Депутати Ради ухвалили закон про боротьбу з коронавірусом. Ключові моменти

Депутати Ради ухвалили закон про боротьбу з коронавірусом. Ключові моменти
  • Сьогодні, 17 березня, депутати Верховної Ради України під час позачергового засідання прийняли проект закону, який націлений на протидію COVID-19.

Свої голоси за проект закону №3219 від 16.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» віддали 344 депутати.

Цей же документ передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення обсервації і умисне зараження людей коронавірусом.

Також є можливість взяти відпустку на час карантину. Більш того, передбачені надбавки тому медичному персоналу, який задіяний у ліквідації епідемії коронавірусу.

Відео дня

Цей же документ передбачає створення основ залучення закупівельної організації до здійснення закупівель медичних товарів за кошти державного бюджету.

А в разі оголошення надзвичайного становища дає змогу віднести карантин до форс-мажору.

Ключові моменти

Рішення про формат обмеження роботи громадського транспорту прийматиме місцева влада. Отже, можна сподіватися, що транспортного коллапсу, зокрема у приміському сполученні, вдасться уникнути;

Впроваджується адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення правил обсервації, а також за умисне зараження коронавірусом Сovid-19:

  • порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-34 тисячі грн), на посадових осіб - у розмірі від 2 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34-170 тис грн).

Якщо порушення зазначених вище правил спричинило або завідомо могло спричинити поширення цих захворювань, -

  • воно карається штрафом від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тисяч до 51 тисячі гривень) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років.

Ці норми діятимуть протягом трьох місяців від дня публікації закону.

Хто звільняється від податків

Звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України.

Звільняються від сплати ввізного мита лікарські засоби, медичні вироби та/або медичне обладнання, необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України;

  • митне оформлення товарів, зазначених в абзаці другому цього пункту, здійснюється першочергово;
  • на товари, зазначені в абзаці другому цього пункту, допускається подання попередньої або тимчасової декларації за правилами, встановленими цим Кодексом;
  • плата за виконання митних формальностей поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, щодо товарів, зазначених в абзаці другому цього пункту, не справляється.

З 12:00 18 березня, нагадаємо, закривають пасажирські міжміські перевезення й метро. Дозволятимуться лише:

  • у маршрутках до 10 пасажирів і таксі,
  • до 20 осіб у тролейбусах, автобусах, вагонах трамваїв.

Станом на 16 березня у Вінниці в медичних закладах перебуває двоє хворих, яких підозрюють на коронавірусну інфекцію. Наразі в Україні сім підтверджених випадків інфікування COVID-19.

 

Читайте також:

Жорсткий карантин: в Україні припиняють рух всіх поїздів та електричок

Головне про коронавірус за сьогодні, п'ятий день карантину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Саа Чех

    Відмінили коронавірус? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • Вася Пупкін

    А збіговисько депутатів-це на порушення карантину?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up