«Уряд просто вбиває гастро-бізнес»: вінницькі ресторатори про карантин вихідного дня

«Уряд просто вбиває гастро-бізнес»: вінницькі ресторатори про карантин вихідного дня
фото — «Твоє місто»
  • Кабінет міністрів запроваджує в Україні так званий карантин вихідного дня. Обмеження розпочнуть діяти вже цієї суботи, 14 листопада.
  • На суботу і неділю закривається все, крім продуктових магазинів, аптек, АЗС та транспорту.
  • Ресторатори міста активно протестують проти такого обмеження, сотні працівників гастро-бізнесу вже виходили на протести. Кажуть, це призведе до їх банкрутства. 

У зв’язку з цим ми поспілкувалися з чотирма вінницькими рестораторами. Ми поцікавилися, що вони думають про карантин вихідного дня. Усім поставили схожі запитання: їхнє ставлення до такого впровадження, як це вплине на прибутки закладу та що б вони зробили на місці уряду. 

Судячи з їхніх відповідей, після впровадження карантину вихідного дня для сфери ресторанного бізнесу знову настане кризова ситуація. Адже більша частина відвідувачів приходить у заклади саме на вихідних. Хтось з рестораторів — ще навесні думав про закриття, а хтось — пропонує на місяць зупинити все місто, щоб вгамувати розповсюдження вірусу, а не «вкорочувати віку» лише ресторанам. Проте всі погоджуються з одним: якщо карантин вихідного дня не скасують — всі ризикують зазнати краху. 

«Люди почнуть кучкуватися стихійно і буде ще гірше»

Віталій Гуменюк, співвласник «Вінницької Реберні» та «Грузинського Дворика»:

Відео дня

— Я категорично проти запровадження карантину вихідного дня, і вважаю, що це зовсім не розумне рішення. Уряд вбиває малий та середній бізнес. Я ще весною думав, що мені доведеться закривати свій бізнес. Ще тоді задумувався про те, що може варто починати створювати бізнес десь в Польщі, — розповідає Віталій Гуменюк. — І якщо весною це ще був такий фальстарт, то зараз я не знаю, що буде із ресторанним бізнесом. 

За словами Віталія, на початку карантину нам ніхто не казав правди, як і зараз. Каже, тоді, весною, нас закрили спочатку на два тижні, потім ще на два і потім ще на місяць. — Якби вони одразу сказали, що ймовірно це затягнеться, то ми б звільнили працівників, не платили податки, товарні кредити віддавали б товаром. А не чекали понад два місяці і витрачали гроші на вітер, — продовжує ресторатор. — Тоді я роздавав величезну кількість м'яса чи напоїв просто постійним клієнтам чи працівникам, бо все псувалося. Зараз ситуація буде схожа. Якщо говорити не про емоції, а про конструктив. То у нас вже повністю перетрусило ринок праці, я не знаю, як зможу набрати нову команду, якщо ця звільниться. Вони зараз забирають вихідні, а потім скажуть: «Ну, в будні дні теж треба закриватися вже». 

Як вважає Віталій, якщо говорити виключно про медичну сторону, то раніше весни скасовувати більш-менш жорстокий карантин не можна. Оскільки осінь-зима якраз період хвороб. 

— Варто розуміти, якщо зараз обмежити пересування людей у закладах, ввести комендантські години тощо, то люди почнуть кучкуватися стихійно. Тобто, бізнес — вб'ємо, а ризики будуть такі ж, — коментує чоловік. — Ресторатора влада може проконтролювати, чи він дотримується умов карантину, а коли люди вдома весілля чи хрестини почнуть святкувати — то там ніхто не буде дотримуватися усіх правил. 

Гуменюк вважає, що «бігати і гасити пожежі, це не державницький метод». 

— Треба було не розвалювати і не обкрадати державу впродовж років. Треба було не закривати лабораторій, не скорочувати епідеміологів, не залишати «безкоштовну» медицину і ще багато всього, — каже ресторатор. — Що робити зараз? Я не знаю. Позиція держави має бути далекоглядна, і вирішувати потрібно все було ще десять років тому. 

«Такі накази — знищують малий та середній бізнес»

Ольга Шевчук, власниця ресторану грузинської кухні Pirosmani: 

— Ми проти карантину вихідного дня. Заявили про це відкрито і спокійно на мітингу під міською та обласною радами разом із іншими представниками ресторанної індустрії у Вінниці, — каже Ольга Шевчук. — Велика кількість українців працюють саме у ресторанах, кафе і барах. Скільки людей зараз залишаться без роботи? Скажу відверто, що цей локдаун зможуть пережити не всі і бізнесу доведеться припинити своє існування. 

За словами Ольги, рішення зачинити заклади на вихідні, сильно вплине на прибутки закладу. Pirosmani, розповідає, це невеликий сімейний грузинський ресторан, де багато родин проводять саме свої вихідні. 

— У нас люди зустрічаються друзі після робочих тижнів, відпочивають і відволікаються від усього, що відбувається навколо. А для нас — це робота, — продовжує рестораторка. — На доставках неможливо утримати бізнес і зберегти робочі місця для наших співробітників. У такому разі мені доведеться звільняти персонал. 

На думку власниці ресторану, уряд повинен дати їм можливість приймати подібні рішення самостійно. Каже, ресторатори несуть відповідальність за гостей закладів та свій персонал, тому дотримуються всіх карантинних умов. 

— Сьогодні уряд може рекомендувати нам зачинитися, а не знищувати малий та середній бізнес наказами, — підсумовує Ольга. 

«Субота-неділя — це майже 60% прибутку»

Валерій Сиверчук, управляючий партнер і співвласник ресторанів «The Faсtory», «Лезгинка», «Батискаф», «АССА», «Red Zeppelin»: 

— Я якраз їду із Києва з мітингу, тому очевидно, що відверто погано ставлюся до карантину вихідного дня. Уряд не знає, як працюють ресторани і ні в кого не поцікавилися. Вони не знаю, що субота-неділю — це майже 60% прибутку будь-якого ресторану чи кафе. З понеділка по п'ятницю ми заробляємо менше, ніж у вихідні, — розповідає Валерій Сиверчук. — З понеділка по четвер у нас зараз взагалі практично немає клієнтів. 

За словами Валерія зараз така ситуація через те, що у час пандемії частина людей остерігається закладів, частина немає грошей на відвідування тощо. Каже, у них понеділок-четвер зачасту взагалі збиткові дні.

— Але працівники гастро-бізнесу теж хочуть їсти, наскільки мені відомо, у цій сфері близько мільйона людей працює в Україні, — продовжує Сиверчук. — Крім того, майже всі ресторани працюють із заготовками, а що робити на вихідних з ними? Доведеться, викидати. У нас на руках зараз: ресторани з купою працівників і відсутня допомога від уряду із податками.  Що мені казати орендарям, коли вони мені скажуть платити на оренду? У мене є не цілий місяць працює заклад, але ціну ніхто не змінить. Чи я можу на два дні виключити холодильники, щоб не платити за електрику? Ні!

Валерій обурюється і каже, що не розуміє, чим взагалі займається уряд. Каже, тролейбуси і автобуси, наприклад, їздять переповнені людьми, то на це не звертають увагу. 

— У нас обробляється кожен стіл, працівники носять маски і люди сидять на відстані. Та й хіба людина, яка хвора, піде у ресторан? А от на роботу поїде у переповненому транспорті, — каже ресторатор. — Таке враження, що уряд знайшов «цапа-відбувайла». Вони не зупинять вірус, коли закриють на два дні заклади. Я думаю, що варто просто на місяць зробити тотальний локдаун, бо тоді розірвуться ці ланцюжки передачі віруса. Зупинити все на місяць і госпіталізувати потім економіку. А зараз виглядає так, що у нас є рівні і є рівніші. 

«Однозначно вплине на прибуток»

Анастасія Олішук, власниця ресторану «Козацький стан»:

— Звісно, я негативно ставлюся до карантину вихідного дня, думаю, як і усі ресторатори. Найбільший потік клієнтів якраз у вихідні дні. У нас заміський комплекс і люди сюди приїжджати у будні дні зачасту не мають часу, — розповідає Анастасія. — Це однозначно вплине на прибуток. Я не розумію, чому працює громадський транспорт чи, наприклад, діти у школи ходять, а ресторани хочуть закривати на вихідні? Ресторани — це не найнебезпечніше місце. 

За словами Анастасії Олішук, у закладі можна дотримуватися всіх вимог карантину. Зокрема, розсадити людей на відстані, вимагати одягати маски при вході і тоді, коли встаєш зі столу. 

— Я думаю, що немає сенсу таке впроваджувати. Це закриття на два дні не допоможе нашій епідеміологічній ситуації, а тільки завдасть шкоду бізнесу, — каже Анастасія. — Якщо уряд хоче, щоб зменшилась кількість хворих, то є сенс закрити всі заклади. магазини, громадський транспорт на якийсь період. А потім відновити повноцінну роботу всього. 

«Державі варто зосередитися на інших речах»

Також ми запитали у бренд-шефа ресторанів Cherry Lake та La Cucina Юрія Столяра, який розповів, як у час карантину працює кухня закладу та як змінилась робота персоналу. 

— Ставлення до карантину вихідного дня у нас однозначне — ми проти. Ці два дні на тиждень принесуть нашим ресторанам суттєві збитки. Пояснюю чому. Якщо ми зачиняємося на вихідні, то у п’ятницю нам потрібно розрахувати закупівлі таким чином, щоб вийти в нуль. Фактично це зробити неможливо, — каже Юрій Столяр. — Відповідно, у п’ятницю після зміни у нас залишаються продукти, які не можуть «дожити» до понеділка. Мається на увазі фреш-група: зелень, охолоджена риба, живі молюски і так далі. Ми готуємо зі свіжих продуктів, тому фреш група ресторанів Cherry Lake та La Cucina становить 70% всієї кухні. Отже, все що залишається у п’ятницю нам потрібно буде списати або просто роздати персоналу — це колосальні збитки. 

Як розповідає Юрій, у понеділок потрібно знову закупити свіжі продукти. А на це необхідні кошти, які ми могли заробити у вихідні дні. Каже, тобто, один раз на тиждень вони зупинятимуть роботу ресторану повністю. Для того, щоб запустити кухню у нормальному режимі знову знадобиться близько 8-9 годин. 

— Тут постає інше питання: ми вимушені суттєво «різати» графіки роботи персоналу. Максимальна кількість колективу працює саме у вихідні дні, тому що гостей більше і навантаження кухні, відповідно, більше. У випадку карантину наші співробітники матимуть меншу заробітну плату, або не матимуть її взагалі, — продовжує Юрій. —  На місці чиновників, які приймають подібні закони, я б слідкував за системою охорони здоров’я і, в першу чергу, покращував би її.  Ресторани — це не місце, де розповсюджується вірус і всі ці заборони працюють саме проти ресторанної сфери, а не проти коронавірусу. Державі варто нарешті зосередитися на інших речах.

Читайте також: 

«Ні карантину вихідного дня»: що вимагали та чим закінчився мітинг під ОДА

Чому вінницькі ресторатори проти суворого карантину на вихідні

В Україні запроваджують карантин вихідного дня. Що буде працювати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (66)
  • Аліна Вінниця

    В четвер в Києві всеукраінська акція протесту.Вінничани ідуть також.
  • Elias Diabblo

    О,  гастробарыги  раскипишевались  что не дают барыжить  галимым кофе по цене копи лювак.   И пофиг  что ежедневный  прирост ковида  +500  чел в сутки.
  • Наталья Лизогуб

    Просто, у  цих людей ніхто із знайомих чи близьких не хворів, або помер.
  • Юля Доробіщук

    Це капець! Чого у нас такі всі злі поставали? Заздрісні, нікчемні люди. Якщо хтось живе краще, бо працює день і ніч, і зявиласяся нагода, то потрібно обов'язково втопити. Люди, всі ваші біди і недостатки від вашої злоби і ненависті до навколишнього світу.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстримала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? photo_camera 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up