"Несе Галя воду". Але чи можна її пити?

"Несе Галя воду". Але чи можна її пити?
«Останні з могікан»: Водоканал ліквідовує вуличні водорозбірні колонки. Їх залишилося 72, здебільшого – в приватному секторі. Вода в них – з хлором.
Дорогою захотілося водички – і на шляху «виросла» колонка? Пити… чи не пити? Підземна вода на 30-70% не відповідає санітарним вимогам. Як не натрапити на небезпечну колонку.

Що є що?  

В місті нараховується більше 600 криниць громадського користування, близько 5000 приватних криниць та 72 вуличних водорозбірних колонок.

Проте, що перед вами з’явилося на шляху – криниця громадського користування, приватна криниця чи колонка з хлором від Водоканалу – може підказати майже одна інтуїція. Найголовнішого очами не побачиш: зовнішній вигляд споруди та система забору води не говорить про те, «на чому» стоїть джерело пиття та як перевіряється. 

Відео дня

Чи безпечна вода з колонок?

Найлегше ідентифікувати колонки Водоканалу – щоб набрати з них воду, треба нажати на клапан – вода під тиском потече сама. Водоканал з 2008 року ліквідовує свої колонки: з 160 колонок зараз залишилося 72. На підприємстві пояснюють - люди постійно зловживають бекоштовною водою, навіть машини миють.

Проте, для лабораторії Водоканалу ці вуличні водорозбірні колонки – постійна можливість «заглянути» у воду та  оцінити її якість після транспортування.

За словами Аліни Кравчук, начальника лабораторії КП «Вінницяоблводоканал», відхилення по бак-аналізах з колонок – в межах 2 відсотків. У Водоканалі кажуть, - це проблеми з конкретними колонками через їх неправильну експлуатацію: потрапляння в кран сторонніх предметів, контакт крану та брудного посуду. Якщо показники не в нормі – проводяться місцеві очищувальні роботи.

Додають, що за всю історію Водоканалу не було таких випадків, щоб бак-аналіз масово був би не в нормі в різних точках міста. В такому разі, на станції була б збільшена доза хлору та скорегована кількість та пропорція коагулянтів.

Але, якщо є можливість дати хлору менше, то дають: через взаємодію хлору та органічних речовин, що є в Південному Бузі як в поверхневому джерелі, утворюються побічні продукти хлорування, а вони шкідливі для здоров'я. Взимку є можливість давати хлор на найнижчій межі, - річка холодна, тож умови для розвитку шкідливих мікроорганізмів несприятливі.

Факт: вода у криницях брудна

Підземну воду в криницях хлорують також. За інформацією Департаменту комунального господарства та благоустрою, з 641 криниці громадського користування в місті зараз очищено та продезінфіковано лише 12. Проте, це навіть не гарантує безпеку води. Ризик зараження «здорової» криниці, якщо та сусідує з небезпечною – 50/50: рухомі грунтові води можуть змінювати свій склад 2-3 рази на рік.

Зверху – дощова вода, хоч і проходить певну фільтрацію через грунт, все-таки може перенести забруднення з вулиці. Знизу – близькість каналізаційних стоків та зміщення кілець криниці призводять до того, що у воді знаходять нечистоти.

- Там знаходять ще кишкову паличку –  у воді є постійний підтік фекалій, – каже Олена Юнусова, завідувач бактеріологічного відділення обласної СЕС. – Тому є ризик, що у воді можуть з’явитися патогенні ентеробактерії, що загрожує хворобами – від дизентерії до сальмонельозу. Насправді же, кишкова паличка, що живе в кишківнику людини, є всюди і сама по собі захворювання не викликає. Воду можна прокип’ятити, треба використовувати фільтри.

Проте, «доля» чотирьох криниць у місті вже начебто вирішена. За інформацією Вінницького міського управління Держсанепідемслужби у Вінницькій області, після декількох очисток та дезінфекції цих криниць, вода все ж не відповідала нормі по мікробіологічним показникам. Тому там збираються встановити таблички «Вода до пиття не придатна».

Кринична вода постійно не відповідає санітарним вимогам в межах 30-70% проб. За інформацією Вінницького міського управління Держсанепідемслужби у Вінницькій області, в минулому році з 630 громадських криниць було відібрано 358 проб води, з яких 43% не відповідали нормі по мікробіологічним показникам та 76% - по хімічним. В цьому році половина результатів досліджень води з криниць не відповідали вимогам санітарних правил по мікробіологічним показникам, по хімічним – 98%.

Тисячі приватних криниць

Перевіряти ж власні криниці, чи ні - держава фактично залишила це право на розсуд господарів. Приватних криниць у місті – близько 5000 тисяч. Проте, досі безкоштовно перевіряють криниці лише тих сімей, в яких є діти віком до трьох років. Цього року так перевірили 61 криницю. Чистити та дезінфікувати джерело води доведеться вже за власний рахунок.

За результатами досліджень, в криницях приватного сектора велика кількість нітратів та підвищений рівень жорсткості води. Через накопичення нітратів в людини виникає нітратна анемія; а пісок та камінці відкладаються через високий вміст кальцію та магнію. Саме ці речовини – основні для перевірки, якщо робити аналіз води самостійно.

Для свердловин додають ще залізо та марганець. В лабораторії підказують, які показники краще долучити, - в залежності від конкретної криниці. Якщо вона розташована біля вигрібних ям, до аналізу додають азото-амонійний показник. Коли ж вода  спочатку витягується прозора, а через 15 хвилин вона починає мутніти та жовтіти – треба перевірити на залізо. Хімічний аналіз може підказати, чи треба турбуватися за мікробіологію. Коштує це приблизно 105 грн. Ціни формуються на базі тих методик, якими володіє лабораторний центр.

Корисні телефони

Щоб замовити перевірку криниці звертайтесь в СЕС: 56-22-78

Якщо хочете дізнатися, що належить колонка до мережі Водоканалу - телефонуйте 61-89-87, 53-72-18 - там знають всі адреси своїх колонок та якість води.

Аліна Воркуєва

(068)3389233

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Олександр

    Державний нагляд за якістю питної води, який здійснювали структурні підрозділи Держспоживстандарту України, скасували. Саме тому за якістю питної води Україна на 95 місці серед 122 країн ( Юнеско)!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up