Уряд збільшує субсидії через карантин. Але офіційно цього рішення ще немає

Уряд збільшує субсидії через карантин. Але офіційно цього рішення ще немає
«Прозорі офіси» не приймають вінничан на час дії карантину. Фото ілюстративне, з архіву «20хвилин»
  • На засіданні Кабміну, 25 березня, вирішили змінити порядок нарахування субсидій.
  • Люди, яких звільнили через карантин, можуть отримати держдопомогу. Також збільшують розмір субсидій та скорочують розмір обов’язкового платежа, який планували підняти 1 травня.
  • Однак, як це все робити на місцях — у міському департаменті соцполітики ще не отримали роз’яснень. Більш того, урядовці не опублікували своє ж рішення.

На засіданні Кабміну, 25 березня, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що українцям, які були звільнені з роботи в період карантину, буде призначена субсидія.

«Сьогодні ми збільшуємо субсидії на оплату комунальних послуг та спрощуємо порядок надання. В середньому збільшення субсидій для українських родин складатиме орієнтовно 300 гривень. Механізм має запрацювати після ухвалення Верховною Радою закону про Стабілізаційний фонд», — зазначив Шмигаль.

Субсидії всім!

На сайті Кабміну повідомляють, що звільненим з роботи громадянам, для отримання субсидії, потрібно буде звернутися в Центри зайнятості та зареєструватися як безробітні. Перебування на обліку стане підставою для нарахування субсидії. 

Відео дня

Її суму будуть вираховувати з розміру допомоги по безробіттю без урахування отриманої зарплати. Розрахунок проводитиметься з урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів на електроенергію, газ, гарячу воду тощо, через збільшення часу перебування вдома.

На час дії карантину заборонено припиняти надання житлових субсидій. А всі, хто її мають в опалювальний сезон, автоматично отримують і влітку, без звернення до органів соцзахисту.

Крім того, за ініціативи Міністерства соціальної політики, обов’язковий відсоток плати за комунальні послуги прийнято рішення не збільшувати з 1 травня. 

— У нас є базовий відсоток плати за комунальні послуги — 15 %. Це так, як сьогодні нараховується субсидія. Але з 1 травня планувалось встановлення 20%. Пропонуємо залишити 15 %, оскільки ми перепризначаємо всім субсидії, а також для того, щоб не втратити соціальну спрямованість, —  наголосила міністр соцполітики Марина Лазебна.

Невідомо, як діяти

Однак, ця постанова досі не опублікована на сайті Кабміну. Останній внесений документ, станом на 17.11 26 березня, це «Про внесення зміни до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби» №235.

Також немає змін до постанови №848, яка є головним «законом» в органах соцзахисту при призначенні субсидій українцям.

— Я бачила повідомлення на сайті Уряду, в ЗМІ про зміну порядку субсидій. Але опублікованого документу немає. Також ми не отримували роз’яснення від Мінсоцполітики. Немає змін до порядку, як робити нарахування тим людям, що втратили роботу. Очікуємо на роз’яснення, далі затверджуємо їх на місцевому рівні та почнемо працювати, — прокоментувала зміни до порядку керівниця вінницького департаменту соцполітики Валентина Войткова.

Дивну ситуацію з декларацією змін та відсутністю офіційних постанов Кабміну примітив й голова ГО «Наше Поділля» Юрій Степанець. У своєму фейсбуку чоловік розписав свою історію пошуків рішень про надзвичайну ситуацію, продовження карантину на 30 днів тощо.

«Бракує офіційних документів, які затверджують різні відомства і центральні органи влади. Від заборони транспорту до блокування населених пунктів залізобетонними блоками. Хто це приймав, хто нестиме відповідальність за ефективність цих заходів. Хтось може пояснити покроково. Для тих самих бюджетників чи працівників приватних медичних установ що їм робити? ну і нам простим смертним заодно...якесь бачення, стратегію», — пише Степанець.

Схожа історія й зі зміною обмежень в громадському транспорті. Уряд дозволив перевозити в громадському транспорті більше десяти пасажирів, однак ці зміни досі не опубліковані.

ОНОВЛЕНО. Постанову, яка встановлює нові обмеження у транспорті опублікували о 16.22 26 березня на сайті Кабміну. Їх ще мають затвердити на місцевому рівні.

Допомога людям похилого віку 

На час карантину людям поважного віку радять не виходити з дому, оскільки вони мають найбільший ризик заразитися вірусом. Міський департамент соцполітики та ГО «Полум’я надії» зробили спільний проект для допомоги одиноким вінничанам літнього віку, таку, наприклад, як сходити в магазин за продуктами або в аптеку за ліками. Для цього їм потрібно зателефонувати за номером (096)006-36-05. 

Консультації щодо питань, пов’язаних з роботою «Прозорих офісів» вінничани зможуть отримати у кол-центрі Прозорого офісу за телефоном 65-50-50.

З питань пенсійного забезпечення – у кол-центрі Пенсійного фонду – 50-88-81; 50-88-82; 50-88-83.

З питань соціального захисту – у працівників департаменту соціальної політики міської ради: 50-83-88 (управління соціального захисту «Правобережне»); 50-86-70 (управління соціального захисту «Лівобережне»).

Опитування

Чи маєте зараз роботу?

Читайте також:

Кіло гречки — 45 гривень. По чому тепер продають інші крупи на базарі

«Коля, будь людиною, закривай!» Як на карантині працюють вінницькі ринки

Готові консультувати безкоштовно. Зібрали список корисних контактів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергей Топоровский

    Остання субсидия ,яку нарахували склала 6 гр.10 коп.Куди вже пидвищувати,я цю не можу розтратити.
  • Наталия Войт

    А как льготники?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up