Нещодавно жителі села Некрасове Вінницького району помітили, що ціна хліба у місцевому магазині зросла до двох гривень за буханку, в той час як у Вінниці такий же хліб коштує 1,5-1,6 гривні
Очевидно, у тих селах, де традиція власноруч випікати хліб із часом зникла через появу хлібозаводів, знову доведеться згадувати забуті рецепти. У віддалених від обласного центру селах на заводський хліб не сподіваються. Здебільшого його печуть власноруч. А в деяких селах навіть збереглися прадавні рецепти, за якими тісто переходить від однієї випічки до іншої через десятки років. За таким рецептом печуть хліб, наприклад, у селі Мигалівці Барського району.- Перед тим, як розчиняти тісто, я його запарюю - заливаю в дубовій діжці три-чотири кілограми борошна окропом, воно має бути, як густий клейстер. А як вистигне, додаю дріжджів і кисле тісто, - пояснює Алла Казік, і одразу додає: - Завжди, як печеш хліб, треба залишати трохи тіста на наступний раз. Тоді те тісто кидаєш у нову запарку, а потім частину нової знову треба на наступний раз відкладати. Бродить усе це до ранку. А зранку знову доливаю літр окропу та всипаю борошна, так, щоб тісто було туге, - сіє борошно на лопату Алла. - Усього десь 12 кілограмів борошна йде і чотири літри води. П’яти великих буханців нашій сім'ї із шести чоловік на весь тиждень вистачає. Випечений таким чином хліб не черствіє понад тиждень.Алла з миски, встеленої рядном, викидає густе тісто на лопату, а тоді обережно садить на черінь, попутно розкриваючи ще деякі секрети, без яких не вийде добрий хліб. - Дрова брати потрібно тільки грабові або ясенові, інакше нічого не буде. Піч не дасть того жару, і хліб не пропечеться. А жар можна вигрібати з печі тільки тоді, як он ті цеглини білими стають, - показує на побілілі чотирикутники у кінці печі Алла. - Коли піч холодна, вони чорні.Алла садить останній буханець, але піч не закриває, щоб шкірочка не надто сухою була. - Через півтори години хліб буде готовий. Гарний буде, вже не лопне, - каже, потім додає: - Буває, як трохи лопне, то шишечкою виходить. Навколишні села - Войнашівка, Козарівка та інші - також печуть хліб у домашніх умовах. Та кажуть, що такого, як у Мигалівцях, по всій Вінницькій області не знайдеш.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.