Чому стерилізація безпритульних тварин не зменшує їх кількість на вулицях Вінниці

Чому стерилізація безпритульних тварин не зменшує їх кількість на вулицях Вінниці
  • У деяких регіонах країни починають безкоштовну стерилізацію вуличних чотирилапих. На жаль, Вінниця не входить до їх переліку. 
  • У нашому місті долею безпритульних котів і собак опікується муніципальний притулок, проте місцеві зоозахисниці не задоволені його роботою. У чому проблема? Та як її вирішувати?

Громадська організація UAnimals запускає проект стерилізації безпритульних тварин у кількох обласних центрах України. Безкоштовно цю процедуру можна провести, лише попередньо записавшись до волонтера-координатора в кожному з міст. Вінниці, на жаль, серед учасників немає. 

В UAnimals нам пояснили, що міста обирали ті, у яких проблема зі стерилізацію висока і не вирішена на рівні міста. Наразі вони не можуть охопити всі міста одночасно, тому почали з п'яти. У кожному з них є активісти, які уклали договір з місцевими клініками та оголосили про можливість стерилізувати безпритульних тварин.

За словами голови UAnimals Олександра Тодорчука, за три роки одна пара собак може збільшити чисельність тварин на вулиці до 500, а пара котів — до 370. Стерилізація у таких випадках є дієвим інструментом для порятунку чотирилапих. 

Відео дня

«Народжуючись на вулиці, ці тварини приречені до страждань, знущань з боку неадекватних людей і загибелі через голод, холод, спрагу. Стерилізація в комплексі із популяризацією адопції є гуманним інструментом порятунку тварин», — говорив Тодорчук.

Згідно з даними міжнародної онлайн-платформи для відповідальних власників тварин Animal ID, минулого року у Вінниці налічувалося 1330 безпритульних тварин. За кількістю у Центрально-Західному регіоні країні ми поступаємося лише Житомиру та Чернівцям. Стерилізованих собак і котів на наших вулицях, згідно інформації з цього сайту, — 32%. Вінницькі зоозахисники говорять, що ці дані близькі до реальних. 

Графіка по Вінниці з сайту Animal ID

— Стерилізація для волонтерів — це завжди болюча тема. Зараз весна, ще місяць-два і з усіх шпарин з’являтимуться цуценята і кошенята. Ми будемо думати, що з ними робити, куди дівати, — розповідає волонтерка Олександра Романенко. — Волонтери не такі, як усі, ми не можемо просто пройти повз тварину, якій потрібна допомога. Найбільша проблема — це люди, які вважають, що стерилізація гріх, а викидати тварину у смітник — це нормально. 

Олександра Романенко. З архіву 20minut.ua

Сама Олександра минулого року спорудила у дворі багатоповерхівки, де вона мешкає двоповерховий гуртожиток для тварин. На першому живуть собаки, на другому — коти. Усіх постояльців, каже волонтерка, стерилізувала за власні кошти. 

— Наразі у моїй будці 100% тварин стерилізовані, але це тимчасово, адже якісь бабусі все одно підкинуть мені нових, — говорить Олександра. 

Інша зоозахисниця Катерина Христич також розповідає, що регулярно займається стерилізацією безпритульних тварин. На її думку, для зменшення популяції бродячих котів і собак, стерилізація має одночасно охоплювати максимальну кількість тварин. У Вінниці, за її словами, для цього роблять недостатньо. 

Катерина Христич. З її Фб-сторінки

Активне обговорення проблеми вуличних тварин велося на початку лютого у Фейсбук-спільноті «Чорний список Вінниця». До дискусії навіть долучився Сергій Пасічник, який займає одну з керівних посад у Департаменті комунального господарства і благоустрою ВМР. Чиновник запевняв, що у нашому місті цьому питанню приділяється достатньо уваги. 

«На 2021 рік до міського бюджету закладено фінансування заходів передбачених Програмою регулювання чисельності безпритульних тварин. За 2020 рік силами муніципального притулку було стерилізовано 315 собак та 171 кота. Плюс робота волонтерів. Тому нападки про те, що нічого не робиться, не приймаються», — писав Пасічник. 

Волонтерка Катерина Христич вважає таку кількість стерилізацій замалою, як для річної роботи великого муніципального притулку. Такими темпами тварини з вінницьких вулиць, каже вона, не зникнуть ніколи. 

— Мій особистий рекорд — це 24 стерилізації за один день. Ветеринари притулку могли би без проблем робити бодай десяток стерилізацій щодня і це був би нормальний робочий процес. Натомість за цілий рік вони спромоглися провести менше п’ятисот. Саме через це з року в рік ми маємо одне й те саме, — говорить Катерина. 

Незважаючи на обіцянку поговорити з нами, директор Вінницького муніципального притулку для тварин Микола Похолюк на зв’язок так і не вийшов. Усі телефонні дзвінки та СМС-повідомлення він проігнорував. 

Через це, питання щодо кількості проведених у притулку стерилізацій, їх якості, боротьбі з бродяжництвом та інших послуг, що їх там мають надавати, залишилися без відповідей. 

Микола Похолюк. Скріншот з відео програми «На часі»

Як зменшити кількість безпритульних тварин?

Волонтерки, що з ними ми говорили, вважають, що з появою муніципального притулку, ситуація у місті майже не змінилася. Величезне навантаження, як і раніше, лягає на плечі простих містян, яким небайдужі тварини. 

— Я постійно маю колосальні рахунки у ветклініках. Лише з однієї із таких у мене назбиралося чеків на понад двісті тисяч гривень. Тому втручання влади має бути. Як варіант, у міській раді могли би виділили кошти ветеринарним клінікам, які можуть стерилізувати за доступною ціною і які мають стаціонар. Волонтери могли би самі відловлювати і привозити туди тварин. Переконана, невдовзі ситуація з безпритульними тваринами у Вінниці змінилася би кардинально, — вважає Катерина Христич. 

Її колега за цехом Олександра Романенко вважає, що на ситуацію могли би впливати акції у ветклініках. Наприклад, якби там практикували місяці безкоштовної стерилізації або проводили цю процедуру за мінімальною ціною.

— Від притулку зараз користі небагато, тому є сенс переглянути варіанти, куди направляти фінансування, — говорить Олександра. — Чому б не направити гроші в приватні клініки, де два-три рази на рік могли би стерилізувати, скажімо, по 30 котів і собак. Це б збільшило кількість стерилізацій. А більше стерилізацій дорівнює менше собачих зграй на вулицях і менше мертвих кошенят та цуценят. 
 

Читайте також:

Інтерв'ю з 23-річним кінологом, чия влада над чотирилапими не піддається логічному поясненню

«Я пару букетів продам, хоч хліба додому куплю». Вінничан штрафують за первоцвіти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Moses Matveeff

    Вже третій рік поспіль стерилізую котиків у своєму дворі самотужки. Це близько 3000-3500 грн щорічно. Коли станемо жити заможніше - безпритульних тварин на вулицях не буде
  • Oleg Vaschyk

    Потому что собак продолжают подбрасывать в дворы города люди, да какие люди, особи, которые в свое время не позаботились о стерилизации. И дело не в её стоимости. Заводишь животное - будь уверен, что сможешь ему обеспечить хорошую жизнь. Позиция "не буду стерилизовать- Это против природы" - позиция изверга и нелюда. Топить, закапывать и выбрасывать щенков и котят - это нормально, это по природе, значит.
    Или ситуация, когда берут на цепь собаку, чтобы охраняла,  она оказывается не такая злая как им надо, а наоборот всем виляет хвостом и встречает, они сажают её в машину и вывозят.
    Беда у людей в головах.

    Светлана Рулько reply Oleg Vaschyk

    Я вважаю, що можна було б зробити безкоштовне чіпування домашніх тварин, тоді б у разі викидання тварини- господар мусив би відповідати за це. А ще треба багато працювати на шляху просвітництва по цій проблемі. Бо навчати тре не лише молодь, а й усіх і апелювати до їх совісті та сумління.
  • Светлана Билык

    Надо делать стерелизацыю бесплатную или по минимальной цене чтоб ее мог сделать каждый а потом наказывать  владельцев животных но пока стерелизацыю дорогая страдают животные
  • AK

    О, черговий собакогармидер. Цікавився колись темою, і ось що я думаю:
    1. Все давно придумали у США та Європі не потрібно ніяких нових велосипедів.
    2. Всі собачки чіповані, на тварину плотять солідний податок в залежності від країни, на ці гроші утримуються різноманітні animal control, ветклініки при притулках і т.д.
    3. Не дай бог таку чіповану тварину знайдуть на вулиці і власник не заявив про пропажу — не дитячий штраф, в залежності від породи, стану собаки та країни. Тут різні правила.
    4. Безпритульних - 2-3-4-5 тижнів перетримка, якщо не чіповані і власника не знайти — присипляють. Присиплянь насправді мало, бо всі, які шастають, виявляється, чіповані! Ось там волонтери теж допомагають оформлюючи їх НА СЕБЕ, тобто, беручи їх до себе до дому, а не комусь під ноги знову викидують. Один раз зробити, далі і не буде у цьому потреби.
    5. Часто небайдужі волонтери займаються цуценятами, кинутими тваринами, хворими, які мають шанси бути влаштовані у сім'ї і які прожили частину свого життя серед людей і були викинуті або власник/власниця на тому світі..
    6. Практично ніхто не бере дорослих собак з вулиці які рились на звалищах і гризлись між собою і які у 3-4-му поколінні людей не знають. Здичавілий, при розмірах 30-40 кг — це фактично вовк. Дуже мало шансів на одомашення такої тварини.
    7. Бродячих тварин виловлюють, а не "відпускають". Відпускають хіба що лисиць, єнотів і т.д.  Покусаний мешканець цілком проти міста може судитись, якщо раніше виловлена собака, яка втікла з перетримки його покусала.
    8. Відсутність бродячих псів — поява на вулицях білок, косуль, пташок, які гніздяться у траві.
    9. Собаки не наділені правами вирішувати "харошій рібьонак, ілі плахой, на плахіх толька лают", укуси собак ретельно класифікуються кодами IDC (icd10data.com/ICD10CM/Codes/V00-Y99/W50-W64/W54-/W54.0XXA) за якими можна досить жорстко судитись, впритул до того, що пустити власника по світу.

    А тепер наші реалії:
    1. Можна впевнено сказати, що 4-5 років дотацій на стерилізації не дали помітних результатів, мільйони гривень, але все рівно бігають зграї собак.
    2. Знущання — це коли їх у тісних клітках та повній антисанітарії тримають на невизначений термін незрозхуміло за які гріхи, як от у Планеті чи муніципальному. Ви хто, судді, які мають право ось так їх ув'язнювати за те, що вони не йоршики чи болонки і десь гавкали на когось???
    3. Стерилізація — може бути, але лише для тих, які ідуть з притулку В РУКИ з оформленням, причому, зменшується податок на собаку, а не половили, почіпляли кліпс, а потім, у собак з кліпсами у вухах за гаражами цуцики вилупились...
    4. У нас стерилізація НЕ ПРАЦЮВАТИМЕ навіть якщо її робити 100% і совісно (точно знаю, що у нас крадуть на цьому гроші) — купа будмайданчиків по місту, стоянок, примикаючих агломерацій сільського типу (Пирогово, Сабарів, Пятничани, Корея, Десна, Якушинці, Слов'янка, Вінницькі хутори, Тажилів) — черговий умовний Дід Степан, Петро, Іван і т.д. притарабанять нових собачок, які наплодяться і швидко займуть звільнені ніші по місту. Це не просто слова, це проведені наукові роботи у ряді країн, написані агліцькою мовою і там показані багатокілометрові маршрути міграції тварин у пошуках вільних територій. Якщо ви думаєте, що село Щітки чи Сокиринці дуже далеко для собачок, щоб прийти у місто — ви дуже помиляєтесь. Питання 1 року, щоб нові собаки зайняли звільнену територію.

    PS. Для зоофілів, які зараз мені тут смерті бажатимуть (це їхня типова поведінка): маю собаку вже 7-й рік, дуже її люблю, без неї не обходиться 95% моїх прогулянок, і, тимнеменш, підтримую радикальні міри по прибиранню безпритульних псів, вони не тр**ють перехожих, вони становлять загрозу для перехожих, особливо жінок та дітей які ідуть одні на території яку зграя вважає своєю. Поцікавтесь, як лиця подерті тваринами зашивають ескулапи.

    PPS. Вважаю, нам потрібно знову міняти закони, але не за каденції тупих зеслуг: 1. 100% чіпування собак, наділяти поліцію можливістю підійти та перевірити  зчитувачем з доступом в інтернет чи чіпована тварина, чи проплочені за неї податки і зроблені всі необхідні щеплення.
    2. Величезні штрафи на нереєстровані пологи собак,
    3. 100% стерилізація тварин, які не є племінними, якщо хазяїн проти — добре! Але більша сума податку та щопіврічні явки сучок до ветклініки на облік, чи не було пологів або платний виїзд по місцю реєстрації власника.

    Коли будете черговий раз ловити собак і нести їм труби або канатики перев'язувати, зрозумійте ж нарешті, що це мавпяча праця, ніша за рік після звільнення території буде зайнята такими ж тваринами із прилеглих агломерацій, краще вже тоді нічого не робити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:11 На Калецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:45 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up