Коко Шанель: історія сироти, яка змінила моду і любила росіян

Коко Шанель: історія сироти, яка змінила моду і любила росіян
Вона все життя закохувалась, але так і не вийшла заміж, започаткувала моду на чорне, переодягнула жінок в костюми та брюки, заробила 160 мільйонів, але так і не купила свого будинку, її домом став готельний номер.

Маленька чорна сукня, капелюшки, парфуми “Шанель №5”, кишені, брюки, жакети, а ще короткі жіночі зачіски (до цього вважалося, що жінка обов’язково повинна мати довге волосся) та мода на засмагу. Усім цим вінничанки та жінки всього світу завдячують незрівнянній Коко Шанель. І усе це не виходить з моди понад півстоліття.

Цікаво, що після смерті Коко, в номері в готелю «Ріц», який став її домом на 30 років, у гардеробі Великої Мадемуазель знайшли всього три наряди - дуже стильних, але тільки три. При цьому доходи створеної нею імперії складали 160 мільйонів доларів.

Секрети Великої Мадумазель

Відео дня
> Такий статок – результат винятково праці самої Коко. Єдине, з чим їй допомогли численні чоловіки в її житті – це з відкриттям першого магазину, де ще Габріель - це її справжнє ім’я - почала продавати жіночі капелюшки. Але про все по черзі.

Коко Шанель - реальна, справжня, жива жінка - була завжди дуже потайливою ??і таємничою і створювала міфи про себе, які не розкривала до кінця. Вона приховувала свій вік, місце народження, походження та освіту, якої у неї не було.

Народилася авторка легендарної фрази «розкіш має бути зручною, інакше це не розкіш» в 1883 році. Її батьки не були одружені, а після смерті матері батько Коко здає її разом з сестрами в сирітський притулок. Ще тут, соромлячись цього, вона вигадала історію, що насправді батько поїхав в Америку, щоб заробити грошей і купити великий будинок… але за дівчинкою так ніхто не повернувся.

Маленька чорна сукня

В притулку дівчина жила до 20 років. Тут її навчили шити, тут вона кожного дня, як і інші дівчата одягала маленьке чорне плаття з довгими рукавами та білим кружевом, яке пізніше трансформує в саму популярну сукню. До цього чорний колір використовувався тільки в траурних жіночих нарядах. Сукня від Шанель зробила справжню революцію у світі моди: його носили всі - і особи королівської крові, і представниці нижчих верств населення. Але це ще потім.

Коли Габріель виповнилося 20, черниці влаштовують її продавчинею в магазин з тканинами та панчохами.

Чоловіки Шанель

Паралельно дівчина підробляє співачкою в кабаре Viсhy і Moulins, де і отримала  прізвисько Коко.  Саме там вона познайомилася з Етьєном Бальзаном, впливовим французьким аристократом. За одними джерелами, він був закоханий в дівчину, за іншими – пропонував їй роль просто своєї чергової пасії. За цією версією, коли Етьєн, щоб акуратно позбутися подружки, яка на той час встигла набриднути йому, просто підтримав її ідею з власною справою. Та партнером по бізнесу Коко стає її наступний чоловік – друг Етьена Артур Капель. Саме він став першим і справжнім коханням Коко. Коли вона була з ним, як казала сама Шанель, єдине, чого їй не вистачало – це заміжжя. Але Артур хотів пробитися вище і вибрав іншу кандидатуру на роль своєї дружини – дочку англійського лорда. Коко … пробачила зраду і одруження на дівчині його кругу, і навіть зшила нареченій прекрасну сукню та невдовзі англієць загинув в автокатастрофі. Щоб пережити втрату, Коко з головою занурюється в роботу. І це в неї добре виходить. З тих пір вона уже не просить гроші в чоловіків, а навпаки.

Російське кохання і легендарні парфуми

Саме вона запроваджує правило: простота - сестра таланту. І адаптує ряд чоловічих предметів гардеробу на жіночий лад - брюки, піджаки, костюми. Вперше з'являється жіночий костюм з кишенями.

Після революції 1917 року Європу наводнили російські емігранти. В житті Шанель починається, так звана, російська фаза. Вона знайомиться з великим князем Дмитром Романовим. Йому - 26, Коко -37. Саме знайомству з ним вона завдячує появою легендарних парфумів “Шанель №5”. “Духи - це той же одяг”, - вважала Коко. І російський парфумер Ернест Бо, батько якого багато років був постачальником Російського імператорського двору і який сам був прекрасним хіміком-парфумером, створив для її модного дому ті самі "Шанель №5". Як казала Коко, назва пішла через те, що кінцевий варіант парфумів – вийшов з п’ятої спроби. З іншого боку, саме п’ять – було улюбленим числом Шанель. Цікаво, що й форма флакона повторювала штоф горілки. За всіма ознаками, французькі парфуми “Шанель №5” є по суті дуже російськими.

З Романовим Коко пробуде близько року, потім Дмитро одружиться на багатій американці Одрі Емері та поїде за океан.

Крім парфумів, роман з росіянином дасть Коко ще цілу лінію одягу на російський манер.

Все можуть королі...

В 45 років Коко закрутить роман з найбагатшим на той час чоловіком Великобританії – Хью Річардом - герцогом Вестмінстерським, особистим другом Черчілля. З ним Коко вперше «підкорилась» чоловіку, поставивши його інтереси вище своїх. Цей роман тривав 14 років. Але герцогу потрібен був нащадок, якого Коко не могла йому подарувати. І коли сер Річард оголосив про заручини з іншою, та ще й захотів, щоб Коко схвалила його вибір... Коко схвалила. І до всього ця королева високого стилю і простолюдинка за походженням гордо додала: “На світі повно всяких герцогинь, але тільки одна Коко Шанель”. І знову застосувала кращий спосіб вирішення проблем, який знала – роботу. Тепер, окрім одягу, вона стала займатися прикрасами. Коко  перша «змусила» жінок перейти на штучні перли.

Тим часом Коко захопив новий роман з Полем Ірибарнегаре, баском по національності, журналістом, художником та декоратором. Він одружений, і удвох вони чекають на його розлучення. Та - яка дивна доля! - всі чоловіки Коко або залишають її, або гинуть. У Поля трапляється серцевий напад, і він не встигає Коко зробити своєю вдовою.

В’язниця чи еміграція

Їй уже 56. Вона закохується в німецького дипломата барона Ганса Гунтера фон Дінклаге, який працював на шефа політичної таємної служби Вальтера Шеленберга, праву руку Гітлера. За словами самої Коко, це був її останній шанс, і вона використала його, не задумуючись про наслідки.

В 1944 її заарештовують, за підозрою у співпраці з німецькою розвідкою. На допитах про свої стосунки з фон Дінклаге вона саркастично заявила: «Жінка мого віку, якщо їй пощастило і вона зуміла знайти коханця, навряд чи стане заглядати в його паспорт...» Про її зв'язок з Шелленбергом французькі спецслужби тоді не знали. Обійшлися з великою кутюр'є досить м'яко, запропонувавши на вибір в'язницю або добровільну еміграцію.

Вона їде в Швейцарію і повертається у Францію тільки в 1954 році, після того як помер останній свідок її воєнних авантюр.

Повернення ікони стилю

Сімдесятилітня Коко повернулася в Париж - до нового покоління модниць, давно впевнених, що «Шанель» - це тільки марка парфумів,  зняла у своєму улюбленому паризькому готелі «Ріц» ті самі маленькі двокімнатні апартаменти, звідки десять років тому втекла за кордон, і які будуть її єдиним домом протягом наступних і останніх її вісімнадцяти років. І одразу Велика Мадемуазель  представила світу моди невеличку жіночу сумочку на довгому ланцюжку, яку можна було просто носити, закинувши на плече.

У ці роки також з'являється її найзнаменитіша модель, яка увійшла в історію разом з трагедією в Далласі. Це діловий костюм рожевого кольору, залитий кров'ю 35-го президента США. Жаклін Кеннеді одягла його в листопаді 1963.

До самої старості Шанель зберегла дивовижну працездатність. Секрет же неймовірного успіху марки був обумовлений тим, що з самого початку Модний дім «Шанель» продавав дамам не тільки туалети, а й «мистецтво жити». І головне - все, що Коко творила, вона робила для жінок і з любов’ю до чоловіків. Сама Мадемуазель говорила: «Перш за все, це стиль. Мода виходить з моди. Стиль - ніколи!»

Посилай до біса весь світ і тобою будуть захоплюватися

Поклоняйтеся маленькій чорній сукні

Парфуми - такий же одяг

Коли мені доводилося вибирати між чоловіком і моїми сукнями, я вибирала сукні

Модно те, що ношу я

{photo_gallery id=464|}

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    цікаво, але так неграмотно. порада авторові добряче вичитувати матеріал перед тим, як надіслати його випусковому редакторові.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up