Як вдалося Ізраїлю вийти з карантину? Розповіді колишніх вінничан, які там оселились

Як вдалося Ізраїлю вийти з карантину? Розповіді колишніх вінничан, які там оселились
Фото: вінничанка Настя Каліцінська радіє, що карантин в Ізраїлі позаду
  • Після стрімкої вакцинації населення Ізраїль вийшов з локдауну: відновили роботу ресторани, готелі, навчальні заклади, релігійні установи. 
  • Через незначну кількість хворих на COVID-19 в країні зачиняються ковідні відділення лікарень.
  • Що ще зробив Ізраїль для своїх мешканців, аби швидко вийти з карантину — розповідають колишні вінничани.

П’ять років Сергій Марьянчук разом з дружиною і дитиною проживає в Ізраїлі. Нещодавно наш земляк прилітав на похорони батька до Вінниці .Тепер Сергій в Ізраїлі, розповідає, як проходить обсервацію і ділиться роздумами, чому ця країна так швидко вийшла з карантину.

Сергій Марьянчук з родиною (м. Акко, Ізраїль)

— Я вже більше тижня на самоізоляції в Ізраїлі, — ділиться вінничанин. — Кожен ранок телефонує поліція, питає, де я, адресу і просить, щоб я глянув у вікно. У нас все дуже строго. Стосовно виходу з локдауна в Ізраїлі... Були вжиті дуже суворі заходи, штрафи... Як до людей, так і до бізнесу, торгових центрів. Більше половина мешканців країни були вакциновані. Вакцинація була безкоштовна, чергу замовляють через он-лайн чи через свою лікарську касу, їх всього чотири на всю країну.

У вінничанки Ольги Бобрусь донька з сім'єю мешкає два роки в Ізраїлі. Жінка розповідає, як країна підтримувала бізнес і своїх громадян під час карантину.

Відео дня

— Моя донька Олена Суменко займається домашнім вихованням 2-річної доньки, зять Олександр до карантину працював шеф-поваром в ресторані. Коли заклади харчування зачинили, держава виплатила родині соціальну допомогу. Цих коштів вистачило, щоб заплатити за оренду квартири (1200 доларів), комунальні послуги та харчування. Тобто під час логдауна родина із трьох людей знаходилася вдома і нарікання на відсутність коштів не було.

Олена Суменко з родиною (м. Рішон-ле-Ціон, Ізраїль)

Стосовно карантинних обмежень, Ольга говорить вони були досить суворі і їх дотримувалися всі мешканці Ізраїлю.

— У великі свята в країні був повний локдаун, за відсутність носіння захисних масок на вулицях — штрафували. Якось моя онучка Сара порвала доньці маску. Поліцейські підійшли, поцікавилася, чому та несе її у руці. Дізнавшись причину, запропонували нову. До речі, дитячі ігрові майданчики під час карантину в Ізраїлі теж не працювали.

За рахунок медичного страхування тести і вакцини ізраїльтяни отримали безкоштовно.

— Дочка записалася на вакцинацію, через два тижні прийшла її черга. Тести і вакцини Pfizer для громадян Ізраїлю безкоштовні, все за рахунок медичної страховки. Тепер країна частково відкрила кордони, і я зможу відвідати дочку. Та при умові, що в мене буде паспорт вакцинації.

Вінничанка Анастасія Каліцінська з батьками та сестрою залишили рідне місто чотири роки тому. Студентка університету навіть написала щасливий пост в інстаграмі, де тішилася закінченню карантину. Настя в розмові розповіла, що ізраїльтяни мають собі пам'ятник поставити, бо дійсно пережили жорстку обсервацію терміном у цілий рік.

Анастасія Каліцінська (м. Нагарія, Ізраїль)

— Три локдауни ми пержили дуже важко, бо обмеження були суворими. Перший карантин був в березні минулого року, другий був восени, відразу почався третій. Сподіваємося, що цей раз вийшли з карантину остаточно, — розповідає Анастасія.

— За цей рік ми навчилися жити в новій реальності і тепер незвично вертатися у звичне життя, яке було рік назад. Я дивилася на Україну, Європу і Америку, то здається, такого локдауну, як у нас — ніде не було, — продовжує співрозмовниця. — В карантин нічого не працювало: не було кафе, ресторанів, магазинів, кінотеатрів, спортзалів, басейнів, розваг, весіль і свят.Відкривали на два тижні торгові центри і знову закрили. Зараз спортзали відкриті, лише для вакцинованих. Рік ходимо в масках, і на вулиці і в приміщенні. Кажуть, що з 18-го квітня на вулицях дозволять ходити без масок.

Також в Ізраїлі стояли КПП, які не дозволяли міжміське сполучення приватних осіб.

— Не дозволяли подорожувати в сусідні міста, зустрічатися з рідними та близькими. Хіба що, якщо ти маєш посвідку, що ти там працюєш, або в тебе є поважна причина. За порушення виписували штрафи, — продовжила розповідь колишня вінничанка. — Всі зараз повертаються до навчання і до звичного життя. Приблизно 70% населення вакцинувалося. Це нам дозволило вийти з карантину.

Зараз всі, хто повернувся з-за кордону, їдуть в спеціальні готелі, де знаходяться два тижні на обсервації. 

— За нами стежать через телефони, у нас є розвідка, яка перевіряє, з ким людина спілкується і де знаходиться, — говорить Анастасія. — Якщо місцеві мали ознаки ковіду, то не просто зачинялися в хаті, а ізолювалися в окремій кімнаті, щоб не інфікувати рідних.

Мати Анастасії Каліцінської працювала в ковідному відділенні, зараз його закривають, бо там знаходиться лише кілька пацієнтів.

Як Ізраїлю це вдалося?

За темпами щеплень проти коронавірусу Ізраїль — світовий лідер. Населення країни становить понад 9 мільйонів людей. Більш ніж 5,2 мільйона дорослих отримали принаймні одну дозу вакцини, з них 4,8 мільйона прищепилися двічі. Відтак наразі майже 52% громадян країни повністю вакциновані.

Тепер Ізраїль готується розпочати вакцинацію дітей, бо нові штами коронавірусу серйозно вражають не лише літніх людей, а й молодих. Про це ЗМІ розповів лікар-анестезіолог із Тель-Авіва Борис Бриль.

«Наразі країна повністю вийшла з «локдауну». Закрилися майже усі відділення лікарень, де приймали хворих на коронавірус. Лишилися буквально одиниці. На лікування приходять або невакциновані громадяни, або ж ті, що вакцинувалися, але були на імуносупресивній терапії. Це терапія, що пов’язана з онкологією і не дозволяє виробляти антитіла», — каже лікар Борис Бриль.

Загалом влада Ізраїлю була дуже наполегливою у перемовах з компанією-виробником вакцин Pfizer, розповів в інтерв’ю закордонному виданню гендиректор компанії Альберт Бурла. За його словами, прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу телефонував йому 30 разів, іноді й посеред ночі. Нетаньягу постійно щось уточнював, на кшталт: чи можна вакцинувати школярів або вагітних. «Пане прем’єре, зараз третя година ночі», — якось відповів йому Бурла, але Нетаньягу усе одно продовжував запитувати.

В результаті Ізраїль — став єдиною країною світу, котра мала безперебійні поставки вакцини Pfizer.

Пандемія в Ізраїлі тривала так само важко, як і в інших країнах світу. Влада тричі запроваджувала загальнонаціональний «локдаун»: зачиняли школи, торговельні центри, спортзали, кафе і ресторани. Людям заборонялося покидати свої домівки далі, аніж на 500 метрів.

Останній «локдаун» Ізраїль запровадив, коли в країні вже стартувала масова вакцинація. Планували, що карантин триватиме пару тижнів, натомість обмеження послабили лише наприкінці лютого цього року.

 

Читайте також:

Легені, серце, нервова система. Які ще органи вражає COVID-19 і чому вірус не минає безслідно?

«У нашій лікарні ковідного пакету немає». Хворі Літинської районки лікуються за власні кошти

Лікували ковід за гроші хворої чи коштом лікарні? Про конфлікт в Тиврівській районці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лариса Кравец

    Уважаемый Вадим Павлов,зайдя на Израильские сайты на русском языке,можно совершенно бесплатно найти все,что связано с вирусом.
    А если платно,я могу🤗.(бывшая Винничанка,живу в Израиле).
    Привет Винничанам и будьте здоровы,берегите себя!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up