Не про тюльпани: якою буде перша мирна акція за права жінок у Вінниці?

Не про тюльпани: якою буде перша мирна акція за права жінок у Вінниці?
Фото з facebook-сторінки Світлани Дубини
  • На понеділок, 8 березня, запланована перша у місті акція за права жінок.
  • Ініціатори події хочуть привернути увагу громадськості до справжньої суті цього дня. 

Перші дні березня у багатьох асоціюються з підготовкою до 8 березня. Та вже не перший рік довкола цього свята точаться суперечки: одні говорять про красу й весну, інші ж нагадують про мир і права. 

Аби подолати поширені в суспільстві стереотипи, цього понеділка на Європейській площі відбудеться перша у Вінниці мирна акція за права жінок.

Відео дня

— Нас дуже турбує ситуація, яку ми наразі маємо: сексистські поздоровлення і нерозуміння, що 8 березня — це День боротьби за права жінок і міжнародний мир, — говорить голова ГО «Вісь» Світлана Дубина. — Думаю, що вже час Вінниці зрозуміти справжній, а не архаїчний смисл цього дня. Тому ми вирішили ініціювати таку мирну акцію і запросити всіх охочих прийти 8 березня о 13.00 до вежі.

Вона додає, що з собою можна брати малюнки чи плакати, де зазначена позиція людини.

— Хочеться, щоб нас було більше, але оскільки виходимо ми вперше, то я буду рада будь-якій кількості. Це покаже, що в місті є люди з альтернативною думкою, — каже Світлана Дубина. — Під час акції ми будемо говорити про істинну суть цього дня. 

«Один день — мімози, а цілий рік — сльози»

За словами Світлани Дубини, вона не хоче відбирати в людей свято, але дуже важливо розуміти, що й до чого.

— Свято — це добре: квіти, подарунки… Але річ у тому, що наслідки гендерних стереотипів, сексизму й такого поблажливого ставлення до жінок — це справді погано, — переконана вона. — Якщо так підсумувати все, що відбувається, то це взагалі дуже сумно. Знаєте, «один день — мімози, а цілий рік — сльози». Що нам святкувати, якщо 90% всіх постраждалих від насильства в Україні — жінки. І за статистикою кожен п’ятий чоловік, який 8 березня йтиме містом з букетом, б’є свою дружину чи партнерку. 

У День боротьби жінок за права варто, на її переконання, говорити саме про роль жінок у суспільстві та їхній внесок. Особливо зараз.

«За даними ООН, більше 70 % людей, що живуть за межею бідності — це жінки. Жінки отримують лише 10% світового доходу, виконуючи дві третини робіт. Дві третини неписьменних людей у світі — це жінки. У багатьох країнах жінкам досі відмовляють у праві приймати рішення, що стосуються їхніх власних життів: видають заміж у дитинстві, обмежують репродуктивні права, закривають доступ до освіти, дискримінують під час працевлаштування, не допускають до прийняття рішень», — читаємо в одному з її дописів.

Наводить у пості Світлана Дубина статистику, що «кожну десяту неповнолітню дівчинку у світі змушують вступати у сексуальні стосунки проти її волі; 40% жінок репродуктивного віку живуть у державах, де заборонені аборти; 215 мільйонів жінок у світі не мають можливості використовувати контрацепцію, величезна кількість жінок в Україні та світі потерпають від домашнього та сексуального насильства».

Ще більше потерпають ті, хто належить до вразливих груп населення.

«Мігрантки, внутрішньопереміщені особи, ВІЛ-позитивні жінки, лесбійки, бісексуалки і трансгендерні жінки, секс-працівниці, жінки з інвалідністю, жінки, що вживають наркотики, жінки що належать до етнічних меншин та інші стикаються з ще більшим тиском та ризиками. Расизм, криміналізація, поліційне насильство, гомо- і трансфобія, неінклюзивність публічного простору, упередження та стереотипи стають додатковими перепонами на їхньому шляху», — пише вона. 

— Є дослідження ООН, що в період коронавірусу 83% молодшого й середнього медичного персоналу складають жінки, тобто саме вони найбільше борються з хворобою, — продовжує розповідати Світлана Дубина. — Щобільше, після роботи вони мають йти обслуговувати інших членів родини в себе вдома, виконувати репродуктивну працю. Та чомусь про це не говорять. Коли чоловіки вітають з 8 березня, то називають себе нашою опорою і плечима. Але навіщо, якщо в мене є свої плечі? Краще почуйте мої бажання і почніть цінувати мене як людину.

Це поліпшить життя майбутніх поколінь 

— Багато жінок пишуть, що 8 березня — це єдиний день, коли вони відчувають себе жінками, — зазначає голова ГО «Вісь». — Але ви тільки уявіть, яке ж життя у цієї жінки, що вона чекає 8 березня, аби хоча б один день «видихнути». Тому важливо пояснювати, що якщо ми будемо відстоювати свої права, то це поліпшить життя наших дочок, онук і так далі. А ще потрібно розповідати про роль жінок у нашому світі, бо багато хто думає, що все, що ми маємо зараз, було в жінок колись давно. Це не так… Насправді дуже багато феміністок поклали за те своє життя.

Крім того, Світлана Дубина вважає, що система освіти має слідкувати, щоб правильний підхід до 8 березня починався ще зі школи.

— Взагалі зараз є дуже багато можливостей і хороших рецептів, як відзначити день 8 березня, — переконана вона. — До прикладу, можна провести квест про видатних жінок чи показати тематичний фільм і обговорити його. Можна в цей день говорити не просто про мам і бабусь, а про те, як вони працювали й наскільки їхня праця важлива. 

Фото з facebook-сторінки Світлани Дубини

Світлана Дубина додає, що все це питання не одного дня, але, живучи в нашому цифровому світі, дуже просто знайти потрібну й грамотну інформацію. Головне — це бажання щось змінювати. 

— Жити в суспільстві, де права людини гарантовані та є прийняття різноманітності — це справді вигідніше, безпечніше й комфортніше, — наостанок розмірковує вона. — І якщо наша Вінниці є таким комфортним містом для всіх, то, мені здається, вінницька громада має право відійти від тієї архаїки.

П’ять винаходів і відкриттів, які зробили жінки

Часто ми навіть не замислюємось скільки звичних на сьогодні речей і явищ не були б можливими без жінок. Винаходи й відкриття, зроблені жінками, здається, є в усіх сферах. Пропонуємо ознайомитись з їхньою маленькою частиною.

Сара Метер — перископ

Американка Сара Метер у 1845 році запатентувала прилад для спостереження, яким користуються моряки. Він складається з труби й дзеркал, розгорнутих під кутом 45 градусів. Сара Метер вдалось вдосконалити прообраз приладу, після чого його стали активно використовувати військові. 

Ілюстративне зображення

Ель Долорес Джонс — акустичний фільтр для авіаційних двигунів

У 1923 році американка Ель Долорес Джонс отримала патент на пристрій, що був подібний до невеликого пропелера, встановленого на шляху потоку вихлопних газів. Винахід жінки — акустичний фільтр для авіаційних двигунів став прообразом сучасного глушника, який є  в кожному автомобілі. Щобільше, винахідниця зробила легку електричну праску, складну прасувальну дошку й вішак для мандрівників. 

Ілюстративне зображення

Вірджинія Апгар — Шкала Апгар

Американська анестезіологиня в акушерстві Вірджинія Апгар стала авторкою відомої шкали Апгар — спеціальної системи для оцінки необхідності реанімації новонароджених. Свою розробку лікарка вперше представила у 1925 році, й з того часу шкала Апгар стала одним із трьох показників, які лікарі повідомляють батькам після народження маляти.

Ілюстративне зображення

Еліс Паркер — Централізоване опалення

Еліс Паркер першою вирішила використати природний газ для опалення будівель. Її винахід, система центрального опалення, який вона зробила в 1919 році так і не був реалізований. Проте це послугувало для майбутніх розробок у цій галузі. 

Ілюстративне зображення

Геді Ламар — Пристрій радіокерування торпедами 

Голлівудська акторка Геді Ламар спільно з відомим композитором Джорджем Антейлом розробила пристрій радіокерування  для торпед військових союзників. Верше цю систему Військово-морські сили США почали використовувати після 1960 року, а тепер принцип її роботи покладено в основу таких технологій, як WI-FI і Bluetooth.

Ілюстративне зображення

Опитування

Що для вас означає 8 березня?

 

Читайте також:

Вінницьке льодове побоїще й військова хитрість Івана Богуна. Деталі розповідає Олександр Федоришен

Вінниця в Instagram. Кращі фото вінничан за перший тиждень березня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Гість

    Вже мужикам кажуть: вітаю вас з наступаючим. Яка ще нерівність в правах? Ну вже вибачайте, це не вина чоловіків, що у вас немає деяких зовнішніх частин тіла. Це природа так задумала.
  • Антон Малюк

    Элис Паркер - тезка американского шок-рок исполнителя Элиса Купера.
  • Vik Vet

    будет за равные права с мужчинами идти на пенсию также само как мужчины. как здесь. вам на голову уже ср..ут и вы молчите и они будут за права боротся а в телевизоре кто сериалы смотреть будет и итд
  • Читач48

    кого опять ущемляют?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна")
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up