«Ми за такі гроші квартиру не продаємо…» Держава ускладнила продаж житла

«Ми за такі гроші квартиру не продаємо…» Держава ускладнила продаж житла
У Києві ввваають, що за таке житло, як на околиці Вишеньки, треба платити дешевше на 8 тисяч гривень(!) за один квадрат, ніж у старому будинку в центральній частині
  • Що треба знати про нові правила оцінки вартості житла?
  • Продаючи квартиру, треба вказувати ті ціни, що їх встановили чиновники
  •  У які суми оцінили квадратні метри  у Вінниці? Яким чином нововведення позначиться на оформленні договорів купівлі-продажу квартир?

-Електронна система Єдиної бази звітів про оцінку майна не пропустить документи і в результаті не можна буде оформити договір купівлі-продажу нерухомого майна, якщо не вказати ціни, визначені за індикатором вартості житла в Україні, - розповів RIA оцінювач майна досвідчений фахівець  Олександр Яцуба.

Який вихід із ситуації? Що робити продавцю і покупцю, якщо вони домовилися здійснити операцію за ціною, що не відповідає параметрам, встановленим чиновниками в Києві?

У скільки Київ  оцінив житлову нерухомість у Вінниці

-За індикатором вартості квадратного метра житла, розробленим ФДМУ і оприлюдненим на сайті Фонду, квартири у Вінниці оцінили за такою вартістю:

Відео дня

-у центрі Вінниці квадратний метр житла коштує  19. 134 грн./ кв.м., 

-у серединній частині 14.611 грн./ кв.м; 

-у периферійній зоні – 11.047 грн/ кв.м

-у райцентрах - 4.419 грн/кв.м

Як і хто має визначати райони міста?  Що робити, коли у центральній зоні, скажімо, поруч із будинком старої забудови стоїть сучасна житлова споруда? Якість різна, а оцінювати треба за вказаною шкалою? Відповіді на ці та багато інших питань  оцінювачі майна не отримали.  Єдине, чим можуть користуватися, так званим правилом похибки. Вартість оцінки може коливатися на суму, що різниться від встановленої , плюс-мінус на 10 відсотків. На практиці різниця між новим і старим житлом наваго більша.

Змушені маніпулювати - показувати більшу ціну, ніж є

Новий порядок оцінки набрав чинності з 18 липня нинішнього року.

Олександр Яцуба навів приклад, як це позначилося на його клієнтах. Оформляв продаж 3-кімнатної квартири по вулиці Гоголя. Вулиця входить до центрального району міста. Продавець і покупець зійшлися на ціні, що нижча від встановленої Києвом.

-Електронна система не пропустила документи, - каже оцінювач майна. – Змушені були вказати ту суму, що визначив Київ. Люди невдоволені. Чого це мають вказувати у документах ту ціну, за якою не продають квартиру.

-Коли подав звіт до реєстрації за реальною ціною, про яку люди домовилися між собою,  електронна система не пропустила документ, - каже оцінювач майна. – Змушені були вказати ту суму, що встановили столичні фахівці. Люди до мене з претензією, мовляв, ми ж не продаємо за такою ціною, навіщо нас змушують подавати неправдиві цифри.  

На папері вартість «трикімнатної» довелося завищити на 60 тис.грн. В результаті сплатили податок на ту частину прибутку, яку насправді не отримали, бо продали квартиру дешевше, ніж зазначено в оцінці. Таким чином довелося сплатити «зайві» 1200 грн.  

-А як визначає зони – центр, серединну, периферійну?

-А ніяк, не відомо, чи є такий документ,я кий розподіляє райони на центр, середину чи периферію ,- каже співрозмовник. – Нам не відомо, чи взагалі є Маємо проблему з встановленням дати забудови будинку, в якому продають житло. При реєстрації звіту цей параметр необхідно обов’язково вказувати.  Раніше про це можна було дізнатися в інвентарбюро. Тепер довідка з інвентарбюро не є обов’язковою при купівлі-продажу

Це ще не всі парадокси новинки.

Ще одна фірма-«прокладка" 

 Раніше за реєстрацію  оцінки держава не брала грошей. Тепер, аби зареєструвати звіт про оціночну вартість,  оцінювач змушений сплачувати 510 гривень. Пан Олександр уточнює: «Спочатку була сума 390 гривень. Згодом її зробили  диференційованою. Якщо вартість оцінюваного майна менше 20 тисяч гривень, то вартість реєстрації звіту – 17 грн.;  за майно від 20 тис. до 50 тис. грн. – 119 грн.;  від 50 тис. до 200 тис. – 340 грн.; понад 200 тис. – 510 грн.  

Житла на суму менше 200 тис. грн..нема на ринку Вінниці Тому для входу в систему доводиться  сплачувати переважно 510 гривень.

-Таку само суму, яку сплачував оцінювач при реєстрації, тобто 510 грн., вносить і нотаріус , щоб увійти в базу для перевірки звіту, - додає співрозмовник. – Перед тим, як оформити договір купівлі-продажу, він має перевірити операцію оцінювача.

Зрозуміло, що сплачують не оцінювач і не нотаріус. Додаткові витрати «витягують» з кишень учасників договору купівлі-продажу.

Потрапляють кошти не  державі, а фірмі-«прокладці», створеній з дозволу і благословення ФДМУ. Парадокс в тому, що фірма, до того ж, є ще й учасником ринку нерухомості, тобто так само здійснює операції з оцінки майна. Порушення закону – очевидне.

Хто "сів" на нові  грошові потоки?

-Відповідно до Порядку авторизації електронних майданчиків, затвердженого наказом Фонду держмайна та Адміністрації держслужби спецзв’язку, наказую: авторизувати електронний майданчик «ОЦІНКА. оnline», оператором якого є приватне підприємство «ВІ АЙ ПІ ДЕПАРТАМЕНТ». Це копія з наказу ФДМУ про узаконення роботи приватної структури. Поки що єдиної на ринку реєстрації майна.

З відкритих джерел дізнаємося, що зареєстровано підприємство у Печерському районі Києва. Основний вид діяльності – операції з нерухомістю. Статутний внесок – 4000 гривень (100%). І прізвище власника.

За інформацією ФДМУ, станом на 14.08.2018 в Єдиній базі даних звітів про оцінку майна зареєстровано 29.524 об’єкти. З них перевірено нотаріусами – 13.142 об’єкти. Не складно підрахувати, скільки коштів надійшло на рахунок фірми-«прокладки». Для цього треба помножити дві наведені цифри на 510 гривень. У повідомленні ФДМУ уточнюється, що розмір сплати податків до бюджету складає 424,16 млн.грн., З них пенсійне страхування (1%) – 56,55 млн.грн., військовий збір (1,5%) – 84,83 млн.грн., податок на доходи фізичних осіб (5%) – 282,77 млн. грн.. скільки заробила фірма, в інформації скромно умовчується.

А чому б такі послуги не надавати державі? Адже держава найбільше зацікавлена у наповненні бюджету? Поки що ФДМУ не надає відповіді на це та інші питання, офіційно адресовані активістами.

-Люди готові платити податки з тієї реальної суми, за якою вони продають-купують житло, - наголошує Олександр Яцуба. – Вони проти маніпуляцій з ціною, до чого їх спонукає… державна структура.

Які податки сплачують під час купівлі-продажу

Під час оформлення правочину щодо купівлі-продажу об’єкта нерухомості сторони (фізичні особи) сплачують такі податки і збори.

Продавець: 5% - податок на доходи фізичних осіб (за винятком випадків, визначених у п. 172.1 статті 172 ПКУ, коли дохід не оподатковується); 
1,5% - військовий збір (за винятком випадків, коли дохід не оподатковується)

Покупець:  1% - пенсійний збір (сплачується у будь-якому випадку). 
Крім того, сторонами у будь-якому випадку сплачується: 
1% від суми правочину – державне мито (плата нотаріусу).

Щодоби оцінюють понад 2000 одиниць нерухомого майна 

Упродовж однієї доби, за інформацією фахівців ринку нерухомості, в Україні реєструється понад дві тисячі оцінок нерухомого майна. Від такої операції  за новими правилами приватна фірма-монополіст «ВІ АЙ ПІ ДЕПАРТАМЕНТ», що є оператором нового електронного майданчика,  може отримувати дохід  приблизно у 1,5 мільйона гривень.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Сергей

    Для большинства людей в Украине, покупка квартиры изначально сложная задача (из-за резкого изменения курса доллара по отношению к гривне), но с каждым годом законодательство все больше усложняет процесс покупки квартиры. Из-за нового процесса оценки квартиры, продавать квартиру стало намного сложнее и менее выгодно (из-за установленной государством фиксированной цены). Я купил квартиру в Киеве в прошлом году. Благодаря агентству недвижимости - https://realityreal.estate/, весь процесс поиска, покупки и оформления квартиры прошел очень быстро. Но сейчас процесс покупки/продажи изменили и сделали эго менее выгодным для всех сторон…

  • Олексій

    Якщо у нас кошти за енергктику та газ у офшори ідуть, то це вже не дивує.
  • Вася

    Наивняк сплошной - "Чому б не зайнятися державі, чому встановлені ціни без рахунку умов".

    Ребята, ну чей-то сын-десятиклассник с пацанами создал такую заморочку.  Неужели он её кому-то отдаст. Место-то рыбное - не надо особого труда, знай стриги бабло.

    Не выходить же с кистенем на большак.

    "Какая-то фирма"..

    Владельца бы назвать - и всё станет ясно, кому помогаем наполнить счета в офшоре.

    Сергей Сторожук reply Вася

    Хазяї фірмочок на вихідні припруться з Києва в гості......
  • Daily

    всьо нормально кто что потерял от этого
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up