Карантин «вихідного дня» — це ще не все. Повний текст рішення уряду

Карантин «вихідного дня» — це ще не все. Повний текст рішення уряду
Фото з архіву «20хвилин»
  • На засіданні Кабміну, 11 листопада, ухвалили зміни до карантину. Урядовці заявили, що кожні вихідні, до кінця листопада діятиме «карантин вихідного дня»
  • Проте у повному тексті рішення ще є декілька змін, про які не говорили публічно. 
  • Що саме заборонять, а що дозволять на час дії оновленого карантину?

На Урядовому порталі опублікували повний текст постанови, яку ухвалили, щоб впровадити «карантин вихідного дня». Передивившись ці зміни та попередню редакцію постанови №641, якою прописані норми карантину, ми склали перелік, що ж взагалі змінили чиновники.

Більше без адаптивного карантину

Чиновники викреслили критерії для поділу на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони. Також вони скасували різні варіанти обмежень: від «слабких» правил, притаманні зеленим і жовтим регіонам, так і до «суворих» обмежень, які діють у червоних зонах.

Державну комісію з безпеки «усунули». У новій постанові виключені всі пункти, які регулювали роботу державної комісії ТЕБ та НС. Раніше вона раз на тиждень займалася «поділом» України на карантинні зони, посилювала чи послаблювала обмеження для них. 

Відео дня

Місцевим комісіям з безпеки дозволено тільки посилювати правила карантину, якщо буде погіршуватися епідемічна ситуація, повідомляв у своєму телеграм-каналі міністр Кабміну Олег Немчінов.

Двадцять правил для всіх

На території України діятимуть єдині норми карантину. Раніше у десятому пункті постанови Кабміну було шість «загальноукраїнських» правил: ходити в масці, мати при собі паспорт, заборонено покидати місце обсервації, самоізоляції; правила перетину кордону під час карантину. 

Тепер почали діяти 20 правил. І ці норми мають діяти протягом всього часу, а не тільки на будні чи на вихідні.

У ЗМІ пишуть, що «карантин вихідного дня» не підтримали три міністри Кабміну: Арсен Аваков (міністр МВС), Олександр Ткаченко (міністр культури) та Михайло Федоров (міністр цифрової трансформації)

Заборонено:

  • Проведення масових заходів (концерти, спорт-події, соціальні, рекламні, релігійні тощо) за участю більш як 20 людей. Винятки — заходи, що включені до Єдиного календарного плану спортивних заходів України та матчі професійних клубів, за умови дотримання протиепідемічних заходів і без глядачів.
  • Діяльність кіно та театрів з наповненістю залів на понад 50% місць. Працювати з наповненістю залів з наповненістю до 50% можна.
  • Робота музеїв, які не можуть обмежити кількість відвідувачів з розрахунку 1 людина на 20 квадратних метрів приміщення.
  • Перевозити пасажирів у більшій кількості, ніж наявна у техпаспорті кількість місць для сидіння у громадському транспорті всіх рівнів — від міського до міжобласного сполучення.
  • Робота дискотек, нічних клубів, діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів тощо) з організацією дозвілля.
  • Заклади громадського харчування не можуть працювати після 22.00. І також не можуть приймати відвідувачів до 7.00. У ці години дозволено організувати доставку замовлень, «на винос».
  • У закладах харчування розміщення відвідувачів має бути на відстані не меншій, ніж два метри між столиками. За одним столом (без врахування дітей до 18 років) має бути не більше чотирьох відвідувачів. Відвідувачі по закладу пересуваються в масках, що прикривають ніс та рот (крім часу сидіння за столом для приймання їжі та/або напоїв).
  • Заборонена діяльність закладів, в яких немає розмітки для соціального дистанціювання, персонал без масок, відсутній централізований збір використаних засобів захисту (мають бути урни).
  • Робота закладів, що надають послуги з розміщення. Винятки — готелі, заклади, що надають соцпослуги, реабілітацію для осіб з інвалідністю, санаторії, курорти, стаціонарні відділення протезування, що належать до сфери управління Мінсоцполітики.
  • Заборонено відвідувати заклади освіти групами більш ніж 20 людей. Винятки — дитсадки, школи, спеціалізовані мистецькі школи.
  • Заборонено відвідувати дитсадки, школи, спортивні школи, мистецькі школи, якщо на самоізоляції з підтвердженим «ковідом» перебуває понад 50% учнів та персоналу.
  • Планові госпіталізації — під забороною. Але є винятки. В лікарню покладуть, якщо є проблеми з вагітністю та пологами, є потреба у госпіталізації до та після родів. Дозволена госпіталізація пацієнтів з онкологією. Можна під час карантину надавати паліативну допомогу (робота хоспісів). Дозволено надання третинної медичної допомоги (високоспеціалізована допомога, наприклад хірургічне втручання - авт.). І також можна проводити госпіталізації, якщо їхнє відтермінування несе ризик для життя або здоров’я людей.
  • Не можуть працювати спортзали, фітнес-центри, які не забезпечують обмеження кількості відвідувачів з розрахунку 1 людина на 20 квадратних метрів.
  • Заборонено відвідування місць та пунктів тимчасового тримання людей, перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні; пунктів тимчасового розміщення біженців, крім людей, що надають цим людям правову допомогу.
  • Відвідування будинків для людей похилого віку. Винятки — члени сім’ї, законні представники та родичі, за умови дотримання заходів з безпеки і не частіше ніж один раз на тиждень.

Що заборонено у «карантин вихідного дня»

Постановою запровадили ще один «рівень» карантину. Більш суворі обмеження, передусім для бізнесу, будуть діяти виключно з 00 годин суботи до 00 годин понеділка. Старт — з 14 листопада. Завершення роботи цього режиму поки встановлено на 30 листопада. І це, так званий карантин «вихідного дня».

Перелік правил на вихідні:

  1. Заборонено приймати відвідувачів у закладах громадського харчування. Дозволено — доставку замовлень, замовлення на винос;
  2. Приймати відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;
  3. Не мають працювати фітнес-центри, спортзали та басейни.
  4. Не можна приймати відвідувачів у закладах торговельного і побутового обслуговування населення. Винятки: магазини, в яких 60% торгової площі призначені під продаж продуктів харчування, пального, ліків та виробів медичного призначення, ветеринарних препратів, кормів.
  5. Можуть працювати банки та пошти.
  6. Дозволено працювати закладам, що надають медичну допомогу, здійснюють ветеринарну практику.
  7. Можуть працювати СТО і автозаправки (без зон харчування).
  8. Дозволена інша торговельна діяльність у режимі адресної доставки замовлень.
  9. Заборонена діяльність закладів культури. Виняток — за умови дотримання протиепідемічним правил дозволено працювати закладам та організаціям, які займаються кіно та відеозйомкою (за умови обмеження доступу до місця зйомки під час знімального процесу), виробництвом аудіовізуальних творів.

Насамкінець у «карантинній» постанові йдеться про рекомендацію для всіх суб’єктів, незалежно від форм власності «запровадити години пріоритетного прийому (не менше двох годин) людей похилого віку та людей з інвалідністю». Та ще раз урядовці підкреслили у постанові, що органи влади мають починати працювати з 8-ої ранку.

Вінницькі ресторатори, нагадаємо, осудили урядове рішення про карантин вихідного дня

Опитування

Чи підтримуєте введення карантину вихідного дня?

Читайте також:

«Ні карантину вихідного дня»: що вимагали та чим закінчився мітинг під ОДА

Готувати смаколики і гуляти в лісі. Що робитимуть відомі вінничани в карантинні вихідні?

Закривати не можна залишити. Що чекає на вінницький планетарій у карантин

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Пока эту новость не сделали платной, скажу: люди добрые, не ходите по ресторанам, купите мясо, замаринуйте и езжайте в лес жарить шашлыки. Это кайф!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up