У Вінниці мітингували проти зростання тарифів на комуналку

У Вінниці мітингували проти зростання тарифів на комуналку
  • Декілька десятків вінничан протестували під стінами вінницької мерії. Людей обурює зростання тарифів на комуналку, яке відбулося з січня 2021 року.
  • Серед вимог мітингарів — сума в платіжці має дорівнювати не більше 15% доходу родини, а газові труби, якими опікуються облгази, потрібно повернути місцевим громадам.

У суботу 20 лютого на площі перед будівлею Вінницької міськради відбувся протест. Декілька десятків вінничан вимагають реального зниження тарифів, які зросли з початку 2021 року. Молоді люди тримають в руках плакати з написами «Комуналка для лохів», «Кому пса за комуналку», «Тарифи, унесенные Витренком».

— Молоді люди в шоці, що досі протестують проти цього лайна. Кожен рік одне і те саме. Старше покоління нам підказує, що якщо немає чим платити, треба красти, — коментує антитарифну акцію місцевий активіст Денис Котов.

За переконанням активістів, президент України, уряд, Нафтогаз і Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг мають встановити, що комуналка для населення повинна складати не більше 15% сукупного доходу сім’ї.

Відео дня

Крім того, від уряду вимагають скасувати постанову №1325 від 28 грудня 2020-го, через яку зросла вартість електроенергії для населення та ще відкликати законопроект №3613, який дозволяє відбирати в українців майно та зарплату за борги по комуналці.

А ще повернути у власність громад газові мережі, якими опікуються облгази.

— Обіцяне державою регулювання тарифів працюватиме до квітня. З квітня зросте ціна газу, електроенергії. За ними потягнуться і місцеві всі тарифи, — розповідає Котов. — Зараз платіжка за трикімнатну квартиру в Вінниці сягає 3,5 тисячі гривень. Очевидно, що наступної зими ціна комуналки буде п’ять тисяч, і навіть більше. Як можна вирішити проблему з тарифами? Провести експропріацію! Адже в нас облгази приватні, а газотранспортні мережі, які ми будували, будували наші бабусі та дідусі, передані їм на баланс.

Громадський активіст Андрій Гайдай, який також був на тарифному протесті, розповів, що місцева влада ігнорує їхні акції.

— Ніхто з чиновників не виходить до нас, щоб підтримати вимоги вінничан до державної влади. Повне ігнорування, — запевняв Гайдай.

Надалі керівник місцевого осередку політичної партії «Свобода» Володимир Базелюк розказав, що на попередню сесію міської ради подавав колективне звернення, аби депутати підтримали вимоги про зниження тарифів і надіслали їх до вищих органів влади. Але в результаті отримали відписку.

— На багатьох сторінках нам детально пояснили, що Вінницька міська рада немає відношення до формування тарифів, а отже не може підтримати і надіслати це звернення до президента України, уряду і Верховної Ради, — говорив свободівець.

Базелюк стверджує, що тарифи зросли для того, щоб українці ще більш збіднілі та щоб влітку, коли запрацює ринок землі, люди за безцінь почали продавати свої ділянки, аби просто вижити.

Громадська активістка, екс-кандидатка у депутати міськради Світлана Бевз заявила, що громаді потрібно гуртуватися з іншими містами, областями, щоб влада стала дослухатися до вимог українців.

— Треба вимагати гідних умов життя разом, бо тільки велику силу розуміє ця влада, — підсумував Володимир Базелюк.

Тарифні протести у Вінниці відбулися декілька разів протягом січня. На попередній сесії міської ради мер Вінниці Сергій Моргунов сказав, що спільна позиція міської та обласної ради — ні в якому разі не потрібно піднімати тарифи на газ в період опалювального сезону. А перші застереження уряду, президенту України з вимогою не піднімати тарифи, надсилали в останні дні 2020 року. Оскільки подорожчання газу несе загрози для національної безпеки України.

Уряд, нагадаємо, схвалив план з восьми кроків для зменшення платіжки за комуналку. Серед них — фіксований тариф на газ, тепло; укрупнення облгазів, щоб зменшити плату за доставку.

 

Читайте також:

Для вінничан зменшили ціну газу за січень — до 6,99 гривень за куб

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

«ЕкоВін» встановило нові тарифи. Скільки платитимуть вінничани за сміття?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Галина Гнелиця

    Пітримую
  • Леся Лукіянчина-Марущак

    Підтримую
  • Александр Шмырев

    И вот этот протест типа для галочки сегодня суббота и в здании мэрии кроме охраны никого
  • Алексей Степанчук

    +
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up