ТОП-6 найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від 20minut.ua

ТОП-6 найбагатших депутатів Вінницької міськради. Рейтинг від 20minut.ua
  • Найбільш заможні депутати керують приватними компаніями або є вихідцями з бізнесу. 
  • Майже всім від 40 років, левову частку заощаджень зберігають у валюті. У власності мають мінімум одну іномарку та не менше 100 квадратних метрів житла.
  • Хто найбагатший серед 54 міських депутатів? Склали рейтинг за їхніми деклараціями.

Депутат міськради працює в постійних комісіях, голосує на сесіях, допомагає виборцям на окрузі, але гроші за це не отримує. Тим не менш, своїм мандатом ця людина напряму впливає на бюджет громади та програму розбудови міста.

Отож, Нацагентство з питань запобігання корупції говорить, що депутат має декларувати свої статки. Навесні вінницькі депутати прозвітували про свої доходи за 2020 рік.

Ми проаналізували декларації 54 депутатів Вінницької міськради і знайшли шість найбагатших з них. Для огляду брали грошові активи депутатів та їхніх родичів. Валютні заощадження перевели в нацвалюту за курсом від 31 грудня 2020 року. Таблиця з порівнянням статків депутатів є в кінці матеріалу.

Відео дня

Перше місце — за сільгосп виробником

Лідером рейтингу, з великим відривом від решти, є депутат Олег Бабійчук. У міськраді входить до фракції політсили «Української стратегії Гройсмана». 

47-річний уродженець Тернополя задекларував більше 101 мільйона гривень грошових активів. Левову частку коштів він позичив Віталію Кучеру — 900 тисяч євро і 850 тисяч доларів. «На руках» в Бабійчука є 56 тисяч гривень та 15 тисяч євро заощаджень.

У власності подружжя Бабійчуків є ряд агрокомпаній, серед яких «Стадниця Інвест», «Агро форте», «Промінь», «Чаплянська Нива». А також вони володіють двома німецькими компаніями, які займаються будівництвом і автосервісом в Німеччині. Усе це принесло їм 5,5 мільйона гривень загального доходу за 2020 рік.

З нерухомості в депутата Олега Бабійчука є будинок у Вінниці на 185 квадратних метрів. Єдине задеклароване авто — BMW X5 2011 року випуску.

Мають дім на 757 м2

Друге місце в нашому рейтингу за статками посідає депутат міської ради Ігор Ткачук з партії «Українська стратегія Гройсмана». 47-річний юрист за освітою, разом з сім’єю, володіє фірмою «АЯГІК», яка займається наданням в оренду нерухомості. 

Грошових активів у родини Ткачуків є на суму понад 58 мільйонів гривень. Заощадження зберігають в доларах, євро і гривнях, які тримають як в готівці, так і на банківських рахунках.

Серед цінного майна в депутата є ряд колекційних речей — золотий годинник, колекцій марок, конвертів, монет і навіть старовинна ікона. Ще Ткачук володіє годинниками елітних марок: Breguet, Maurice Lacroix, Breitling, Audemars Piguet.

З нерухомості в подружжя є дві земельних ділянки у Вінниці, одна в Агрономічному та будинок, площею 757 кв.метрів, який Ігор Ткачук орендує в Любові Ткачук. Ще в його доньки Маргарити Ткачук є дім на 230 кв.метрів в Агрономічному.

Автомобіль Ігоря Ткачука, за декларацією, це Toyota Land Cruiser 200 2017 року випуску. Дружина Людмила Станіславенко їздить на Lexus RX 200 2016 року.

Що є в секретаря міськради?

Серед ТОП-3 найбагатших депутатів є депутат від «Української стратегії Гройсмана» 44-річний Павло Яблонський. Він обіймає посаду секретаря міської ради, на якій задекларував 463 тисячі гривень доходу за 2020 рік. На двох з дружиною в нього є 24,8 мільйона гривень грошових активів.

У декларацій не вказано, щоб хтось з подружжя володіє приватними фірмами.  Дружина секретаря міськради займається підприємницькою діяльністю, і за минулий рік заробила 983 тисячі гривень. Рух «Чесно» пише, що Павло Яблонський з 2008 до 2015 року працював комерційним директором товариства «Інтер-Трейд» (надає в оренду нерухомість). У 1999-2007 роках був приватним підприємцем. 

Уся нерухомість, вказана в декларації, належить Павлу Яблонському: це чотири земельних ділянки у Зарванцях, одна в селі Комарів, два будинки і одна квартира. Загальна кількість кв.метрів житла — 589 м2.

Чиновник їздить на Mercedes-Benz V 220 CDI 2016 року випуску, який придбав у січні 2020-го. А його дружина — на Mercedes-Benz GLE 250D 4MATIC 2017 року.

Заробляє на оренді

Четверте місце за статками обіймає депутат міськради від «УСГ» Петро Бабій. У своїй декларації він вказав 16,7 мільйона гривень грошових активів. Заощадження зберігає у доларах і євро.

45-річний тернополянин (народився у місті Збараж, Тернопільська область) заробляє на чотирьох приватних компаніях, де є співвласником — «Алі Баба і Ко», «Магістраль-2002», «Універсал-3», які займаються надання в оренду нерухомості; товариство «Страж-Плюс», що надає охоронні послуги.

Серед нерухомості має дві земельних ділянки та п’ять квартир. Загальна площа квадратних метрів житла — 436 м2. Задекларований автомобіль — BMW Х5 2019 року випуску, який Петро Бабій придбав за 1,4 мільйона гривень у лютому 2020 року.

Мільйонер з «ОПЗЖ»

Якщо попередні чотири депутати багато років у місцевій політиці, то 30-річний Сергій Грушко — «нове обличчя» у міськраді. Після місцевих виборів-2020 він отримав мандат депутата за списком партії «Опозиційна платформа - За життя». Йому своїм місцем поступився Донатас Піскун.

Тим не менш, за своїми статками, Сергій Грушко потрапив у ТОП-5 найбагатших депутатів. Він задекларував 15,5 мільйонів гривень, які переважно зберігає у валюті та готівкою. Чоловік володіє і керує київською компанією «ДСТ Груп», яка займається наданням в оренду нерухомості.

Серед власної нерухомості Сергій Грушко вказав, що має три квартири і будинок у Вінниці. Загальна площа житла — 190 кв. метрів. Задекларовані автомобілі — Lexus RX 350 2007 року випуску і Volkswagen Touareg 2014 року випуску. Останнє авто чоловік придбав за 380 тисяч гривень в серпні 2020 року.

Має три юридичних компанії

Замикає наш рейтинг депутат міськради 43-річний Леонід Марцинковський, обраний від політичної партії «Українська стратегія Гройсмана». 

Правознавець за освітою вказав у декларації, що має 13,1 мільйона гривень грошових активів, які зберігає у валюті. З них $240 тисяч він позичив Володимиру Кожухівському (має частки в компаніях, що надають в оренду майно і займаються переробкою, торгівлею м’ясом), а $200 тисяч дав у борг Олександру Коваленку (ФОП, займається оптовою торгівлею). На «руках» у Леоніда Марцинковського є $26 тисяч, які він зберігає у готівці.

Депутат в декларації записав три юридичні компанії, які йому належать. Понад 4,7 мільйона гривень доходу Марцинковському торік принесла підприємницька діяльність. Йому належить квартира у Вінниці, площею 68 кв.метрів. Дружина Аліна Марцинковська вказала в декларації, що володіє ¼ іншої вінницької квартири: її частка складає 66,6 кв.метра.

У власності депутата «Шевроле Нубіра» 2004 року випуску. Ще два авто — Mazda CX-7 2007 року, BMW X6 2008 року випуску — Леонід Марцинковський отримав у користування від третіх осіб.

Раніше, нагадаємо, розбиралися яка зарплата у нардепів з Вінниччини.

 

Читайте також:

Які зарплати у керівників вінницьких «ЖЕКів»? Огляд декларацій

Чим багаті ректори вінницьких вишів? Огляд декларацій

Небідні люди. Скільки грошей показали в деклараціях вінницькі силовики?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Шевчук

    Бизнесмены.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up