У зв’язку з цим ми поспілкувалися з чотирма вінницькими рестораторами. Ми поцікавилися, що вони думають про карантин вихідного дня. Усім поставили схожі запитання: їхнє ставлення до такого впровадження, як це вплине на прибутки закладу та що б вони зробили на місці уряду.
Судячи з їхніх відповідей, після впровадження карантину вихідного дня для сфери ресторанного бізнесу знову настане кризова ситуація. Адже більша частина відвідувачів приходить у заклади саме на вихідних. Хтось з рестораторів — ще навесні думав про закриття, а хтось — пропонує на місяць зупинити все місто, щоб вгамувати розповсюдження вірусу, а не «вкорочувати віку» лише ресторанам. Проте всі погоджуються з одним: якщо карантин вихідного дня не скасують — всі ризикують зазнати краху.
Віталій Гуменюк, співвласник «Вінницької Реберні» та «Грузинського Дворика»:
За словами Віталія, на початку карантину нам ніхто не казав правди, як і зараз. Каже, тоді, весною, нас закрили спочатку на два тижні, потім ще на два і потім ще на місяць. — Якби вони одразу сказали, що ймовірно це затягнеться, то ми б звільнили працівників, не платили податки, товарні кредити віддавали б товаром. А не чекали понад два місяці і витрачали гроші на вітер, — продовжує ресторатор. — Тоді я роздавав величезну кількість м'яса чи напоїв просто постійним клієнтам чи працівникам, бо все псувалося. Зараз ситуація буде схожа. Якщо говорити не про емоції, а про конструктив. То у нас вже повністю перетрусило ринок праці, я не знаю, як зможу набрати нову команду, якщо ця звільниться. Вони зараз забирають вихідні, а потім скажуть: «Ну, в будні дні теж треба закриватися вже».
Як вважає Віталій, якщо говорити виключно про медичну сторону, то раніше весни скасовувати більш-менш жорстокий карантин не можна. Оскільки осінь-зима якраз період хвороб.
— Варто розуміти, якщо зараз обмежити пересування людей у закладах, ввести комендантські години тощо, то люди почнуть кучкуватися стихійно. Тобто, бізнес — вб'ємо, а ризики будуть такі ж, — коментує чоловік. — Ресторатора влада може проконтролювати, чи він дотримується умов карантину, а коли люди вдома весілля чи хрестини почнуть святкувати — то там ніхто не буде дотримуватися усіх правил.
Гуменюк вважає, що «бігати і гасити пожежі, це не державницький метод».
— Треба було не розвалювати і не обкрадати державу впродовж років. Треба було не закривати лабораторій, не скорочувати епідеміологів, не залишати «безкоштовну» медицину і ще багато всього, — каже ресторатор. — Що робити зараз? Я не знаю. Позиція держави має бути далекоглядна, і вирішувати потрібно все було ще десять років тому.
Ольга Шевчук, власниця ресторану грузинської кухні Pirosmani:
За словами Ольги, рішення зачинити заклади на вихідні, сильно вплине на прибутки закладу. Pirosmani, розповідає, це невеликий сімейний грузинський ресторан, де багато родин проводять саме свої вихідні.
— У нас люди зустрічаються друзі після робочих тижнів, відпочивають і відволікаються від усього, що відбувається навколо. А для нас — це робота, — продовжує рестораторка. — На доставках неможливо утримати бізнес і зберегти робочі місця для наших співробітників. У такому разі мені доведеться звільняти персонал.
На думку власниці ресторану, уряд повинен дати їм можливість приймати подібні рішення самостійно. Каже, ресторатори несуть відповідальність за гостей закладів та свій персонал, тому дотримуються всіх карантинних умов.
— Сьогодні уряд може рекомендувати нам зачинитися, а не знищувати малий та середній бізнес наказами, — підсумовує Ольга.
Валерій Сиверчук, управляючий партнер і співвласник ресторанів «The Faсtory», «Лезгинка», «Батискаф», «АССА», «Red Zeppelin»:
За словами Валерія зараз така ситуація через те, що у час пандемії частина людей остерігається закладів, частина немає грошей на відвідування тощо. Каже, у них понеділок-четвер зачасту взагалі збиткові дні.
— Але працівники гастро-бізнесу теж хочуть їсти, наскільки мені відомо, у цій сфері близько мільйона людей працює в Україні, — продовжує Сиверчук. — Крім того, майже всі ресторани працюють із заготовками, а що робити на вихідних з ними? Доведеться, викидати. У нас на руках зараз: ресторани з купою працівників і відсутня допомога від уряду із податками. Що мені казати орендарям, коли вони мені скажуть платити на оренду? У мене є не цілий місяць працює заклад, але ціну ніхто не змінить. Чи я можу на два дні виключити холодильники, щоб не платити за електрику? Ні!
Валерій обурюється і каже, що не розуміє, чим взагалі займається уряд. Каже, тролейбуси і автобуси, наприклад, їздять переповнені людьми, то на це не звертають увагу.
— У нас обробляється кожен стіл, працівники носять маски і люди сидять на відстані. Та й хіба людина, яка хвора, піде у ресторан? А от на роботу поїде у переповненому транспорті, — каже ресторатор. — Таке враження, що уряд знайшов «цапа-відбувайла». Вони не зупинять вірус, коли закриють на два дні заклади. Я думаю, що варто просто на місяць зробити тотальний локдаун, бо тоді розірвуться ці ланцюжки передачі віруса. Зупинити все на місяць і госпіталізувати потім економіку. А зараз виглядає так, що у нас є рівні і є рівніші.
Анастасія Олішук, власниця ресторану «Козацький стан»:
За словами Анастасії Олішук, у закладі можна дотримуватися всіх вимог карантину. Зокрема, розсадити людей на відстані, вимагати одягати маски при вході і тоді, коли встаєш зі столу.
— Я думаю, що немає сенсу таке впроваджувати. Це закриття на два дні не допоможе нашій епідеміологічній ситуації, а тільки завдасть шкоду бізнесу, — каже Анастасія. — Якщо уряд хоче, щоб зменшилась кількість хворих, то є сенс закрити всі заклади. магазини, громадський транспорт на якийсь період. А потім відновити повноцінну роботу всього.
Також ми запитали у бренд-шефа ресторанів Cherry Lake та La Cucina Юрія Столяра, який розповів, як у час карантину працює кухня закладу та як змінилась робота персоналу.
Як розповідає Юрій, у понеділок потрібно знову закупити свіжі продукти. А на це необхідні кошти, які ми могли заробити у вихідні дні. Каже, тобто, один раз на тиждень вони зупинятимуть роботу ресторану повністю. Для того, щоб запустити кухню у нормальному режимі знову знадобиться близько 8-9 годин.
— Тут постає інше питання: ми вимушені суттєво «різати» графіки роботи персоналу. Максимальна кількість колективу працює саме у вихідні дні, тому що гостей більше і навантаження кухні, відповідно, більше. У випадку карантину наші співробітники матимуть меншу заробітну плату, або не матимуть її взагалі, — продовжує Юрій. — На місці чиновників, які приймають подібні закони, я б слідкував за системою охорони здоров’я і, в першу чергу, покращував би її. Ресторани — це не місце, де розповсюджується вірус і всі ці заборони працюють саме проти ресторанної сфери, а не проти коронавірусу. Державі варто нарешті зосередитися на інших речах.
Читайте також:
«Ні карантину вихідного дня»: що вимагали та чим закінчився мітинг під ОДА
Чому вінницькі ресторатори проти суворого карантину на вихідні
В Україні запроваджують карантин вихідного дня. Що буде працювати?
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер