На місці сучасних вінницьких мостів плавали пороми

На місці сучасних вінницьких мостів плавали пороми
Для покриття витрат на будівництво і утримання дерев'яного мосту, який з'єднував з центром Старе Місто, за проїзд чи прохід брали плату, встановлену міською думою. З пішохода - одна копійка, з домашньої тварини - три копійки, з екіпажу - чотири копійки, а з воза - п'ять

Історія вінницьких мостів захоплює і наче демонструє плинність часу.
- Перший міст у Вінниці побудували у 1886 р. (навпроти теперішньої елекростанції). Він був дерев'яний, а в 1900 році міська дума схвалила рішення про будівництво залізного моста, - розповідає викладач історії Алла Бєлова. - Два залізні мости системи Швеллєра (по 27000 пудів кожний) замовили на брянському Олександрівському рейкопрокатному механічному заводі. У 1902 році їх доставили у Вінницю і спорудили через обидві протоки Бугу, які протікають через острів "Кемпа". У 1908 році про необхідність мосту заявили мешканці Старого Міста. Вони подали до міської управи "прошеніє" про заміну мостом поромної переправи в районі Старого Міста, разом з тим, запропонувавши грошову допомогу при зведенні мосту. У 1909 р. купець Немирівський спорудив дерев'яний наплавний міст, проїзд через який був платний.
Після Великої Вітчизняної війни проблема мостів для міста знову стала надзвичайно актуальною, адже Вінниця залишилась без жодного моста. Вінничани знову повернулись до поромів та човнів.
- Першим спорудили міст, який через острів з'єднував Замостя та центр, - продовжує Алла Бєлова. - У п'ятдесятих роках побудували залізобетонний міст неподалік від острова і став він центральним, а старий розібрали.
У 1962 році в експлуатацію здали П'ятничанський залізобетонний міст і почали будівництво першого в країні моста з пролітними фермами, зведеними методом навісного складання, на Старе Місто. Таким чином з'явилось три мости, які нині з'єднують береги, частини міста та людей.


Сучасний вигляд Центрального мосту, знайомий не тільки вінничанам, а й багатьом гостям міста. Олександр КАЛИНА

Міст на Старе Місто, початок ХХ століття. Поштова листівка з музейної колекції

Відео дня
>
Сучасний вигляд Староміського мосту. Олександр КАЛИНА


Київський міст побудований на початку 1960-х років, на відміну від інших, фактично не змінив свого вигляду. Олександр КАЛИНА

Із мостів можна розгледіти майже всю Вінницю
Екскурсія містом, не сходячи з місця


Зі Староміського мосту можна розгледіти "опочивальню" катерів "Ляля Ратушна" та "Микола Пирогов"


 

- Ось там, праворуч, Кафедральний собор - то його куполи ти бачиш. Якраз навпроти нього костел Божої Матері Ангельської. А з іншого боку річки видно Центральний автовокзал і ще один храм, щоправда цей вже греко-католицький. А та синя будівля - це наша відома "цукерка"...
Таку оглядову екскурсію містом, практично не сходячи з місця не раз доводилось проводити колегам та друзям, що вперше завітали до Вінниці. З Центрального мосту дійсно можна розгледіти пів Вінниці, а якщо добре придивитись - то й інший міст, з якого помітна інша половина міста.
Вінницькі мости розташовані так, що дійсно лише стоячи на одному з них, можна побачити чимало цікавинок, якими можуть похвастатись вінничани. Так, з центрального мосту, крім згаданих об'єктів можна розгледіти і унікальний насипний острів Кемпа, де колись стояв один із вінницьких замків.
Із так званого Київського мосту можна без проблем роздивитись залишки колишнього причалу, який знаходився біля нинішнього скверу Богуна. Там, особливо у вечері, відкривається дійсно чудовий краєвид, який оцінять романтики. Крім того, з цього мосту можна провести поверхневий огляд принаймні двох міських пляжів. Та помилуватися видами на Бригантину.
Що стосується Староміського мосту, то звідти можна детально розгледіти міську пристань, де відпочивають між рейсами та проводять зиму "Ляля Ратушна" та "Микола Пирогов". Крім того, з цього місця є шанс розгледіти чи не найбільшу історичну пам'ятку Вінниці - Миколаївську церкву, що належить до козацького бароко. Як запевняють спеціалісти, таких храмів по всій Україні залишилось всього кілька. А саме ця церква унікальна тим, що тут, за переказами, вінчався сам Іван Богун.


Над темою працювали Оксана ЦУРКАНЬ, Марина ЩЕРБАЦЬКА

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Anonymous

    Поддерживаю . Единственное приимущество над другими газетами ет оформление и фоти.
  • Anonymous

    Цікава стаття. Принаймні не банальний передрук матеріалів з інету яким так ганьбиться ваша газета.

    Anonymous reply Anonymous

    Согласен.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up