«Валяються черепи, зуби і кістки». В Тяжилові зводять будівлю на місці кладовища без перепоховання

«Валяються черепи, зуби і кістки». В Тяжилові зводять будівлю на місці кладовища без перепоховання
  • В мікрорайоні Тяжилів на місці старого скверу планують звести будівлю.
  • Виявляється, там на початку минулого століття було сільське кладовище.
  • Місцеві жителі скаржаться, що біля виритого котловану розкидані рештки могил, фрагменти людських скелетів.
  • Журналісти 20minut.ua побували там і дійсно побачили...людські рештки. 

В редакцію сайту «20 хвилин» написав лист мешканець мікрорайону Тяжилів зі скаргою про те, що на місці старого кладовища, навкруги якого знаходиться приватний сектор, готують котлован під забудову. Місцеві жителі на горах виритої землі знаходять рештки людських скелетів.

 «Добридень! Хочу повідомити Вам, що в районі Тяжилів по вулиці Уборевича, 1 (М.Битинського, 1) на старому кладовищі, чоловік купив ділянку і вирив на ньому котлован під фундамент, і хоче будувати будинок. Було вирито маса людських кісток, і вони до сих пір лежать біля його виротого котловану, поруч в купі землі, це нормально?».

Відео дня

Журналісти виїхали на місце події та на власні очі вирішили подивитися, що там відбувається. Річ у тому, що на розі вулиць Ватутіна та Битинського (стара назва Уборевича) у мікрорайоні Тяжилів донедавна знаходився сквер, розташований на старому сільському кладовищі. 

На карті відзначено колишній сквер по вулиці Битинського, де було старе кладовище.

Мешканці пам'ятають, що на початку 60-х років минулого століття тут були залишки хрестів. З часом кладовище зрівняли з землею і в радянські часи зробили стадіон для старої школи №27. У 80-х роках школу знесли і побудували по вулиці Ватутіна, а стадіон став зеленим сквером.

Сьогодні на місці старого сквера на початку вулиці Битинського спостерігаємо чималий котлован, який вже потроху заливають цементом. Таке враження, що тут мають побудувати щось більше, ніж приватний будинок. Обходимо обгороджену територію, нічого підозрілого не бачимо.

Аж тут виходять жительки з сусідніх будинків і вказують нам на гору виритого грунту поруч.

— Ви сюди подивіться, тут кості і зуби людські,— показує жінка.— Ці рештки хоча б перепоховали десь, вони під ногами валяються, це не по-людськи, я вважаю…

Придивляємося ближче, і перед очима відкривається моторошна картина: сонцем залитий глиняний грунт пересипаний останками людських скелетів, фрагментами щелеп. 

— Забудовник чоловік молодий, років сорока, — продовжує далі мешканка Тяжилова.— Я йому говорю: «Чоловіче добрий, ти гріха не боїшся, що по людських кістках ходиш? Як ти збираєшся в цьому домі жити, коли побудуєш його на кладовищі?». Він мені відповів, що готує будинок на продаж. Ось подивіться на ту хату, що недалеко від котловану стоїть. Кажуть що там п'яті пожильці з'їхали, не складається в них тут нічого, — хворіють часто, помирають.

Підходить чоловік, теж з місцевих. Веде нас показати інший бік земляної гори, виритої з котловану. Вказує на фрагмент людського черепа.

— Я чув, що тут комерційне приміщення мають будувати, — ділиться мешканець мікрорайону. — Сьогодні роботи не ведуться і ви власника ділянки не застанете, бо святкові дні. А так було б цікаво, що він скаже вам, пресі. Бо нам сказав, що нічого тут страшного, що на місці старого кладовища зведуть будівлю, бо Вінниця взагалі вся на людських похованнях побудована. Воно то так, але, наскільки мені відомо, з старих кладовищ людські рештки перепоховали. А тут собаки кістки гризуть, діти ногами по них ходять...



Оскільки в країні тривають Великодні вихідні, нам сьогодні не вдалося дізнатися, хто власник земельної ділянки та чи законно здійснювати забудову на місці старого цвинтаря, без перепоховань людських решток.

Журналісти сайту «20 хвилин» найближчим часом дізнаються відповіді на всі запитання, і обов'язково розкажуть читачам деталі та продовження цієї історії.

Читайте також:

Готель з пірсом хочуть збудувати біля басейну «Авангард»

Розкішні палаци і замки неподалік Вінниці. Маршрут дня для подорожей автомобілем

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (31)
  • AK

    Очільники міста маму рідну продадуть за вільний клаптик землі. Потім і погуляти небуде де.
  • Віктор Пронін

    смысл? чтоб через 50 лет снова перезакопать? не проще сжечь в крематории? не засоряйте землю своими трупами.
  • Viktoriya Ostrovska

    Вторая детская больница на костях, парк по Хмельницкому шоссе возле каплички на костях, ресторан Европа на костях, концертный зал Радуга на костях . И это только в центре города.
  • Marynka Engle

    А центральному парку можно было на месте кладбища?

    Marynka Engle reply Marynka Engle

    Natasha Makarova в Караганде😁

    Natasha Makarova reply Marynka Engle

    Маришка Лейла там дом влепили прямо на кладбище? Где? Все постройки рядом, но не НА месте захоронений. А кроме парков в таких местах ничего делать и нельзя по нормам и гостам. Но деньги пахнут в архитектуре и кабинетах горисполкома куда сильнее совести, поэтому уже не первое такое место застраивают домами вместо организации парков и скверов, как положено

    Жора reply Marynka Engle

    Там братские могилы НКВД  ночью во времена Сталина хоронили. И не сравнивай парк и постройку частную. Это Моргунов делает себе приговор на должность мера.

    Кокос reply Жора

    И как твоих бабку с дедкой Сталин с НКВДшниками не грохнули -удивляюсь...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up