Острів Спорт, залізні мости та замок на Старому місті. Вінниця, яка є тільки на фото

Острів Спорт, залізні мости та замок на Старому місті. Вінниця, яка є тільки на фото
  • За свою історію Вінниця неодноразово змінювалася.
  • Так, на Бугу був острів Спорт, посеред дороги на проспекті Коцюбинського була зелена алея, а Старе місто боронила справжня фортеця.

Школа №2, яка знаходиться у кінці вулиці Соборна, вже за перші десятиліття існування втратила свій оригінальний вигляд. Це був перший об’єкт архітектора Григорія Артинова, по проекту якого збудували заклад у 1900-1901 роках.

А вже у 1936 році в будівлі було зведено третій поверх і будівельники зруйнували розкішне панорамне вікно.

До речі, цей заклад, на той час, був єдиною гімназією для жінок у всій Подільській губернії. Тут вчилися дівчата здобували 7-8 класну освіту та ставали вчительками.

Відео дня

А порядки були суворими:

«Плаття щодня міряли лінійкою, щоб ні в якому випадку довжина сукні не була менша навіть на один сантиметр. Якщо ученицю бачили в місті і вона там була одягнена якось непристойно чи порушувала правила етикету, то її чекала сувора догана», — пишуть в спільноті «Історія міст у ретро-листівках».

Острів Кемпа з'єднували з берегами одразу два залізних мости.

— Мости системи Швеллєра, по 27 000 пудів кожний (442 тонн - авт.) замовили на брянському Олександрівському рейкопрокатному механічному заводі. У 1902 році їх доставили у Вінницю і спорудили через острів, — розповіла викладач історії Алла Бєлова.

Мости навесні потерпали від повені, їх зносило. І вони ледве пережили повінь у 1932 році. Тоді підірвали кригу, яка і «штовхала» переправу за течією. Згодом переправу відновили.

До початку Другої світової війни залізними мостами ще їздив трамвай і з ними пов’язана єдина аварія, коли вагон звалився у річку.

Восьмого травня 1938 року, о 4-й годині дня, трамвай №13, спускаючись вулицею Леніна (Соборна - авт.), розігнався більше дозволеної швидкості та звалився з мосту до Південного Бугу.

— Слідство тоді встановило, що трамваї були «по-злочинницьки» відремонтовані: ремонтники крали запчастини з діючих вагонів. А вагоновод - винуватець аварії не мав прав керування трамваєм. Під суд потрапили як рядові працівники, так і директор транспортного управління, — розказував екскурсовод Музею трамвая Олег Матюхов.

Зараз від залізних мостів залишилися тільки дві опори біля набережної. У 1955 році стару переправу через острів замінив Центральний міст.

У острова Кемпи був «сусід» неподалік від Київського мосту — острів Спорт. На ньому був однойменний яхт-клуб та байдаркова станція.

Але після будівництва Сабарівської ГЕС рівень води в річці піднявся, і острів пішов під воду.

Монумент перемоги над нацизмом, який поставили біля Будинку офіцерів у 1968 році, не дожив до наших днів. Фігура солдата тріснула після землетрусу в 1977 році, хоча малюнок пам’ятника ще публікували в газетах 1979 року.

Ймовірно, його прибрали, коли місто готувалося прийняти естафету олімпійського вогню Олімпіади-80.

Зараз на місці пам’ятника перемоги над нацизмом стоїть монумент на честь створення Повітряних сил ЗСУ.

Проспект Коцюбинського, який ми знаємо — це шумна, шестисмугова магістраль. А на початку 20 століття — це був широкий бульвар з прогулянковою алеєю, обабіч якої їздив трамвай.

Трамвайну колію з проспекту прибрали в кінці 70-х, під час розширення магістралі. Припускаємо, що алею з деревами прибрали ще раніше — 1930-1940 роках, бо в ці роки розширювали дороги, і з Соборної прибрали бульвар Оводова.

Орієнтовно 500 років тому на Старому місті був справжній замок.

— Замок мав п’ять веж, церкву Покрови Пресвятої Богородиці, а ще був обмащений глиною по периметру, — розказував історик Олександр Федоришен.

До нової історії Вінниці фортеця не дожила, його спалили татари у 1580 році. А пагорб, на якому був замок — перетворили на кар’єр. Згодом, Замкову гору вирівняли, щоб можна було з’єднати береги річки Південний Буг новим шляхопроводом.

Історики та архітектори констатують — Замкової гори більше немає. Але пропонують створити тут нову туристичну родзинку Вінниці про що в нашому матеріалі: Історичний «Діснейленд» пропонують зробити на Старому місті

Читайте також:

Фото в матеріалі: фб-спільнота Старые фото Винницы, vn.depo.ua, depo.vn.ua, архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tamara Yuzikova

    алею   прибрали не в 30-40. Набагато пізніше. Точно пам'ятаю, що в 1966 чи 1967 ми там гуляли. А ось цитата "В кінці 70-х років, у зв'язку з підготовкою до Олімпіади в Москві, з метою розширення проїжджої частини, була демонтована ділянка трамвайної колії і алея по проспекту Коцюбинського від залізничного вокзалу до площі Перемоги. Замість нього побудована ділянка колії по вулиці Кірова(вулиця Батозька) від Хім.завода до залізничного вокзалу" http://depo.vn.ua/node/131

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up