Мигалівський хліб на черені з кількадесятирічною закваскою

Мигалівський хліб на черені з кількадесятирічною закваскою
Нещодавно жителі села Некрасове Вінницького району помітили, що ціна хліба у місцевому магазині зросла до двох гривень за буханку, в той час як у Вінниці такий же хліб коштує 1,5-1,6 гривні
Очевидно, у тих селах, де традиція власноруч випікати хліб із часом зникла через появу хлібозаводів, знову доведеться згадувати забуті рецепти. У віддалених від обласного центру селах на заводський хліб не сподіваються. Здебільшого його печуть власноруч. А в деяких селах навіть збереглися прадавні рецепти, за якими тісто переходить від однієї випічки до іншої через десятки років. За таким рецептом печуть хліб, наприклад, у селі Мигалівці Барського району.- Перед тим, як розчиняти тісто, я його запарюю - заливаю в дубовій діжці три-чотири кілограми борошна окропом, воно має бути, як густий клейстер. А як вистигне, додаю дріжджів і кисле тісто, - пояснює Алла Казік, і одразу додає: - Завжди, як печеш хліб, треба залишати трохи тіста на наступний раз. Тоді те тісто кидаєш у нову запарку, а потім частину нової знову треба на наступний раз відкладати. Бродить усе це до ранку. А зранку знову доливаю літр окропу та всипаю борошна, так, щоб тісто було туге, - сіє борошно на лопату Алла. - Усього десь 12 кілограмів борошна йде і чотири літри води. П’яти великих буханців нашій сім'ї із шести чоловік на весь тиждень вистачає. Випечений таким чином хліб не черствіє понад тиждень.Алла з миски, встеленої рядном, викидає густе тісто на лопату, а тоді обережно садить на черінь, попутно розкриваючи ще деякі секрети, без яких не вийде добрий хліб. - Дрова брати потрібно тільки грабові або ясенові, інакше нічого не буде. Піч не дасть того жару, і хліб не пропечеться. А жар можна вигрібати з печі тільки тоді, як он ті цеглини білими стають, - показує на побілілі чотирикутники у кінці печі Алла. - Коли піч холодна, вони чорні.Алла садить останній буханець, але піч не закриває, щоб шкірочка не надто сухою була. - Через півтори години хліб буде готовий. Гарний буде, вже не лопне, - каже, потім додає: - Буває, як трохи лопне, то шишечкою виходить. Навколишні села - Войнашівка, Козарівка та інші - також печуть хліб у домашніх умовах. Та кажуть, що такого, як у Мигалівцях, по всій Вінницькій області не знайдеш.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 3 по 10 листопада, які ви могли пропустити 20:06 Садибний будинок Абрамовичів на Вінниччині в аварійному стані — але люди тут досі живуть photo_camera 19:09 Потеплішає, але й трохи дощитиме: якою буде погода у Вінниці на початку тижня 18:07 На Вінниччині 37 родин ветеранів отримали сертифікати на житло Від читача 11:21 🚨 Шахрайство під прикриттям «державної допомоги»: як розпізнати пастку 17:13 «Нива» вдома не змогла переграти «Буковину-2» 17:05 Різдвяний піст 2025: коли починається, як дотримуватися і що можна їсти 16:06 Дорожники відновлюють покриття на кількох ділянках Барської громади photo_camera 15:18 У Вінниці перевірили ринки, де торгують грибами 15:10 Вінницька команда з алтимату дебютувала на міжнародному рівні 14:14 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:12 З колонії — на передову: на Вінниччині ув’язнені оформлюють паспорти для служби в армії 13:10 «Я лежача вже шість місяців, а сина забрали в армію» — 79-річна козятинчанка залишилася сама 12:03 Оформила гектар лісу на себе, а потім продала: вінничанку судитимуть за земельну аферу 11:11 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає 10:07 Вінничанин Данило Явгусишин здобув звання секіваке — третій найвищий титул у сумо 09:03 У Вінниці в останню путь проводжають 39-річного Сергія Поліщука — воїна батальйону «Да Вінчі» 08:12 9 листопада — Всеукраїнський день працівників культури: історія, традиції та народні прикмети
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up