Місяць героїчного спротиву України. Хроніка найважливіших подій війни на Вінниччині

Місяць героїчного спротиву України. Хроніка найважливіших подій війни на Вінниччині
  • Рівно місяць тому, 24 лютого, рф почала повномасштабне вторгнення в Україну. 
  • путін сподівався взяти нашу країну за кілька днів, а ми вже місяць відчайдушно та впевнено захищаємо наші землі. І не просто захищаємо, а й кожного дня наближаємося до нашої перемоги!
  • Склали для вас хроніку війни з тих подій, які відбувалися у нашому регіоні.

Життя всіх українців поділилося на до і після. 24 березня, коли путін оголосив про своє рішення провести «демілітаризацію і денацифікацію України», наше життя на мить зупинилося. Але нам потрібно було зовсім трохи часу, щоб об'єднатися настільки, як ми з вами не єдналися ще ніколи до того. 

Маріуполь, Чернігів, Суми, Херсон, Київ, Харків та інші «гарячі» точки — кожен українець щоразу з вами у ті хвилини, коли бомблять житлові будинки, лікарні, школи та заклади культури. рашисти перетворили життя мирних людей на пекло. У «гарячих» точках люди сидять без світла, тепла, зв'язку, медикаментів, води та їжі. Це справжній геноцид українського народу, і ми їм цього ніколи не пробачимо!

Весь цей місяць наші ЗСУ героїчно тримають оборону нашої країни. Весь світ молиться за нас: сміливих, згуртованих та сильних українців. 

Відео дня

На Вінниччину впродовж цього місяця теж кілька разів прилітали удари від рашистів. На жаль, є загиблі серед Героїв, родом з Вінниччини. Є загиблі та поранені й серед мирних людей. Також, на жаль, у нашому місті не обійшлося без диверсантів, короткотривалої евакуації людей, намагань військовозобов'язаних втекти закордон.

Але й не обійшлося у нашому місті без масштабного об'єднання людей. У області з'явилися тисячі волонтерів. Тих — хто збирає медикаменти, продукти, бронежилети, тепловізори та інші необхідні речі для захисників. Тих — хто днями плете маскувальні сітки. Тих — хто всіляко допомагає переселенцям. Ми стали єдиним цілим, і прямуємо чітко до перемоги! 

Далі — хроніка найважливіших подій за цей місяць на Вінниччині. 

24 лютого

Розпочалося все з того, що о 6-й ранку жителі області почули вибухи. О 7-й у Вінниці вперше ввімкнули сирени, які зараз лунають щоденно. За кілька годин вже з'явилася офіційна інформація про те, що у нас під ударом військові частини: 

  • Вінницька область — н.п Бохоники: обстріл в/ч
  • Вінницька область — місто Тульчин та місто Теплик: в/ч вибухи

Водночас загострилася ситуація в Калинівці. Близько 11.00 того дня почалися вибухи на арсеналі, їх було добре чутно у Вінниці. Там розпочалася термінова евакуація населення, яке мешкає в районі арсеналу. 

На містян та жителів області це все навело незначну паніку. Однак ситуація була контрольована, і люди швидко взяли під контроль свої емоції. На вокзалі — людей було багато, продуктів у магазинах — вдосталь. Найбільші черги стояли у аптеки та банкомати. Репортаж з вулиць першого дня великої війни — ТУТ. Однак черги стояли не тільки до банкоматів та магазинів, а й у Центр крові. Детальніше ТУТ. 

Ввечері того ж дня влада прозвітувала трагічну звістку: на Вінниччині двоє загиблих і 27 поранених унаслідок вторгнення росії. 

25 лютого

Ранок у нашій області в другий день масштабної війни знову розпочинався з вибухів: ворог обстріляв військову частину біля Калинівки, були поранені. 

Ближче до обіду — знову був вибух. Але цього разу — це наші військові збили російську ракету під містом. В той самий час у Вінниці та області активізувалися диверсанти. Одні тікали, інші — відкривали вогонь по поліції. Загалом 25 лютого викрили три диверсійні групи.

Майже о 00.00 під Калинівкою наші військові льотчики збили російський СУ-25. 

26 лютого

У третій день війни — об’єкти критичної інфраструктури Вінниці працювали в штатному режимі, як й всі наступні дні великого наступу рф. 

Однак ще з ночі знову було неспокійно: була спроба нападу на одну із військових частин НГУ на Вінниччини. КПП було обстріляне із цивільного авто, що наблизилось на великій швидкості.  Був відкритий вогонь у відповідь. 

У Вінниці з першого дня війни почали гуртуватися волонтери. Про свою діяльність вони почали активно повідомляти вже з другого-третього дня великої війни. 

Зокрема: у «Квадраті» почали плести маскувальні сітки для військових, там це роблять невтомні волонтери й досі.

Також активно з першого дня працював волонтерський штаб на базі танцювальної студії «Шахіна» на чолі з волонтеркою Діаною Подолянчук. Запрацювали ще десятки інших волонтерських штабів по усій області. 

27 лютого

У той день влада повідомила, що громади Вінниччини активно приймають і розміщують у себе переселенців. Тільки за один день Ямпільська громада прийняла близько двох тисяч.

Впродовж дня наші військові під Вінницею збили ракету росіян. А напередодні 28 лютого влада повідомила, що вночі буде проводитися спецоперація.

Станом на той день у 100 пунктах навчальних закладів все було підготовлено для переселенців. 

28 лютого

В цей день на виїздах з міста встановили блок-пости.

Водночас вінничан з навичками поводження зі зброєю кликали у добровольчий підрозділ, і люди активно долучалися. 

Станом на 28 лютого на рахунок Благодійного фонду «Подільська громада» надійшло понад 10 млн грн на потреби військових та біженців. А у кінотеатрі Коцюбинського відкрили волонтерський штаб — від тоді і досі там приймають ліки та медприлади для захисників України.

1 березня

Станом на перший день весни на Вінниччині повністю укомплектували бригаду територіальної оборони, і там досі більше не потребують захисників. 

У області вже — 8000 тисяч переселенців, які усім забезпечені. А ми в той час розповідаємо вам надихаючі історії волонтерів та вінничан, що закордоном підтримують Україну. 

2 березня

У Вінниці було тихо. Продовольчі мережі, банки, АЗС, в більшості — працюють. Для підтримання бойового духу і патріотизм українців в нашому місті на білбордах розмістили вже відомі вислови: «путін х*йло» та «Русский корабль, иди ...». 

Також 2 березня, у Вінниці поліцейські затримали переселенку з Донецька, яка проводила агітацію на підтримку країни агресора та висловлювалася проти України.

А ми для вас у цей день створили матеріал, де опубліковані перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці. Він оновлюється досі. 

3 березня

У місті було тихо. На Вінниччину продовжують їхати переселенці. Станом на 3 березня — 13 тисяч 500 людей. 

4 березня

В цей день у Вінниці затримали п'ять диверсантів з Донецької області. Їх передали СБУ. 

5 березня

Поліція області повідомила, що в Гнівані стріляли в директора кар’єру Віктора Берещука. 62-річний потерпілий був доставлений до лікарні, де під час надання медичної допомоги помер. Підозрюваних у вбивстві затримали.

І, на жаль, знову на Вінниччині СБУ та Національна поліція виявили місцевого жителя, який здійснював проросійську пропаганду. Цього разу в Жмеринці поліцейські затримали прихильника «руського міра», який закликів до розв’язування війни. 

У місті продовжували затримувати порушників. 

6 березня

У цей день на Вінниччині знову були обстріли. У аеропорт в Гавришівці прилетіло вісім рашистських ракет. Деталі та фото наслідків обстрілу аеропорту можете дізнатися ТУТ

Це було перше потужне бомбардування Вінниці. В той день повідомляли, що під завалами знаходяться шість працівників муніципального вінницького аеропорту. 

7 березня

Цього дня стали відомі деталі бомбардування Вінниці, та ранок розпочався з трагічних звісток. На превеликий жаль, дев'ять цивільних та військових, які були на об'єкті, — загинули. Пошуки людей під завалами продовжувалися. 

Авіаудар по аеродрому Вінниця 6 березня наносився з акваторії Чорного моря стратегічними бомбардувальниками-ракетоносцями Ту-95мс або ж Ту-160.

7 березня на Вінниччині порушили 15 кримінальних справ за статтею «Державна зрада». Також у цей день з Польщі до Вінниці передали 20 тонн гуманітарної допомоги

8 березня

Пошуки людей під завалами в Гавришівці завершилися: в аеропорту загинуло шість цивільних і чотири військових. 

У цей день бойових дій не велося, фактів мародерства не зафіксовано. Станом на цей день на Вінниччині вже прийняли 30 тисяч переселенців. 

9 березня

У цей день за 11,5 кілометра від Вінницької області збили дві ворожі ракети. Уламки впали на полі.

Також у чотирнадцяту ніч війни на Вінницькій митниці затримали росіянина. Він хотів вивезти понад 800 тисяч доларів США та старовинну ікону.

10 березня

Бойових дій і мародерства на території Вінниччини не було. У цей день вінничанам повідомили, що ми отримаємо Starlink від Ілона Маска.

Станом на 10 березня «Подільська Громада» від початку збору коштів зібрала 22 мільйони 300 тисяч гривень.

11 березня

У місті тихо. Життя продовжується. Народжуються діти. З початку війни народилось 473 вінничанина.

12 березня

О 5.15 місто прокинулось від звуку сирен, і люди кілька годин провели в укриттях. Ранкова повітряна тривога вже стає регулярною, але містяни тримаються. 

Вдень 12 березня біля «АТБ», що у районі Привокзальної площі, прив’язали до дерева чоловіка. На його спині приклеїли табличку «Злодій». Такий громадянський арешт, з початку війни, українці вчиняють з мародерами. 

У поліції повідомили, що чоловік намагався вивезти візок з продуктами із магазину, але був затриманий охороною.

13 березня

У Вінниці відновили навчання для школярів та відкрили п'ять чергових дитсадків. 

14 березня

У цей день наші захисники збили ворожу крилату ракету Х-101 на території Хмільницького району. А також на Вінниччину продовжують їхати переселенці. Вже є майже 48 тисяч осіб.

15 березня

Двадцятий день спротиву на Вінниччині розпочався з позитивних новин: в нашій області звичайним кулеметом збили «надсучасну» ворожу ракету. 

16 березня

Ця ніч у Вінниці була неспокійною. Тривога і ракетний обстріл телевежі. Жертв немає. Фото після обстрілу телевежі та деталі від влади можете подивитися ТУТ. 

17 березня

Ситуація спокійна, попри п’ять тривог. Ще з втішних новин за цей день — фракція «Опозиційна платформа – За життя» у Вінницькій обласній раді саморозпустилася. 

18 березня

На 23 день великої війни ППО збили три ракети над областю.

19 березня

У Вінниці вперше за довгий час ніч минула без повітряних тривог. Ситуація у місті контрольована. Посол білорусі в Україні ігор сокол виїздив з України через наш Могилів-Подільський. Українські прикордонники передали йому «тридцять срібняків» для голови білоруського прикордонного комітету. Подивитися на цю розмову можна ТУТ

20 березня

У той день ще одна не долетіла: над Вінниччиною знову збили ворожу ракету. 

21 березня 

У Вінниці спокійно, попри повітряні тривоги. Транспорт працює, продукти підвозять, а діти навчаються.

Однак у цей день у нашому місті спецслужба викрила німецьку журналістку, що працювала на користь росії. Керівництва СБУ винесено постанови про примусове повернення в країну походження та про заборону в’їзду в Україну громадянці Німеччини.

22 березня

В обід цього дня на Вінниччину випустили ще одну російську ракету. Голова військової адміністрації Сергій Борзов показав фото, на якому видно, що снаряд впав у поле. Пізніше стало відомо, що ракету саме збили наші ППО. Це відбулося під час тривоги. 

23 березня

Вінниця продовжує допомагати нашим захисникам та містам, які стали жертвами російської агресії. Однак вчора очільник вінницької військової адміністрації Сергій Борзов потрапив у скандал.

Голова фонду «Повернись живим» Тарас Чмут звинуватив його і представників влади з Дніпра у тому, що вони вимагають відкати за надання листів щодо пропуску гуманітарної допомоги. Сергій Борзов же каже, що це брехня. Детальніше про скандал ТУТ. 

Це був місяць міцного спротиву. Місяць незламності. Місяць, що показав, яка ми непереборна нація. Дякуємо нашим захисникам! Все буде Україна!


Читайте також:

Де збирають або пропонують допомогу? Перевірені оголошення про воєнні потреби Вінниці

Що ви знаєте про руський корабель, Чорнобаївку та банку помідорів? Тест по історіях війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Автор
    Новини Вінниці на 20хвилин
    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up