Кілька сотень людей протестували перед стінами Вінницької ОДА і вимагали не впроваджувати суворий карантин на вихідні.
Обмеження, які планує впровадити державна влада, схожі на ті, що були в березні-квітні: однак діятимуть вони тільки у суботу та неділю, а в будні заклади працюватимуть за стандартними правилами карантину.
Поки ініціативна група спілкувалася з обласними чиновниками, поговорили з представниками ресторанного бізнесу, щоб з’ясувати, чому ж вони проти нового карантину.
— Ми проти карантину вихідного дня, бо багато людей залишаться без роботи. Якщо держава все ж впровадить нові правила, то нехай компенсує нам простій, — розповідає працівниця кафе «Развилка» Ірина. — Розумієте, в нас і так небагато клієнтів: через цей коронавірус і карантин люди бояться приходити, хоча ми дотримуємося всіх обмежень.
Разом з суворими обмеженнями, влада пропонує, щоб на вихідні дні ресторани мали змогу працювати на виніс. Однак, це не зарадить проблемі, вважає вінничанин Денис.
— Ресторан на виніс не виживе: він не заробить тих коштів, які він заробляє з відвідувачами. Більш того, якщо заклад працюватиме тільки на доставку, то немає потреби у персоналі: достатньо буде кухаря та адміністратора, офіціанти залишаться без роботи та заробітку, — говорить робітник ресторану «Старий Йорк» Денис.
— Вихідні — це «золотий час» для ресторанів. Ми в будь-який будній день не зможем заробити стільки, скільки у суботу та неділю. А за інсайдерською інформацією такий «карантин вихідного дня» триватиме не кілька тижнів, а як мінімум до березня наступного року. Якщо його впровадити, то це поступово вбиватиме ресторанний бізнес і до весни доживуть лише одиниці, — говорить власник ресторації «Гостинний Пан» Руслан Джабраілов.
Натомість підприємці пропонують не впроваджувати додаткових обмежень, а дотримуватися і далі стандартних правил карантину.
— Я думаю, що було б добре замість карантину вихідного дня повернути ті обмеження, що були з самого початку: менша кількість столиків, захисні маски, дотримання дистанції, температурний контроль тощо, — каже працівниця «Львівської цукерні» Альона. — Ми виконували та продовжуємо виконувати ці настанови. Не працювати взагалі — це погано і для нас, працівників, й для власників ресторанів.
Пізніше ініціативна група повідомила, що вдалося досягти на круглому столі з владою області:
Детальніше дивіться у відеорепортажі.
Кабмін все ж запроваджує «карантин вихідного дня». Подробиці за посиланням.
Раніше, нагадаємо, питали думку вінничан про карантин вихідного дня.
Читайте також:
Місцева влада — сервіс для бізнесу. У Вінниці ухвалили нову програму підтримки
Історія успіху: джентельменська імперія дизайнера Дмитра Чернеги
«Анфас Коцюбинського нагадує мені пончик», — переселенець, який відкрив майстерню пончиків
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер