Лікували ковід за гроші хворої чи коштом лікарні? Про конфлікт в Тиврівській районці

Лікували ковід за гроші хворої чи коштом лікарні? Про конфлікт в Тиврівській районці
фото ілюстративне
  • В редакцію сайту «20 хвилин» звернувся вінничанин і розповів, що його маму лікували в ковідному відділенні Тиврівської лікарні препаратами, які рідні хворої частково купували за свої кошти.
  • Хіба не мали це робити безкоштовно?
  • Ситуацію прокоментував головний лікар Тиврівської центральної районної лікарні, та представники департаменту охорони здоров'я області.

Днями мешканець Вінниці Ігор Слабоус звернувся в редакцію сайту «20 хвилин» і поскаржився на те, як відбувалося лікування його матері від коронавірусу в інфекційному відділенні Тиврівської районної лікарні. 

«Найдорожчі медпрепарати ми купували самі» 

Майя Слабоус — медпрацівниця терапевтичного відділення Гніванської лікарні. Коли жінка захворіла на коронавірус і стан її погіршився, в рідному містечку лікувати не змогли — в медзакладі відсутні кисневі точки. Тому хвору доправили у Тиврівську районку, де вона перебувала з 5-го по 12-те березня.

— Коли мою маму у важкому стані з двосторонньої пневмонією і двома позитивними тестами на ковід привезли в Тиврівську районну лікарню, то лікарі одразу повідомили, що стан критичний і потрібно довгострокове лікування, — розповідає син хворої Ігор Слабоус. — Але, як виявилося, більшості ліків у лікарні не було, тому все, що потрібно, а це одні з найдорожчих медпрепаратів при таких станах, ми купували самі.

Відео дня

Для лікування на час перебування в лікарні, за словами сина хворої, витратили близько 10-ти тисяч гривень. Доказом тому надіслав чеки за придбані ліки.

Одна з трьох копій чеків, надісланих Ігорем Слабоусом

— Для моєї мами-медпрацівника, з мінімальною заробітною платою, така сума непідйомна, — каже син. — Дякуючи рідним і друзям, ми звичайно купували усе необхідне, щоб урятувати життя мамі.

Ігор Слабоус також розповів, що головний лікар Тиврівської районної лікарні Петро Присяжний йому повідомив, що в нього немає фінансування цього місяця, тому немає ліків.

— Але після нашого звернення на всі можливі гарячі лінії у Київ, ми дізналися, що фінансується лікарня своєчасно і все повинно бути, — продовжує син хворої. — Після цього головний лікар повідомив, що кошти, які ми витратили будуть компенсовані. Завідувач інфекційним відділенням Альона Сорока запропонувала перевести на дешевше лікування, і навіть спробувала таке зробити, коли змінила один з найякісніших антибіотиків на дешевий його замінник, після чого мама стала гірше себе почувати.

Після того, як черговий тест на ковід дав негативний результат, пацієнтку Майю Слабоус з лікарні виписали.

 — Завідувач відділення сказала мамі просто збирати речі і їхати в іншу лікарню, бо вони не повинні уже її лікувати, — ділиться Ігор Слабоус. — Тоді ми перевезли маму в Чорнобильський диспансер для продовження лікування і реабілітації, де вона перебувала з 12 по 22 березня.

Про ситуацію з платним лікуванням коронавірусу в Тиврівській районній лікарні я розмістив допис у соцмережі. Щоб виправити ситуацію чи виправдати дії лікарів, головний лікар Петро Присяжний натомість мене сповістив, що подає на мене до суду.

«Деякі моменти вимагають перевірки»

Медичний юрист, викладач кафедри судової медицини Вінницького національного медичного університету Олена Верлан-Кульшенко підтримує позицію родини хворої Слабоус.

— Деякі моменти в даній ситуації вимагають перевірки, — коментує медичний юрист. — Зокрема, як так сталося, що медики Тиврівської районної лікарні не намагалися самі знайти вихід із даної ситуації, не шукали медпрепарати для лікування хворої на коронавірус, яка перебувала у важкому стані, а переклали відповідальність на плечі її родини. За законами нашої Конституції, ми маємо право на безкоштовну медичну допомогу в повному обсязі в державних медзакладах, а медичний працівник — в першу чергу.

Тому ми маємо за мету звернутися в департамент охорони здоров'я Вінницької ОДА, для того, щоб в Тиврівській лікарні провели перевірку, чи не було в даному медзакладі летальних випадків через коронавірус, а якщо були, то чи не через відсутність коштів у хворих. Бо, якщо у родини Майї Слабоус була на той момент необхідна сума на її лікування, то це не означає, що всі хворі на ковід мають такі можливості. Ситуація потребує аналізу.

«Витрачені кошти буде відшкодовано» 

Телефоном ми поспілкувалися з головним лікарем Тиврівської центральної районної лікарні Петром Присяжним і почули його думку стосовно ситуації і лікування хворої Майї Слабоус.

— В грудні 2020 року, коли за два тижні в нашій лікарні було організовано ковідне відділення, на його утримання тоді ми отримали з бюджету 680 тисяч гривень, 451 тисяча з яких пішла на зарплати медпрацівникам, на 207 тисяч ми закупили медпрепарати, — говорить Петро Присяжний. — До лютого повторного фінансування не було, а ми за два місяці пролікували 113  хворих на коронавірус. В лютому отримали з бюджету кошти, на початку березня почали нову закупку медикаментів.

На питання про безплатні і куплені родичами пацієнтки ліки керівник Тиврівській районній лікарні дав таку відповідь: 

— На момент, коли до нас поступила хвора Слабоус Майя, ми мали в наявності дві ампули антибіотика Меропенему, які саме їй призначили для лікування, оскільки у пацієнтики був важкий стан. В запасі таких антибіотиків більше не було, придбати теж  було неможливо, оскільки одна ампула вищезгаданого антибіотика коштує біля 500 гривень. У зв'язку з цим ми хвору частково лікували з бюджету, а частково її родина купувала необхідні антибіотики, оскільки дженерики, або ліки з тією самою діючою речовиною, пацієнтка відмовилася приймати, а вимагала лише оригінальні засоби. Комісія розбереться з цим, і кошти витрачені хворою Слабоус буде відшкодовано. Виписали пацієнтку з відділення тому, що вона пішла на поправку і тести на ковід були негативними. 

А стосовно відкриття судової справи, то дійсно, головний лікар підтвердив, що він буде позиватися. 

— Я збираюся стягнути з Ігоря Слабоуса моральну шкоду за те, що в часи, коли ми боремося за життя кожного пацієнта і рятуємо від смертельної пандемії, він позорить честь медиків і в дописах нас називає «оборотнями в білих халатах», — сказав Петро Присяжний.

«Факти не відповідають дійсності»

Щоб прояснити конфліктну ситуацію між пацієнтом Тиврівської районки і медиками, ми за коментарем звернулися у департамент охорони здоров'я Вінницької області. Заступник директора департаменту Тетяна Бондаренко розповіла, що дана ситуація в управлінні відома. Вже спеціальна комісія виїздила в Тиврівську районну лікарню, аби дізнатися деталі на місці.

— Факти, які наводять рідні вищезгаданої пацієнтки, не відповідають дійсності, — прокоментувала заступник директора департаменту охорони здоров'я Вінницької ОДА. — Медики Тиврівської лікарні надавали кваліфіковану допомогу хворій. Якщо, за думкою пацієнтів, ліки, які призначають їм медики і є безкоштовними, але по суб'єктивним причинам хворим не підходять, — останні мають право самостійно придбати ті медприпарати, які вони вважають за потрібне. 

 

Читайте також:

ПЛР-тест чи обсервація? Нові умови в'їзду в Україну контролюватиме мобільний додаток

«Головне не їсти себе і оточуючих», або як правильно харчуватися під час посту

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (32)
  • Читач24

    ця майя йобнута як і її сімейка
  • лариса сторожук

    Я хворіла в Італії,лікували мене безплатно  7 днів ,коли виписали  дали уколи  і ліки до дому ,а потім дали 620 євро. Ось як держава дбає  не тільки за італійців, але за странєрів. Велике спасибі  Італійській владі.
  • Анна Кабашная

    Моя сестра (уже покойная,умерла от ковида 23.03.21) лечилась в 12 больнице (Киев )мы ничего не покупали,в больнице сказали,что у них все есть, правда они оказались безсильны,ковид победил,будь он проклят.
  • Alexey Shytov

    Эй, але- уже 2 года как Президент - не "барыга", Министр здравоохранения- не "доктор смерть", а новое молодое лицо- че жалуетесь? За кого голосовали- то жрите теперь.

keyboard_arrow_up