Питання об’єднання бібліотек знову обговорюють в облраді. Що це означає для маленьких читачів?

Питання об’єднання бібліотек знову обговорюють в облраді. Що це означає для маленьких читачів?
Фото: архів 20minut.ua
  • У квітні 2021 року під час восьмої сесії Вінницької обласної ради, депутати прийняли рішення щодо злиття кількох бібліотек.
  • Проте місцеві активісти не були готові прощатися з дитячою бібліотекою імені Франка, що на Соборній, 24, й почали готувати позов до суду.
  • У п’ятницю, 25 червня, «бібліотечне питання» знову прозвучало у сесійній залі. Які зміни до попереднього рішення погодили депутати й чому?

Упродовж останніх місяців у Вінниці вирішують долю кількох обласних бібліотек. Найбільше розмов точиться довкола бібліотеки для дітей імені Івана Франка, що на Соборній, 24. 

Її, нагадаємо, вирішили об’єднати з Вінницькою обласною бібліотекою для юнацтва на Льва Толстого й перевезти в інше приміщення.

«Об`єднання двох наукових бібліотек — медичної з універсальною бібліотекою імені К. А. Тімірязєва — цілком логічне та правильне, — говорив раніше заступник голови обласної Ради Ігор Івасюк. — Фонди «Тімірязєвки» значно потужніші за фонди медичної бібліотеки. Приміщення медичної бібліотеки вивільняється, і туди буде переведено обласну дитячу бібліотеку. Поруч розташована бібліотека для юнацтва. Завдяки злиттю цих двох закладів буде створено єдину  Вінницьку обласну бібліотеку для дітей та юнацтва імені І. Я. Франка».  

Відео дня

За його словами, це буде зручніше для відвідувачів, для яких мають покращити умови.

«Так, після необхідних робіт із благоустрою на території буде облаштовано соціально-культурний простір  для роботи з дітьми, для проведення занять, фестивалів тощо. Крім цього, врахують потреби відвідувачів з інвалідністю. Нині ж дитяча бібліотека на вулиці Соборній для  таких дітей малодоступна, — йшлось далі. — По-друге, таке об`єднання суттєво економить видатки, адже наразі дитяча бібліотека орендує приміщення, і це немалі кошти».

Детальніше про це радимо прочитати у матеріалі:

Підготовка позову

Звістка про реорганізацію бібліотек обурила громадськість. До прикладу, місцеві активісти підготували петицію із проханням «продовжити договір оренди комунальної власності громади Вінниці для дитячої бібліотеки імені Івана Франка і не виселяти її зі зручного приміщення в центрі міста» та почали готуватись до суду.

— Ми отримали документи, які погоджувала Вінницька обласна адміністрація, а саме обласне управління культури, де вказано, що при прийнятті рішення враховувались інтереси працівників бібліотеки, але згідно з чинним законодавством, у такому питанні також повинні враховувати інтереси дітей, — пояснювала нашим журналістам голова громадської організації «Автомайдан «Вінниччина» Таїса Гайда. — А в цьому випадку інтереси дітей не враховані, бо, як ми вже говорили, нове приміщення має значно гірші умови. Крім того, у постанові Кабінету Міністрів, яка регулює діяльність бібліотек, чітко вказано, що бібліотеки не можна переносити так, щоб відстань між ними була менше як три кілометрів… Тому у нас виникла ідея подати позов щодо скасування рішення обласної ради.

Ще на початку травня це питання активісти обговорили з юристом. Своїм позовом вони планували вимагати припинення будь-яких дій по закриттю дитячої бібліотеки Франка. 

— І ще однією умовою, щоб подавати позов є те, що саме рішення сформулювали неправильно, — говорила Таїса Гайда. — Через помилку виходить, що дитячу бібліотеку ліквідували, а ось злиття має відбутися між Вінницькою обласною бібліотекою для юнацтва та неіснуючою бібліотекою. У її назві зробили помилку, тобто, юридично виходить, що дитячу бібліотеку закрили, а це дає нам підставити звернутися до суду. 

Більше деталей можна знайти у матеріалі:

Що ще не так із першим рішенням?

Як пише Таїса Гайда на порталі deputaty.in.ua, плутанина була й у листах до Мінкульту. В одному з них було зазначено, що новостворена бібліотека займе приміщення на Льва Толстого 11 та 16.

Скріншот deputaty.in.ua

Тоді як у другому, що бібліотеку перенесуть в приміщення за адресами Льва Толстого, 11 та 22.

Скріншот deputaty.in.ua

«А ось Вінницька обласна рада у своєму рішенні взагалі вказала, що ремонт планується зробити тільки у приміщенні за адресою Льва Толстого 22 (п.9.3 Рішення Вінницької обласної ради), — читаємо далі. — Приміщення за адресою Льва Толстого, 22 має загальну площу 200 квадратних метрів разом з сараями і підсобними приміщеннями, що майже в чотири рази менше за приміщення бібліотеки на Соборній».

Скріншот deputaty.in.ua

Які зміни до рішення внесли?

У п’ятницю, 25 червня, відбулась чергова 10 сесія Вінницької обласної ради. На порядку денному серед іншого було й питання внесення змін до рішення восьмої сесії обласної Ради восьмого скликання від 23 квітня 2021 року № 144. Тобто до рішення Про зміни в організації діяльності обласних бібліотек.

Зазначимо відразу, що загалом рішення про об’єднання бібліотек залишається в силі, тобто бібліотека із Соборної все ж переїде на Льва Толстого, проте змінили деякі моменти цього переїзду.

«Відмінити припинення юридичних осіб — Вінницької обласної бібліотеки для дітей ім. І. Я. Франка та Вінницької обласної бібліотеки для юнацтва шляхом злиття та припинити повноваження голів і членів комісій з припинення Вінницької обласної бібліотеки для дітей ім. І .Я. Франка, Вінницької обласної бібліотеки для юнацтва, — читаємо у проєкті рішення. — Припинити юридичну особу — Вінницька обласна бібліотека для дітей ім. І.Я. Франка (код ЄДРПОУ 02215160, місцезнаходження: вул. Соборна, буд. 24, м. Вінниця, Вінницька область, 21050) шляхом приєднання до Вінницької обласної бібліотеки для юнацтва (код ЄДРПОУ 02215710, місцезнаходження: вул. Л. Толстого, буд. 22, м. Вінниця, Вінницька область, 21018).

Скріншот: vinrada.gov.ua

Це означає, що бібліотеку для дітей і бібліотеку для юнацтва об’єднають шляхом приєднання однієї до іншої, а не шляхом поглинання. Завдяки цьому працівники закладу не втратять роботу, а їх переведуть на інші посади. 

Крім того, у проєкті рішення йдеться і про вже згаданий до цього ремонт приміщення.

«У підпункті 9.3 цифру «22» замінити на цифру «11», — зазначено у документі. 

Скріншот: vinrada.gov.ua

Ознайомитися з повним проєктом рішення можна ТУТ.

Додамо, що депутатський корпус підтримав ці зміни 48 голосами «за».

На цьому крапка?

Як повідомила нам голова громадської організації «Автомайдан «Вінниччина» Таїса Гайда, здаватись активісти не планують. Правда, подання позову трохи призупинилось, коли з’ясувалось, що на сесії мають розглядати зміни до попереднього рішення у цій справі.

— Не було сенсу подавати позов двічі й оскаржувати рішення, яке й так визнали б недійсним, тому чекаємо нове рішення і вже його будемо оскаржувати у суді, — сказала вона. 

 

Читайте також:

«Золоті знання», або Скільки доведеться платити за навчання вінницьким студентам

«Мрії збуваються»: соціальний ресторан «Коцюбинський 220» отримав приміщення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up