Економія на ветеранах? Що не так з державними виплатами до 5 травня

Економія на ветеранах? Що не так з державними виплатами до 5 травня
Фото: Новинарня
  • Незабаром ветерани, учасники бойових дій та решта пільговиків отримають щорічні разові виплати з держбюджету.
  • Цього року уряд дещо підвищив виплати, але їхній розмір все ще не відповідає «розцінкам», що визначені у законах.
  • Роками ситуація не змінювалися, але тепер пільговики відстоюють свої права в суді

У Вінницькій ОДА повідомили, що з нагоди Дня пам’яті та примирення ветерани, учасники бойових дій отримають щорічні разові виплати.

— У Вінницькій області, станом на 1 квітня, на обліку в держреєстрі перебуває 43 тисячі 217 ветеранів війни та 101 людина з числа жертв нацистських переслідувань, які мають право на отримання щорічної разової грошової допомоги, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Виплати нарахують автоматично — на карткові рахунки і поштові відділення, де ці люди отримують інші види державної допомоги.

Відео дня

За словами Борзова, Кабмін своєю постановою №325 від 8 квітня 2021 року збільшив виплати, якщо порівнювати їх з минулим роком. Але це урядове рішення має розбіжності з законами України, про що заявляють у Вінницькій міськраді.

«Затверджені урядовою постановою суми виплат є нижчими, ніж визначені законами, — йдеться в повідомленні. — За рішенням Верховного Суду України від 29 вересня 2020-го, держава повинна виплачувати грошову допомогу, розміром від 5 до 10 мінімальних розмірів пенсії за віком, залежно від статусу особи. Такі розміри встановлені законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

Однак департамент соцполітики зобов’язаний виконувати урядові рішення.

— Наприклад, люди з інвалідністю внаслідок війни 1 групи за законом мають отримувати 10 мінімальних пенсій за віком — 17 690 гривень. Але вони отримають в цьому році 4421 гривню, — роз’яснює керівниця департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова.

Врешті-решт, саме з очолюваним нею департаментом потім судяться люди, які отримують щорічні виплати до 5 травня.

— Вже маємо близько 300 позовів. Суд зобов’язує нас як розпорядника коштів нарахувати виплати в тому розмірі, який передбачений законом, — пояснює Войткова. — Виконати судове рішення ми не можемо, оскільки виплати нараховують з державного бюджету і їх розмір щороку затверджує уряд. А невиконання рішення суду загрожує кримінальною відповідальністю для керівника і блокуванням рахунків департаменту в Держказначействі.

Фото ілюстративне, джерело: vmr.gov.ua

Вінницька мерія направила звернення до Вінницької ОДА, Мінсоцполітики, прем’єр-міністра України та до комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів. У тексті вони перелічили всі загрози від порушення соцгарантій перед пільговиками і вказали, що органи державної влади не мають перекладати свої зобов’язання на місцеву владу.

Як отримати більшу матеріальну допомогу

Марія Звягінцева, юристка ГО «Юридична сотня»

— Розмір допомоги до 5 травня щороку встановлюється Кабміном. Наприклад, торік визначили, що виплатять від 570 до 4120 гривень, залежно від пільгового статусу ветерана. Хоча ці люди мають право отримувати матеріальні виплати, які прив’язані до розміру мінімальної пенсії, встановленої на відповідний рік.

Дію вище зазначеної норми у 2007 році було змінено Законом України «Про державний бюджет України на 2007 рік». Конституційний суд України склав висновок (N6-рп/2007 від 9 липня 2007) про неконституційність такого механізму. Адже зупинення законом про Держбюджет дії законів України щодо надання пільг, компенсацій та гарантій, не відповідає статтям 1, 3, другої частини статей 6, 8, 19, статті 21, 22, пункту 1 другої частини статті 92, частини 1,2,3 статті 95 Конституції України.

Попри таке рішення суду роками ситуація залишається незмінною. Що робити, якщо ваші права щодо цієї виплати порушено, а орган соцзахисту чи військова частина відмовляють у здійсненні перерахунку суми з урахуванням кратності розміру мінімальних пенсій?

У такому разі потрібно звернутися до органу соцзахисту/військової частини з письмовим запитом, в якому має бути роз’яснення причин відмови у перерахунку. Та потім з цією відповіддю треба звертатися до суду за захистом порушених прав. Виплата допомоги здійснюється до 30 вересня поточного року. Відповідно до закону України «Про судовий збір», учасники бойових дій звільняються від сплати судового збору у справах, що стосуються захисту прав, пов’язаних з отриманим статусом (Джерело: Новинарня)

Вінничани-чорнобильці, нагадаємо, отримають гроші до річниці аварії на ЧАЕС

 

Читайте також:

Народилась трійня — отримаєте 25 тисяч на кожну дитину. Як скористатися грошовою допомогою?

Як вдалося Ізраїлю вийти з карантину? Розповіді колишніх вінничан, які там оселились

«Сатурація у мами була трохи вищою за 60%». Як шукати кисень для близьких, які задихаються

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alena Rusina

    Військовим грошей не має,а на премії ,,мужланам,,  є
  • Читач48

    вот она вся суть нашего народа, халявное бабло. радуйтесь что это дают , а то и без этого останетесь. кацапы все обнулят и в сибирь отправят. страна идиотов
  • Ols Kat

    Скiльк досягнень принiс нам Майдан, а чиновники хочуть на учасниках Майдану зекономити. Ганьба!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up