Таким може стати Великий герб України. Реакції вінничан у соцмережах і пояснення геральдистів

Таким може стати Великий герб України. Реакції вінничан у соцмережах і пояснення геральдистів
Ескіз Великого герба будуть ще допрацьовувати. Щоб його затвердити потрібно не менше 300 голосів народних депутатів / Фото з фейсбука міністра культури Олександра Ткаченка
  • Днями Мінкульт опублікував ескіз Великого герба, який обирали з понад 100 робіт та визнали найкращим.
  • Проте у суспільстві він не викликав масового захвату. Скоріш навпаки, критику та пародії на ймовірний державний символ.
  • Що з ним не так, пишуть вінничани у соцмережах. А чому герб такий — пояснення геральдистів.

У четвер, 19 листопада, міністр культури Олександр Ткаченко показав ескіз майбутнього Великого герба. Конкурс оголошували влітку і спеціальна комісія відібрала переможця зі 112 варіантів робіт. 

«Першу премію отримав проєкт Олексія Кохана. Ескіз-переможець містить обов’язкові елементи для великого Державного герба, зокрема: герб Війська Запорізького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб», — повідомив Ткаченко у своєму фейсбуку.

Відео дня

Ескіз Великого герба став швидко отримувати реакції у соцмережах. Розкритикували його і вінничани.

«Якщо стисло: який же це ******* ******* (дуже погано)», — коротко прокоментував ескіз Олександр Царевський.

«Да ладно вам з тим гербом. Головне, лева з **** (статевим органом) намалювали. Не ну а що? ******* (погана ситуація) має бути повним і жізнєним», — пише Таїса Гайда. 

«Українцям потрібен не новий герб, а нова притомна влада. Триває знецінення  символів нашої національної державності, тепер взялись за Герб. Цікаво, коли чекати на зміну Прапора, правки до Гімну та новий правопис від Зеленського?», — розкритикував екс-радник мера Вінниці Андрій Юсов.

Пародії та меми

Окремим видом мистецтва стали пародії на ескіз Великого герба. Найбільш оперативною виявилася «Укрпошта»: на офіційній сторінці головне фото ненадовго замінили на адаптований власний великий герб.

«Осучаснив» Великий герб під реалії сьогодення Георгій Сахітов:

Сергій Старков зробив Великий герб на трьох слонах та черепасі:

Спільнота «Процишин Офіційний» для пародії на український герб використала обкладинку радянського мультфільму «Весела карусель»:

А ще пропонують взяти за основу Великого герба — герб села Суботів, що на Черкащині. І це не жарт: якщо вірити Вікіпедії, герб справді має ось такий вигляд:

Однак серед мемів та пародій в мережі є фото інших проектів конкурсу. Їхню оригінальність підтвердив голова журі, співавтор Малого Державного герба Андрій Гречило.

З-поміж цих робіт, нагадаємо, обрали переможця:

Чому герб такий?

Науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров у коментарі Радіо Свобода розказує, що елементи, які розкритикували українці, мають своє пояснення:

«Із геральдичної точки зору лев має бути з червоними пазурами, такі правила геральдики. Якщо це лев, то він повинен мати статеву ознаку, і це теж правило геральдики. Якщо це левиця, то вона інакше малюється», – пояснює Алфьоров.

Наявність козака із мушкетом він пояснює тим, що зображення козака є обов’язковим за Конституцією. 

«Усі фігури навколо щита демонструють історичну тяглість держави: що було Королівство Русі, після цього іншим спадкоємцем держави став козак із мушкетом і архистратиг Михаїл – архангел, головнокомандувач небесних воїнів, це патрон українського воїнства, відомий іще з 11-го сторіччя», — пояснює геральдист.

Великий герб не замінить малий

Великий герб, якщо його затвердять, не замінить Тризуб (малий герб).

«Якщо Великий герб приймається, то він буде на урочистих документах, пов’язаними із якимись там нагородами та грамотами. Але ні на номерах машин, ні на бланках адміністрацій, ні на паспорті цей герб не буде поставлений. Всі плутають. Всі думають, що був Тризуб, а тепер буде такий герб – це неправда, це маніпуляція», – пояснює геральдист Олександр Алфьоров.

Голова журі та співавтор Малого державного герба України Андрій Гречило зазначив, що «наразі Великий герб — це лише ескіз, який потребує доопрацювання. Великим гербом він може стати лише тоді, якщо буде схвалений Верховною радою». 

 

Щоб Великий герб України став офіційно затвердженим, за це мають проголосувати не менше ніж 300 депутатів Верховної Ради, щоб внести зміни в Конституцію.

Чинна нині стаття 20 Конституції України 1996 року визначає: «Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України)».

Минулого року, нагадаємо, усі критикували герб і бренд Вінниці.

Опитування

Чи подобається вам ескіз Великого герба України?


Читайте також:

Мінімалка — 5000 гривень. Як за це рішення голосували вінницькі нардепи

Рада ухвалила закон про гральний бізнес. Що зміниться?

Карантин «вихідного дня» — це ще не все. Повний текст рішення уряду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Dim Vin

    Кал
  • Володимир Василецький

    Нарешті хоть герб родили  за 28 років!!!
  • Viktor Budulak

    Жидомасони вирішили що це буде нашим ? Та ну на....
  • Ludmila Andrianova

    Навіщо стільки наліпити?Що занадто,то не здраво
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up