«Звільняти ніхто нікого не збирається». Що чекає на вінницький планетарій у карантин?

«Звільняти ніхто нікого не збирається». Що чекає на вінницький планетарій у карантин?
Фото: сторінка Фейсбук Вінницького планетарію
  • Більше тижня пройшло, як працівники Вінницького планетарію заявили, що їх змушують писати заяви на звільнення за власним бажанням, а науково-просвітницький заклад, який понад 60 років працює в Центральному парку, — закрити і перепрофілювати.
  • Ігор Любовський, директор «Вінницязеленбуду», на балансі якого знаходиться планетарій, повідомив журналістів, що обсерваторію закривати не будуть. Звільняти теж ніхто нікого не збирається.
  • А як працюють такі ж заклади в інших містах? Дізналися це, щоб розібратися у вінницькій проблемі глибше. 

Місцеві та всеукраїнські ЗМІ облетіла новина — у Вінниці, працівників однієї з чотирьох стаціонарних нині діючих обсерваторій, попросили написати заяви на звільнення. Співробітники переконували, що наш планетарій мають закрити, а в його приміщенні заснувати інших заклад.

В попередній публікації 20minut.ua йшлося здебільшого про конфлікт очима співробітників Вінницького планетарію. Тепер про проблему розкажемо зі слів керівництва обсерваторії та очима колег з інших міст країни і відвідувачів закладу.

Ігор Любовський, директор підприємства «Вінницязеленбуд», на утриманні якого знаходиться наш центральний парк і планетарій в тому числі, все вищесказане заперечує. Переконує, гордість нашого міста, один з кращих науково-просвітницьких осередків, закривати не будуть. Звільняти його працівників теж ніхто не збирається, хоча у закладу проблем чимало.

Відео дня

— Багато років планетарій працює на самоокупності. На жаль, у цьому карантинному році цифра доходу, на яку ми очікували, в п'ять з половиною разів менша, ніж в минулому. Виручка впала на 80%, — говорить Ігор Любовський. — Загалом прямі витрати закладу становлять 86-100 тисяч гривень на місяць. За жовтень планетарій заробив 24 тисячі. Відтак, ми змушені приймати відповідні рішення. Переконую, наша обсерваторія ні в якому випадку не закривається. Вона є, була і буде. Робочі місця залишаться за працівниками планетарію, в будь-якому випадку. 

Ігор Любовський, директор підприємства «Вінницязеленбуд»

«Я взяв 80 тисяч гривень кредиту»

Не лише обсерваторія, все паркове господарство знаходиться на балансі «Вінницязеленбуду». Раніше парк отримував від держави дотації, зараз підприємство самостійно атракціони ремонтує, і всю зону утримує, говорить директор.

— В період карантину, коли з березня по серпень співробітники планетарію були у відпустках за власний рахунок, я взяв 80 тисяч гривень кредиту, щоб утримати заклад, — говорить директор підприємства. — Я спілкувався з нашими лекторами, запитував, як ми можемо вийти із ситуації? Вони пропонують збільшити вартість квитка. В період епідемії я вважаю це неприйнятним. До слова, зараз працюють у повному режимі лише Київський і Вінницький планетарії, Харківський в онлайн режимі, Херсонський тимчасово зачинено. На жаль, пандемія не щадить жодну галузь, роботу науково-культурних закладів в першу чергу. Але про звільнення співробітників нашого планетарію мова не йдеться, я зроблю все можливе, аби зберегти колектив і налагодити роботу науково-культурного закладу, який лише кілька років тому реконструювали та модернізували.

Чому не йдуть в планетарій

Вінничани знають про ситуацію з Вінницьким планетарієм і обговорюють проблему в соцмережах.

«Планетарій класний. Але ним повинні займатися астрономи і маркетологи, а не зеленбуд. Чому туди не ходять? Бо він весь час зачинений. Сеанси лише у вихідні, а 5 днів на тиждень нічого немає. І навіть якщо прийти на сеанс за графіком, то його може не бути, бо треба 10 чоловік мінімальну групу. Зачиняється о 17. В той час, як люди ходять у подібні заклади після 18 години, після роботи і в будні. Чомусь в кінотеатрах і у будні повно людей, бо вони клієнтоорієнтовані, а не відбувають панщину. Якби ним туристичні фахівці займалися, то можна було б його перетворити на ще один туристичний магніт Вінниці», — написала Ірина Басенко.

Працівники обсерваторії сказали, що зараз заклад працює саме за таким графіком, бо через пандемію туристи в місто не приїздять. Сеанси проводять, якщо набирається мінімальна кількість людей. Рада колективу разом з підприємством наразі шукає шляхи виходу з ситуації.

Після епідемії запрацює повноцінно

У прес-службі Вінницької міської ради запевнили, що планетарій не перепрофілюють, а можливо закриють на період карантину. 

— Про закриття планетарію навіть мови не може бути, — говорить Аліса Мисловська, директор департаменту у справах ЗМІ та зв'язків з громадськістю. — Ігор Любовський, керівник підприємства, на балансі якого знаходиться планетарій, у свій час чимало зусиль доклав і коштів залучив, аби зберегти і оновити наш планетарій. На 60-річний ювілей обсерваторії запросив першого і єдиного астронавта незалежної України, космонавта Леоніда Каденюка. А те, що працівників не за свій рахунок просять, а рекомендують звільнитися за згодою сторін, в цьому теж є певна логіка. Ставши на біржу праці, вони отримуватимуть кошти. Коли епідемія піде на спад, лектори повернуться на свої робочі місця, вінничани та гості міста знову відвідуватимуть цікаві лекції.

«Ми маємо бути цікавими для відвідувачів»

Галина Железняк, директор Харківського планетарію, який в умовах карантину працює лише в певні дні, і оплату працівникам здійснюють відповідно до кількості проведених ними заходів, коментує ситуацію по Вінницькому планетарію так:

— Я неодноразово була у Вінниці і добре знаю чудовий Вінницький планетарій. Завдання керівника підприємства — зберегти заклад і колектив. Бо в разі банкрутства, вашу обсерваторію, одну із чотирьох діючих в Україні, просто зачинять. Завдання наукових співробітників планетарію, — зацікавити людей, щоб вони йшли туди навіть в карантин. Популяризувати в соцмережах, організовувати гуртки, секції для дітей і молоді, виставки, культурні програми.

— У нас 50% зіркової зали планетарію, відповідно до карантинних умов, завжди заповнено відвідувачами. При обсерваторії працює дитячий астрономічний ліцей, ляльковий театр, люди ходять на космічне шоу, влаштовуємо дні народження для малечі. Я неодноразово зверталася в Міністерство культури, щоб у кризові часи влада знайшла ресурси, аби підтримати колективи науково-просвітницьких закладів, які працюють на самозабезпеченні. Вони обіцяли вирішити це питання. Поки ми самі маємо бути цікавими для відвідувачів, щоб вони йшли до нас, і ми могли зберігати свої колективи і заклади.

Кілька років тому заклад реконструювали та модернізували, відтак він тепер має сучасний ремонт, новітню техніку і цікаві програми. 
 

Читайте також:

«Мали б вітати з ювілеєм, натомість просять звільнятися». Вінницький планетарій закриють?

Сопонару міняє професію. У Вінниці актриса працювала баристою для благодійності

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Anuta Viznuk

    Що комусь треба парковка під новий ТРЦ??? До гадалки не ходіть так і буде! А в планетарії аншлаг! Ми на ті вихідні не попали на виставу, БО НЕ ХВАТИЛО МІСЦЬ! Про яку збитковість ви кажете?
  • Оксана Шкуріна

    Жах
  • Дарья Шиян

    Цікаво, що територію за планетарієм і Імперіал віддають під забудову. Можливо, що планетарій комусь лишній)
  • Dmytro Nechyporuk

    Отут коми лишні. А реєструватися я не хочу, бо далі побачу ще більше помилок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up