Новий бренд Вінниці: як виглядає, на що схожий та які реакції вінничан

Новий бренд Вінниці: як виглядає, на що схожий та які реакції вінничан
  • Андрій Федорів разом із командою презентували у Вінниці новий бренд міста – «Місто ідей».
  • Агентство створило новий логотип, шрифти, колір та композицію.
  • В мережі одразу з'явилися різні реакції від вінничан.
  • Тому розповідаємо як створювалася нова концепція та маркетингова стратегія міста і що, власне, це дає Вінниці.

 

– Ми не створювали логотип, ми не створювали слоган, ми створили систему, – розпочав очільник креативної компанії FEDORIV Андрій Федорів.

Бренд міста – це те,з чим воно асоціюється і чим запам'ятовується, в першу чергу, вінничанам, туристам і інвесторам. Як зараз виглядає основна візуальна та аудіо-візуальна концепція міста?

Герб

Герб Вінниці було затверджено ще у 1796-му році. На щиті зображені: християнський хрест, рибацькі гачки та шаблі.

Відео дня

– Ці шаблі для мене тут найцікавіші, тому що вони показують кілька речей: це місто, яке знаходиться на кордоні, фактично, двох цивілізацій. Крім того, ці шаблі породжують точку перетину. У ній з'являється щось нове, бо в цьому є активна взаємодія, – пояснює Андрій Федорів.

Розробники говорять, що результат – це еволюція спрощення. Тому що, за їх словами, попереднє зображення – не зручне для використання у сучасному світі.

– У нас не було задачі якимось чином переробляти цінність міста, але якщо ми говоримо про академічну класичну комунікацію, то вона не дуже зручна у використанні, навіть у свої формі. Якщо говорити про світ, у якому панують смартфони, де є великі екрани – ми повинні мати щось практичне, що може використовуватися і в громадському транспорті, і в міськраді, і де завгодно, – заявив Андрій.

Основною задачею для креативної компанії було осучаснити те, що вже було у міста. Тому кольорова гама залишилася незмінною – основний червоний колір і трохи жовтого. Хоча стосовно цього в групі розробників були дискусії.

Зображення гербу можна трактувати по-різному.

– Зазвичай, зображення викликає різні сенси. Іноді вони не відповідають тим, які були закладені, – пояснює Андрій Федорів. – Тут немає, наприклад, піщаного годинника, але якщо ви його бачите, то він там є.

Крім піщаного годинника, присутні на презентації побачили у двох жовтих трикутниках знак безкінечності та чоловічий метелик. А от верхня частина зображеного нагадувала корону, а виявилося, що це частина башти. До речі, свої асоціації можете залишати в коментарях.

Шрифти

Зміни герба було замало, тому креативна група шукала інструмент, який зміг би передати велику кількість текстів у місті. Таким чином з'явилася система шрифтів Vinnytsia City Систему складають Serif, Sans Serif і декоративний шрифт. Тут поєднуються кирилиця і латиниця, тому написи цими шрифтами робить їх характерними. Щоправда, декоративний шрифт, наприклад, з першого разу досить складно розібрати.

Цю систему шрифтів дизайнери пропонують використовувати на вивісках у магазинах, кафе та ресторанах. Або на рекламних сітілайтах. Крім того, на День Європи у вінничан була змога придбати футболку із різними написами декоративним вінницьким шрифтом. Коштувала вона – 180 гривень.

Треба зауважити, що розробники пропонують використовувати шрифти в офіційній документації, стаканчиках та на одязі.

– Стиль повинен поступово проникати у всі сфери життя, – говорить керівник проекту Олександр.

Мелодія

– Бренд – це емоція. Емоція не виникає з нічого. Емоція – це мистецтво і воно має багато проявів. Тому аудіо-візуальна історія у цьому питанні надважлива, – наголосив Андрій Федорів.

Спочатку розробники просто шукали фонову музику, але потім згадали про найвідомішу мелодію, яка асоціюється із Вінницею – «Щедрик».

– Я дивився «Один вдома» разом із дитиною. І подумав, що з Вінниці до «Один вдома», до Америки такий короткий шлях, адже мелодія відома у всьому світі, – пояснив Андрій.

Особливість класичного, як сказав Андрій, церковного виконання асоціювала Вінницію із новорічною музикою, тому розробники долучили композиторів, щоб досягти більш сучасного звучання. Перша версія була у стилі дабстеп. Проте, очільник креативної агенції говорить про те, що Вінниця звучала б темно та похмуро. Так народився джазовий варіант «Щедрика». Саме так у FEDORIV сприймають Вінницю на аудіо:

Деталі проекту

За словами Віталія Погосяна, директора департаменту економіки та інвестицій, з бюджету Вінниці не було витрачено жодної гривні на розробку нового бренду.

Фінансування відбувалося за рахунок грантових надходжень від компанії ПРОМІС. Проект розробляли більше року. 

Офіційні дані про вартість проекту поки невідомі. Запитали у Віталія Погосяна, які кошти були витрачені на проект, на що він відповів, що наразі точної суми назвати не може і потрібно дивитися договір. Редакція чекатиме на відповідь, а також готує інформаційні запити в ПРОМІС і FEDORIV.

– Бренд міста – це промоція міста в цілому і в окремих напрямках. Наприклад, промоція малого та середнього підприємництва. Таким чином можна стимулювати розвиток інновацій, щоб вінницькі компанії залишалися у Вінниці, – наголосив Віталій Погосян. – Це не фінал. Це тільки початок. Ми створюємо нові ідеї, наше місто – місто інновацій. Так вулицями Вінниці їздить екологічний транспорт – ВінВей, нещодавно запустили новий тролейбус.

Творці наголошують, що шрифти та мелодію зможуть використовувати вінницькі бізнесмени. Саме тому сайт розроблено з відкритим кодом, щоб бренд переростав у продукцію.  

Схожий проект

У мережі Фейсбук на новий бренд одразу відреагували коментарем про співзвучне місто Славутич. Його називають «Містом нових ідей».

На що Андрій Федорів відповів: «Ми приречені, щоб комусь щось нагадувало. Комусь щось буде нагадувати ця корона чи ще щось. Що більше простою є форма, то більша схожість».

Реакції вінничан

Андрій Федорів одразу наголосив, що негативне сприйняття у будь-якому проекті завжди буде присутнє. Незалежно від того, чи бренд розробляється для «Нової пошти», магазину «Розетка» чи міста Вінниця.

– Я не пам'ятаю жодного проекту, який не сприймався б негативно. Це іноді прикро. Але це життя. Але жоден із цих проектів не перестав працювати. Тому ми беремо відповідальність за це творче рішення. Проект не є законсервованим. Є певні константи, які можна наповнювати різними сенсами. Це виклик для міської ради: чи зможуть вони найближчими роками довести своїми діями, що Вінниця – це справді місто ідей, а не декларацій, – наголосив Андрій Федорів.

Поки розроблявся бренд у Вінниці був створений департамент туризму та маркетингу міста, який очолила Галина Малець. Протягом довго часу жінка працювала із туристичним розвитком у Львові і минулого року приїхала до Вінниці:

– Перед тим як опрацьовувати новий бренд,  ми маємо почути вас, почути громаду, почути місто. Якщо громада добре це сприймає, ми однозначно даємо це в публічний простір для кожного, – говорить Галина. – Усі канали комунікації відкриті. Ми маємо використовувати весь інструментарій і ту систему, які нам пропонує Андрій Федорів для того, щоб бачити краще як це сприймається. Першочергово громадою, потім туристами та інвесторами. Тому що бренд це не тільки внутрішня історія, а це так як нам би хотілося, щоб нас бачив світ.

З власного досвіду Галина Малець впевнена, що вінничанам «зайде» новий бренд. Очільниця департаменту навіть не виключає, що доведеться ще раз запрошувати Андрія Федоріва, щоб він пояснив вінничанам філософію нового бренду.

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (42)
  • Олег Белобров

    Випадково дізнався про цей новий герб. Гіршого, непримітнішого і відштовхуючого своїм виглядом герба я ніколи не бачив.
  • Yulia Krivickaya

    какой
  • Slava Slava

    Вот -,и бездарное дурачье,- вот,что есть. Может вы и не видели  этот герб города и не знаете о нем. То хоть сейчас возьмите,- и соопоставьте его,который был и есть,- с тем гавном,которое вы там в поте чела разработали. Что за маниакальное стремление в стране последние годы,- все хорошее,- превращать в шлак. Просто программа самоуничтожения,- иначе не назовешь.
  • Лев Левченко

    Це не креатив а кретин таке створив...дитина в paint жирніше намалює(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up