Вінничанка організувала акцію на підтримку України у Лісабоні. Вийшло понад десять тисяч людей

Вінничанка організувала акцію на підтримку України у Лісабоні. Вийшло понад десять тисяч людей
  • Від початку російського вторгнення в усьому світі проходять акції протесту. Не стала виключенням й столиця Португалії. Перші з них організовувала саме вінничанка. Зараз вона продовжує виходити проти війни та добиватися допомогти для України.

Тиждень тому, диктатор путін визнав незалежність так званих «ЛДНР», після чого ввів регулярні російські війська на територію тимчасово окупованих територій. Майже за п’ять тисяч кілометрів звідти у Лісабоні, вінничанка Алла Кухар збагнула, що повномасштабна війна, між росією та Україною, вочевидь, невідворотна. За кілька днів окупанти напали на нашу країну.

Алла Кухар зателефонувала сину у Вінницю і сказала, що вони з чоловіком планують повертатися в Україну, щоб зі зброєю в руках боронити незалежність. Син, Вадим Кухар, відмовив матір, запевнивши, що більш раціонально буде зібрати громаду під стінами ворожого посольства в португальській столиці. 

— У перший день війни мені зателефонувала мама, вона плакала, казала, що стоїть під посольством росії, що вони позачиняли вікна та не виходять до людей. Людей на протест проти агресії, до слова, того дня також прийшло мало, — розповідає син Вадим Кухар. — Я попросив заспокоїтися і сказав, що це ж лише перший день, люди будуть. 

Відео дня

Алла Кухар почала телефонувати всім знайомим в Укарані та Португалії, заробітчанам, діаспорянам. Просила не мовчати, об’єднуватися й виходити наступного дня. Хотіла, щоб представники країни-агресора бачили, що люди не будуть миритися з трагедією.

Коли настав другий день — на підтримку України в Лісабоні вийшло вже 10-12 тисяч людей. До українців приєдналося чимало португальців. Зібрання почали транслювати на центральному телебаченні. Це побачив Президент країни Марселу Ребелу де Соза. Він прибув у місце проведення акції та захотів поспілкуватися з її ініціаторами, — говорив з нашою вінничанкою. 

— Він обійняв маю маму і плакав разом із нею. Президент запитав, чим Лісабон може допомогти їм. Вона подзвонила в Київ, дізналася про потреби і переказала їх йому. Президент пообіцяв допомогти, — продовжує Вадим Кухар. — На третій день війни ми дізналися, що Португалія поставляє нашій країні бронежилети, тепловізори, каски, гранати, набої та інше важливе обладнання. 

Алла Кухар виступає у Лісабоні:

Днями Алла Кухар почала «штурмувати» лісабонські шпиталі, просячи їх за необхідності приймати поранених українців. Оскільки Португалія знаходиться доволі далеко від України, поранених туди навряд вестимуть. Однак, як розповідає Вадим Кухар, в Лісабоні тепер розглядають питання про відправлення своїх медиків до Києва. 

Сьогодні мала відбутися зустріч вінничанки Алли Кухар з прем'єр-міністром Португалії Антоніо Коштою. Однак в останній момент в очільника Уряду перенесли зустріч. 

Фото у матеріалі: Embaixada da Ucrânia na República Portuguesa


Читайте також:

Європарламент встав та вітає Зеленського аплодисментами. Пряма трансляція

Вони гуртують, годують, одягають і готують «бандерівське смузі». Історії про волонтерів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up