадійно відстали від поляків»

У жовтні минулого року Микола Мельник поїхав набиратися досвіду у Польщу із тим, щоб придивитися до брикетного устаткування.

— Хочу сказати, що ми безнадійно відстали від поляків у плані економії ресурсів. Познань, наприклад, приблизно таке ж місто, як Вінниця, за розмірами. Такі брикети задовольняють близько 40% енергетичних потреб Познані, — розповідає він.

Про економію палива Микола замислився, коли поляки п’ять років тому завітали до його господарства.

— Їхали ми одного разу машиною повз поля, де якраз палили солом’яну стерню. Дізнавшись про це, мої польські знайомі тільки пальцями біля скроні покрутили — мовляв, яке ж марнотратство! — розповідає директор агрофірми.

П’ять років роздумів потому, у 2015 році, він вирішує купити установку за 3,5 мільйона гривень.

— Довелось сплатити ще й за сертифікацію її в Україні величеньку суму — 163 тисячі, — розповідає він.

Уже в лютому 2016 року на відкриття першої лінії із виробництва солом’яних брикетів до «Світанку» завітало керівництво області та польські партнери.

Від брикетів вже є економія

Про окупність установки ще рано говорити, каже Микола Мельник. Але суттєву економію господарству вона вже приносить:

— Мені, наприклад, для однієї сушарки зерна загалом потрібно 300 кубів деревини. Раніше вони працювали на природному газі, потім ми перейшли на тверде паливо — дрова. Але ж цей ресурс не вічний: ну, почистиш посадку від сухостою раз, ну другий —  і все.

Такі брикети зручні ще й тим, що не треба ніякого спеціального устаткування, аби опалювати ними приватний будинок. Те ж саме і з котельнями багатоквартирок, каже Микола.

У діаметрі вони по 8 сантиметрів. Але товщина такого брусу може регулюватися, як і довжина.— Їх згоряння більше схоже на те, як горить вугілля. Вони тліють, і дають жар. Довше спалюються, ніж дрова. Горять рівномірно, висота полум'я не перевищує одного сантиметра. Опалювати брикетами в рази дешевше, ніж електрикою, газом або дровами. Тільки радив би бути обережнішим із кількістю, яку закладаєте в котел — він може занадто розігрітися, — розповів директор «Світанку».

Звідки беруть сировину?

Агрофірма “Світанок” сьогодні має у своєму розпорядженні 3000 га. Починали ж із 1,5 тисячі гектарів у 2000 році.

— На перших порах було важкувато. Довелося взяти господарство-банкрут у Пузирках. Важкі були роки. Але сьогодні ресурси для виробництва солом’яних брикетів у нас необмежені. Загальне виробництво соломи по господарству — близько 30 тисяч тонн. Це я ще не рахую кукурудзу і соняшник, стебла яких теж згодяться на біопаливо, — каже Микола Мельник.

На виході із однієї тонни соломи виходить 950 кілограмів солом’яного палива. Тому із такими об’ємами виробництва можна і на всеукраїнський рівень виходити, каже директор агрофірми.

— За менше ніж рік роботи установки ми повністю забезпечили свої потреби у паливі. Ближче до опалювального сезону очікую, що на них з’явиться неабиякий попит. Хоча замовники на продукцію вже є: цікавились новим біопаливом і у Гайвороні, і у Гнівані, — розповідає Микола.

Як працює установка?

Сьогодні на лінії з виробництва солом’яних брикетів робітники працюють у дві зміни.

Одна частина устаткування розміщена під навісом біля цеху. Тут солому подрібнюють на січку. Друга частина лінії знаходиться у приміщенні — тут під дією високої температури подрібнену масу пресують у брикети.

Більш детально про роботу лінії розповідає оператор брикетної установки Микола Яцюк.— У нас брикети робляться із соломи. На вулиці є дробарка. У неї робітниці закидають солому. Дробарка подрібнює сировину на січку від 3 до 5 сантиметрів. Далі суміш подається до труб. Трубки нагріваються до 300 градусів тепла, нагріваючи і суміш. Далі втулки виштовхують брикети. Товщину та довжину брикета можна регулювати, - каже він.Ідеальні брикети виходять після двох годин запуску установки, із самого ж початку роботи вони занадто крихкі. Ніякого клею до суміші не додають, склеювання січки виходить за рахунок лігніну - речовини, яка міститься у подрібненому злаковому стеблі - та потрібної температури у 250-300 градусів тепла.Важить один середній брикет приблизно 1,5 кілограма. Фасують ще гарячу продукцію по мішках.

В Україні вартість тонни брикетів 1350 гривень. Це, як мінімум, у два рази дешевше за країни Європи. Вартість брикетів така низька, бо логістика для агрофірми “Світанок”, за словами її директора, зручна - уся сировина під рукою, а тому і транспортування коштує недорого.

— Треба орієнтуватися у тих викликах, які нам кидає час. Саме життя вимагає від нас змінювати підхід до економії, — каже наприкінці розмови Микола Мельник. — Ми не можемо бути залежними від когось, у тому числі і в енергетичних питаннях.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Торонтуй

    Кизяк на очереди.
  • Daily

    •государство выделяет льготные кредиты под 1% на 30 лет для покупки жилья, причём берёт на себя половину его оплаты; Подобные невиданные в мире льготы рождают чисто туркменский юмор: «экономия газа по-туркменски» заключается в том, что домохозяйки экономят деньги на спичках и оставляют конфорки гореть целый день.
  • Daily

    электроэнергию, воду, газ и соль население в Туркменистане получает…бесплатно. К тому же цены на бензин просто шоковые. Например Аи-95 стоит целых… 16 центов за литр, но туркмены считают, что это дорого, потому как "несколько лет назад цена на бензин была в 8 раз дешевле, по 2 цента за литр,

    Пупкин Вася reply Daily

    Что предлагаешь ?
  • Daily

    в чому радисть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up