Восени, коли сезон вітчизняних ягід майже відійшов, радують око яскраві заморські фрукти на ринках. У вересні на прилавках стали з'являтися червоні гранати, вже майже тиждень радують око жовтогарячі плоди хурми, яку везуть до нас із Азербайджану
З початком зими можна чекати грузинських мандарин (іспанські у супермаркетах продаються цілий рік). Все частіше з'являється маловідома для вінничан фейхоа. Сезон хурми розпочинається пізньої оcені і триває до кінця зими. Хоча існує більше 200 сортів цього плоду, у Вінниці можна купити тільки сорти "Корольок", "Шарон" та власне звичайну хурму. Вибирати слід тільки повністю зрілі плоди - тоді не доведеться кривитися від терпкості. На сході хурму сушать, це один з найкращих видів зберігання цього фрукту, оскільки він може довго зберігатися і втрачає у процесі сушіння терпкий смак.Особливо корисна хурма для людей з хворим серцем. Відомо, наприклад, що лікарі-кардіологи на курортах Кавказу рекомендують з'їдати по дві-три хурми своїм пацієнтам, і результати перевершують сподівання. Цукри, що становлять майже третину маси плода, зміцнюють серцевий м'яз, проте саме через високий вміст цукрів цей фрукт небажано вживати діабетикам. Корисна хурма і для тих, хто ніяк не може кинути палити - бета-каротин суттєво зменшує ризик захворювання на рак легенів. Хворе горло на сході полощуть водою з соком хурми. Дітям також рекомендують вживати хурму, яка покращує зір та сприяє зміцненню імунітету. Тож смачного!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.